10 lucruri esențiale care vă pot salva viața dacă sunteţi sofer şi plecaţi la drum lung, iarna. Medicul Tudor Ciuhodaru: „Riscul de infarct miocardic creşte”
Data publicării:
Medicul Tudor Ciuhodaru a dezvăluit un ghid de supraviețuire pentru șoferii care pleacă la drum, pe timp de iarnă. 

Meidul Tudor Ciuhodaru a tras un semn de alarmă, după ce mai multe străzi au fost blocate dn cauza viscolului și a zăpezii. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, medicul a dezvăluit un mic ghid de supraviețuire. 

10 lucruri esențiale care vă pot salva viața dacă sunteţi sofer şi plecaţi la drum lung, iarna

Atenție dacă plecați acum la drum. Este cod portocaliu de ninsori și viscol în mai multe județe din România. (Mic) ghid de supraviețuire. Ce trebuie să (nu) faceți în mașină și pe stradă.

10 lucruri esențiale care vă pot salva viața:

În maşină: Dacă sunteţi sofer şi plecaţi la drum lung:

1. Nu uitaţi să aveți lichide pentru 24 de ore, alimente precum şi medicaţia cronică.

2. Este bine să aveţi în maşină pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea.

3. Şi în aceste cazuri e bine să evitaţi imobilizarea prelungită şi să asigurați măcar o activitate fizică minimală.

4. NU plecaţi la drum fără a umple rezervorul întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de benzină/motorină un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în maşină pentru cel puţin o zi.

5. NU părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteți preciza distanţa până la adăpost deoarece vă puteţi rătăci iar hipotermia se instalează mult mai repede în condiţii de vânt şi umezeală.

În spaţii deschise:

1. Alegeţi haine groase, rezistente la umezeală, care să vă asigure protecţia capului, feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de căldură şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor.

2. Evitaţi deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute. Pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare riscul de infarct miocardic creşte cu 2%.

3. Evitaţi expunerea prelungită la frig. Alternaţi expunerea cu repausul în spaţii încălzite precum instituţii publice, magazine, staţii de benzină, gări.

4. Evitaţi imobilizarea prelungită. Consumaţi lichide calde.

5. Nu vă deplasaţi singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta şi de a rămâne izolați în frig.

Reţineţi:

1. Hipotermia e un ucigaş tăcut.

2. Aproape jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool.

3. NU lăsaţi copiii singuri în maşină.

Degerăturile: cum apar și la ce să fiți atenți

”Îmbrăcăminte necorespunzătoare, încălțăminte care nu oferă protecție termică, picioare ude. Imobilizarea prelungită contribuie la degerături. De aia recomandăm ca oamenii să nu stea în frig, mai ales când sunt temperaturi extrem de scăzute. Încercați să vă mobilizați, să alternați munca sau activitatea în spațiu liber, cu adăpost în zonele încălzite: magazine, instituții publice, gări. 

Nu vă aventurați noapte în zone izolate, în zone în care ninge abundent pentru că vă puteți rătăci. Vorbesc de zonele rurale. Hipotermia se instalează cu mare ușurință, iar moartea albă este un ucigaș tăcut. 

Există acest minunat obicei de a ne încălzi cu alcool. De-a lungul timpului, peste jumătate din cazurile de hipotermie pe care le-am tratat consumaseră alcool. Alcoolul vă va face extrem de vulnerabili la efectele frigului și umezelii. 

Alcoolul face vasodilatație, adică pierdere de căldură și nu mai apreciezi corect pericolele, nu mai ai capacitate de reacție, iar căzăturile pe asfalt sau zăpadă înseamnă hipotermie, moarte albă. 

Pe lâgă consumul de alcool, diversele traumatisme care pot surveni în acel moment pot duce la imobilizare și un deznodământ fatal. Pielea este rece, uscată, apoi se înroșește, apar flictenele, ca după arsuri. Dacă vorbim despre degerături, vorbim de cangrenă și se poate ajunge la amputație”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate



Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va traversa o perioadă plină de evenimente importante

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Care vor fi cele mai norocoase zodii în anul 2025. Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de un an excelent

Captură video: TikTok/bogdan.1111

Andreea Bănică, luată la rost de Bursucu în podcastul său: „Ce a fost cu bustiera aia de la concertul tău?”. Ce i-a răspuns artista

Adriana Bahmuțeanu, foto Instagram

Adriana Bahmuțeanu, în lacrimi la mormântul lui Silviu Prigoană. A avut parte de o mare surpriză - Foto în articol

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de schimbări radicale pe plan amoros

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 18 - 24 noiembrie. Zodia care va trece prin schimbări radicale în această perioadă

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Un mare secret al lui Silviu Prigoană s-a aflat abia acum, după moartea lui

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care poate începe o relație autentică și sănătoasă

Captură video: TikTok/Vlad Iorga. Captură video: Facebook/Igor Cuciuc

Durere fără margini la priveghiul Andreei, fiica lui Igor Cuciuc. Cunoscutul interpret nu s-a desprins de lângă sicriul cu trupul neînsuflețit al fiicei sale

Sursă foto: Captură foto YouTube „Viața fără filtru”

Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce copiii ei au fost luați de Protecția Copilului din vila lui Silviu Prigoană: „Este o veste bună că lucrurile încep să se miște”




pixel