10 lucruri esențiale care vă pot salva viața dacă sunteţi sofer şi plecaţi la drum lung, iarna. Medicul Tudor Ciuhodaru: „Riscul de infarct miocardic creşte”
Data publicării:
Medicul Tudor Ciuhodaru a dezvăluit un ghid de supraviețuire pentru șoferii care pleacă la drum, pe timp de iarnă. 

Meidul Tudor Ciuhodaru a tras un semn de alarmă, după ce mai multe străzi au fost blocate dn cauza viscolului și a zăpezii. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, medicul a dezvăluit un mic ghid de supraviețuire. 

10 lucruri esențiale care vă pot salva viața dacă sunteţi sofer şi plecaţi la drum lung, iarna

Atenție dacă plecați acum la drum. Este cod portocaliu de ninsori și viscol în mai multe județe din România. (Mic) ghid de supraviețuire. Ce trebuie să (nu) faceți în mașină și pe stradă.

10 lucruri esențiale care vă pot salva viața:

În maşină: Dacă sunteţi sofer şi plecaţi la drum lung:

1. Nu uitaţi să aveți lichide pentru 24 de ore, alimente precum şi medicaţia cronică.

2. Este bine să aveţi în maşină pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea.

3. Şi în aceste cazuri e bine să evitaţi imobilizarea prelungită şi să asigurați măcar o activitate fizică minimală.

4. NU plecaţi la drum fără a umple rezervorul întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de benzină/motorină un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în maşină pentru cel puţin o zi.

5. NU părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteți preciza distanţa până la adăpost deoarece vă puteţi rătăci iar hipotermia se instalează mult mai repede în condiţii de vânt şi umezeală.

În spaţii deschise:

1. Alegeţi haine groase, rezistente la umezeală, care să vă asigure protecţia capului, feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de căldură şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor.

2. Evitaţi deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute. Pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare riscul de infarct miocardic creşte cu 2%.

3. Evitaţi expunerea prelungită la frig. Alternaţi expunerea cu repausul în spaţii încălzite precum instituţii publice, magazine, staţii de benzină, gări.

4. Evitaţi imobilizarea prelungită. Consumaţi lichide calde.

5. Nu vă deplasaţi singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta şi de a rămâne izolați în frig.

Reţineţi:

1. Hipotermia e un ucigaş tăcut.

2. Aproape jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool.

3. NU lăsaţi copiii singuri în maşină.

Degerăturile: cum apar și la ce să fiți atenți

”Îmbrăcăminte necorespunzătoare, încălțăminte care nu oferă protecție termică, picioare ude. Imobilizarea prelungită contribuie la degerături. De aia recomandăm ca oamenii să nu stea în frig, mai ales când sunt temperaturi extrem de scăzute. Încercați să vă mobilizați, să alternați munca sau activitatea în spațiu liber, cu adăpost în zonele încălzite: magazine, instituții publice, gări. 

Nu vă aventurați noapte în zone izolate, în zone în care ninge abundent pentru că vă puteți rătăci. Vorbesc de zonele rurale. Hipotermia se instalează cu mare ușurință, iar moartea albă este un ucigaș tăcut. 

Există acest minunat obicei de a ne încălzi cu alcool. De-a lungul timpului, peste jumătate din cazurile de hipotermie pe care le-am tratat consumaseră alcool. Alcoolul vă va face extrem de vulnerabili la efectele frigului și umezelii. 

Alcoolul face vasodilatație, adică pierdere de căldură și nu mai apreciezi corect pericolele, nu mai ai capacitate de reacție, iar căzăturile pe asfalt sau zăpadă înseamnă hipotermie, moarte albă. 

Pe lâgă consumul de alcool, diversele traumatisme care pot surveni în acel moment pot duce la imobilizare și un deznodământ fatal. Pielea este rece, uscată, apoi se înroșește, apar flictenele, ca după arsuri. Dacă vorbim despre degerături, vorbim de cangrenă și se poate ajunge la amputație”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Captură video: Facebook/StirileProTV

Motivul pentru care Lavinia Petrea a plecat de la pupitru în timpul jurnalului de știri de la Pro TV: „Am ieșit afară. Mihai mi-a ținut locul”

Captură video: Pro TV

Ștefania Ștefan a izbucnit în lacrimi, după ce a fost votată să intre la duelul de eliminare la Survivor All Stars: „Votul meu poate că a fost cerut de Zanni”

Captură video: YouTube/Românii au talent

Violeta Botezatu, aplaudată în picioare de toți jurații de la Românii au Talent: „M-a durut carnea pe mine la cât de mult mi-a plăcut” / VIDEO

Sursă foto: Instagram/Dan Cruceru

Dan Cruceru nu vrea să mai audă de Survivor România! De ce refuză să mai prezinte celebrul reality show: „Este traumatizant. Nu merită”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 20 - 26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de o mare reușită 

Captură video: YouTube/Canal33

Lună Plină din 23 mai 2024. Camelia Pătrășcanu, previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Mesajul neașteptat pe care i l-a trimis Zanni lui Cătălin Măruță: „Mi-a scris pe Instagram”. Ce i-a răspuns prezentatorul TV

Sursă foto: Youtube/ Radu Tibulca

Menajera lui Cătălin Botezatu, incident neplăcut în locuința designerului: „Nu am auzit-o țipând”. Femeia și-a dat demisia imediat 

Captură video: Pro TV

Cristi Mitrea dă de pământ cu Zanni: „Pentru mine nu mai există în concurs. Ai fost eliminat, băiatul meu”

Captură video: Kanal D. Captură video: Pro TV

Previziunea pe care Neti Sandu i-a făcut-o actriței Carmen Tănase. S-a aflat după 10 ani: „Mă uitam la ea și am zis «I-auite ce mi-a zis asta»”

Sursă foto: Freepik

Top trei alimente care te vor ajuta să îți regenerezi ficatul și să slăbești

Captură video: YouTube/Românii au talent

La doar 11 ani, Maria Clara Postelnicu a cucerit inimile juraților de la Românii au Talent. Andra: „Prevăd un viitor extraordinar pentru tine” / VIDEO




pixel