3 pași obligatorii pentru o igienă dentară corectă. Sfaturi de la dr. Alin Gabor
Data publicării:
Igiena dentară corectă este primul și cel mai important aspect care garantează sănătatea dinților tăi. Pe lângă informația genetică, ce ai moștenit de la părinți din punctul de vedere al sănătății danturii, igiena este esențială și, în cele mai multe cazuri, cu rol determinant.

„Dacă îți dorești să ai dinți sănătoși și frumoși este obligatoriu să-i cureți corect. În cele ce urmează o să fac un tablou complet și corect al felului în care fiecare dintre noi trebuie să aplicăm igiena dentară ca să evităm astfel afecțiunile stomatologice nedorite sau halena neplăcută. În primă fază este important să reținem că este recomandat să ne spălăm de două ori pe zi pe dinți, dimineața și seara, iar pe parcursul zilei este de preferat ca după fiecare masă să facem un lavaj bucal, chiar și simplu, cu apă. Astfel, ne asigurăm că extragem orice urmă de mâncare care poate rămâne între dinți”, explică dr. Alin Gabor, medic stomatolog.

3 pași esențiali pentru o igienă dentară corectă

1. Periajul dentar este primul pas.

 „Există două accesorii pe care le putem folosi atunci când vine vorba despre periajul dentar. Periuța electrică care curăță foarte bine dinții și, în plus, îți poate indica unde trebuie să insiști și unde trebuie să acționezi cu blândețe. În cazul periajului electric, timpul minim de periaj este în medie de 2 minute. Dacă alegi periuța manuală, cu peri tari sau moi, în funcție de preferință, necesită un timp mai îndelungat față de periuțele electrice. Cu toate acestea, este necesar să înțelegi faptul că periuțele manuale sunt la fel eficiente precum cele electrice, mai mult decât atât, periuțele manuale sunt considerate mai potrivite în ceea ce privește controlul asupra mișcărilor din timpul periajului și a confortului pe care îl aduce forma mânerului. În cazul periajului manual, timpul recomandat se încadrează între 3 și 5 minute.”, precizează dr. Alin Gabor. 

Un periaj corect, din punctul de vedere al manevrabilității, se face prin mișcări sigure, de la gingie spre extremitatea dintelui, și nu invers, pentru a te asigura că nu introduci resturile alimentare sub gingie. De asemenea, mișcările trebuie să fie verticale și cu o presiune mică, astfel încât să nu rănești gingiile. Periajul trebuie efectuat atât pe suprafața exterioară și interioară a dinților, cu mișcări înainte-înapoi, cât și pe partea cu care mușcăm, cu mișcări circulare. Ai grijă ca periajul să acoperă toată suprafața dinților.

2. Ața dentară este complementară spălării dinților. Scopul utilizării ei este unul clar și simplu și anume acela că ajută la înlăturarea resturilor alimentare din spațiile interdentare.

„Folosirea aței dentare permite evitarea inflamărilor și sângerărilor gingivale, dar și evitarea cariilor interdentare. Ața dentară este recomandată zilnic, iar pentru o curățare a dinților trebuie să folosești aproximativ 45 de cm de ață. Mișcările trebuie să fie unele care să urmeze forma dintelui și cu o presiune mică, pentru a nu răni gingia.”, continuă dr. Alin Gabor, medic stomatolog.

3. Pasul 3 este acela în care în procesul de igienă dentară este introdusă apa de gură. Aceasta este o soluție antiseptică care ajută la curățarea locurilor inaccesibile din cavitatea orală.

„Folosirea apei de gură este recomandată zilnic, după fiecare periaj dentar, sau chiar atunci când acesta nu poate fi realizat. O clătire cu apă de gură durează aproximativ 20-30 de secunde. Apa de gură are efect antibacterian, care oferă un miros proaspăt și te ajută să ții sub control respirația urât mirositoare.”, explică medicul stomatolog în continuare.

Igiena dentară corectă în cazul pacienților care poartă aparat dentar

Există o serie de situații particulare pe care trebuie să le avem în vedere atunci când vorbim despre igiena dentară corectă, iar cea care interesează pacienții care poartă aparat dentar este una dintre ele.

„În cazul pacienților care poartă aparat dentar atenția trebuie să fie cu atât mai mare. Pe lângă igiena dinților, aceștia trebuie să fie atenție și consecvenți și atunci când vine vorba despre igiena aparatului dentar. În acest caz este recomandat ca periajul dentar să se realizeze după fiecare masă și să urmeze pașii enumerați mai sus: periajul dentar, utilizarea aței dentare sau a periuțelor interdentare și folosirea apei de gură. Resturile alimentare pot rămâne pe dinți, în jurul brackeților, sub arc, iar neîndepărtate duc la apariția problemelor dentare, de aceea pentru a te asigura că îndepărtezi toate resturile alimentare, chiar și din zonele greu accesibile, este recomandată folosirea dușului bucal.”, explică dr. Alin Gabor.

Igiena dentară corectă în cazul pacienților care poartă dinți de porțelan

O altă situație particulară face referire la pacienții care poartă lucrări protetice, fie că vorbim despre cele din porțelan sau cele din zirconiu.

„Mi s-a întâmplat, deseori, să intre în cabinet pacienți care, după ce și-au realizat lucrări protetice, au considerat că igiena dentară corectă nu mai este necesară. O practică, pe cât de greșită, pe atât de periculoasă, care vine la pachet cu o serie de riscuri care duc negreșit la instalarea unor afecțiuni dentare greu de tratat. Asemenea dinților naturali, și cei care sunt încadrați într-o lucrare protetică sunt obligatoriu de igienizat corespunzător, respectând cei 3 pași enunțați mai sus.”, conchide dr. Alin Gabor, medic stomatolog, asistent universitar. 

La final, dar nu în cele din urmă, sfatul medicului stomatolog amintește de vizitele regulate în cabinetul stomatologic, în vederea realizării controlului, dar și a periajului profesional recomandat a fi realizat de 2 ori pe an. Acesta are rolul de a îndepărta placa bacteriană și tartrul depus pe dinți, care nu pot fi îndepărtate în cadrul periajului zilnic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: alin gabor  dentist  igiena dentara  stomatolog 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec

Captură video: Pro TV

Mircea Badea, după ce a făcut Oana Ioniță: Ceva mai rău, mai scârbos, mai oribil... n-am văzut

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO




pixel