3 motive pentru a nu le oferi copiilor tăi prea multe cadouri. La ce riscuri îi expui
Părinții adoră să le ofere copiilor lor cadouri în timpul sărbătorilor, dar ce se întâmplă atunci când dau prea mult? Iată la ce riscuri îi expui.

A-i răsfăța excesiv pe copii este o greșeală frecventă a părinților care se întoarce întotdeauna împotriva lor și îi transformă pe micuții dragi în niște bătăuși nerecunoscători care nu sunt niciodată mulțumiți, indiferent cât de mult primesc. Înainte de a exagera și de a copleși un copil cu cadouri, ia în considerare aceste rezultate negative care vor duce la copii răsfățați.

1. Crește comportamentul distructiv

Copiii care se angajează în lăcomia de cadouri în timpul sărbătorilor suferă ramificații sociale și emoționale negative care se extind mult dincolo de copilărie. Potrivit unui studiu al Universității din Missouri, la vârsta adultă, astfel de copii sunt mai predispuși la datorii la cărțile de credit, jocuri de noroc și cumpărături compulsive. Sigur, despachetarea unui munte de cadouri produce o explozie de fericire, dar nu are putere de rezistență. În schimb, alimentează o foame insațiabilă pentru mai mult.

2. Scade stima de sine

Stima de sine durabilă își are rădăcinile într-un sentiment puternic de identitate, nu în materialism. Excesul nu echivalează cu o mai mare stimă de sine. Studiile au arătat că nu există nicio corelație între posesiunile materiale și stima de sine sau fericirea.

De fapt, copiii care au mai puține bunuri materiale, dar care au relații pozitive cu părinții și colegii, obțin scoruri mai mari la testele de evaluare a stimei de sine. De asemenea, aceștia au mai puține probleme de comportament și demonstrează mai multă rezistență în fața obstacolelor decât copiii cu părinți prea indulgenți.

3. Îi privează pe copii de o fericire de durată.

Cercetătorii care au publicat în Harvard's Journal of Happiness au descoperit că oamenii au apreciat mai mult cadourile pe care le-au cumpărat pentru alții decât cadourile pe care le-au cumpărat pentru ei înșiși. Iar atunci când acei "dăruitori" au completat o scală de satisfacție personală, au obținut în mod constant un scor mai mare decât cei care au cumpărat cadouri pentru ei înșiși.

Ajutându-vă copilul să își dezvolte generozitatea favorizează un sentiment sănătos de interconectare și sporește fericirea personală. Copiii care apreciază doar primirea de cadouri sunt mai predispuși să crească egocentrici și lipsiți de empatie.

Întotdeauna întreb părinții care participă la atelierele mele de parenting: ce copii sunt mai predispuși să aibă părinți care îi răsfață excesiv în timpul sărbătorilor? Credeți sau nu, sunt bătăușii. Copiii care își intimidează părinții pentru a-i răsfăța peste măsură sunt mai predispuși să primească mai multe cadouri decât copiii care nu o fac.

1. Copilul sfidător

Ei cer cadouri și se simt îndreptățiți. ("Merit asta, îmi ești dator.") Se angajează în șantaj și amenințări pentru a uza de hotărârea părinților. În cele din urmă, părinții cumpără cadouri pentru a cumpăra pacea. Dar niciodată nu este suficient. Cu cât părinții oferă mai mult, cu atât acești copii vor aprecia mai puțin și cu atât vor cere mai mult.


2. Copilul anxios

Echivalează cadourile cu dragostea. Se simte constant lipsit, se compară și se disperă cu colegii, se îngrijorează că nu are suficient și se teme să fie lăsat pe dinafară sau uitat. Îi culpabilizează și îi face de rușine pe părinți să cumpere mai mult.

3. Copilul manipulator

Exploatează nesiguranța părinților, angajându-se în minciuni și manipulări pentru a obține ceea ce dorește. Știe exact pe ce butoane să apese pentru a-i face pe părinți să se simtă nesiguri. Face orice pentru a-și atinge scopurile sale cadou. Dar fiți atenți: Chiar și după ce copiii manipulatori obțin ceea ce vor, încep imediat să comploteze pentru mai mult, potrivit yourtango.com 

Data: 23 dec 2022, 10:06
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului:   cadouri  copii  riscuri  sarbatori 


DC Media Group Audience

Daniel Buzdugan, foto Instagram

Motivul pentru care Daniel Buzdugan și-a retras copiii de la școala privată: „Să ajungi să plătești cât plătește poate un copil care face Arhitectura la Barcelona… ”

Cristian Mărgărit, la Pastila de Frumusețe

Alimentele care cresc imunitatea. Trebuie să le consumi în sezonul rece. Cristian Mărgărit: „Un miracol pentru imunitate” / VIDEO

Monica Tatoiu, captură video Youtube/ theXclusive

Alcool pe stomacul gol. Băutura pe care Monica Tatoiu o bea în fiecare dimineață: „Este medicament”

Nicoelta Ghiriș, captură video Youtube/ ASTROSENS

Horoscop chinezesc până în februarie 2024. Nicoleta Ghiriș, previziuni pentru toate zodiile

Horoscop Chinezesc, captură video Youtube Spectacola

Horoscop chinezesc pentru săptămâna 25 septembrie - 1 octombrie, 2023. Previziuni pentru fiecare semn zodiacal

Sursa foto: Gabriela Cristea, Facebook

Gabriela Cristea, rețetă inedită de sarmele: „Acesta este secretul.” Trucul prin care previne arsurile digestive

Sursă foto: Instagram/ Elvira Deatcu

Adina Cristescu a încetat din viață la doar 56 de ani: „Deja îmi lipsești!”. Care a fost cauza morții

„Regele moare” cu Victor Rebengiuc, un spectacol excepţional, în premieră la TVR

Victor Rebengiuc, despre spectacolul „Regele moare”: „Mă pregătesc exact pentru ce se pregăteşte şi eroul pe care îl joc eu: despărţirea de lumea asta”

Sursă foto: Instagram/ Cristina Spătar, Talisman Tate

Cristina Spătar, apariție șoc lângă Tristan Tate, la numai trei luni de la căsătorie

Violeta Bănică, Andreei Marin, Ștefan Bănică Jr., Lavinia Pârva. foto Instagram

Andreea Marin, adevărul despre relația fiicei sale cu fratele vitreg cel mic, fiul Laviniei Pârva: „Nu știm ce soartă vom avea”

Sursa foto: unsplash, autor Viva Luna Studios

Horoscop TAROT pentru săptămâna 2 - 8 octombrie 2023. Previziuni pentru fiecare semn zodiacal

Mihai Bobonete, Gabriel Cotabiță, captură video YouTube

Cum l-a țepuit Mihai Bobonete pe Gabriel Cotabiță. Cântărețul, avertisment în privința comediantului: „E periculos. Ăsta o să-ţi ia lucruri din casă”HOROSCOP LUNAR OCTOMBRIE 2023 pentru TOATE ZODIILE

De la introspecție profundă, provocări profesionale, până...

Mintea și Inima: Căutând Filosofia Dragostei

O explorare a modului în care filosofia abordează...