4 alimente sănătoase care te pot imbolnăvi dacă nu le depozitezi corect
Data actualizării:
Data publicării:
Sunt alimente sănătoase, pe care este bine să le incluzi în dieta ta, însă depozitarea incorectă ți-ar putea provoca o intoxicație alimentară. 

În fiecare an, se estimează că 48 de milioane de americani se îmbolnăvesc din cauza unor cauze de origine alimentară, potrivit USDA. În timp ce mulți dintre noi știm că anumite alimente sunt mai susceptibile de a fi contaminate cu bacterii rele și ne fac să ne simțim rău, alte alimente mai puțin cunoscute, atunci când sunt depozitate sau manipulate necorespunzător, pot duce și la boli.

 

1. Mujdei (Usturoi de casă în ulei)

 

În timp ce un amestec  de usturoi-în-ulei este extrem de savuros, poate provoca boli grave dacă nu este manipulat sau depozitat corect.

Usturoiul este susceptibil la sporii bacteriilor clostridium botulinum, care se găsesc în mod obișnuit în sol. Deși inofensivi atunci când este prezent oxigenul, acești spori prosperă în condiții fără oxigen, cum ar fi atunci când usturoiul și uleiul sunt îmbuteliate.

 

Pe măsură ce sporii germinează în acest mediu fără oxigen, produc o toxină nervoasă care poate duce la botulism, o boală care afectează sistemul nervos și poate provoca dificultăți de respirație, paralizie musculară și, în cazuri severe, moarte, potrivit Universității de Stat din Michigan .

În consecință, pentru a reduce riscul de botulism, amestecurile de usturoi-în-ulei de casă ar trebui să fie întotdeauna păstrate la frigider și utilizate în termen de două până la trei zile sau aruncate după două ore dacă au fost ținute la temperatura camerei, conform Universității de Stat din Michigan.

 

2. Legume conservate acasă

 

Similar cu usturoiul din ulei, alimentele care sunt conservate sau fermentate acasă prezintă un risc mai mare de contaminare de la toxina botulismului. De fapt, legumele conservate la domiciliu sunt prima cauză a focarelor de botulism din Statele Unite, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Iar alimentele cu un conținut scăzut de acid, inclusiv sparanghel, fasole verde, sfeclă, porumb, cartofi, unele roșii și smochine, sunt cele mai frecvente surse de botulism legat de conserve, conform CDC.

Odată ce ați etichetat și datat borcanele, păstrați-le într-un loc răcoros și întunecat, la temperaturi cuprinse joase și întotdeauna la frigider după deschidere, conform CDC.

 

3. Orez

 

Orezul este unul dintre cele mai frecvente alimente cu risc ridicat de intoxicație alimentară. Asta pentru că orezul uscat poate conține spori de bacillus aureus. Cu doar puțină umiditate, acești spori se pot reproduce și vă pot îmbolnăvi.

De aceea ar trebui să depozitați întotdeauna orezul nefiert într-un loc răcoros și uscat. Pentru a fi în siguranță, transferați orezul într-un recipient etanș odată deschis și păstrați-l în cămară (sau chiar în congelator).

Dar problemele legate de siguranța alimentelor nu se termină cu orezul uscat: orezul gătit oferă un mediu perfect umed pentru agenții patogeni potențial otrăvitori. Iar orezul amestecat cu alte alimente cu risc ridicat, cum ar fi fructele de mare, carnea de porc sau oul, are o probabilitate și mai mare de contaminare, potrivit Institutului australian de siguranță alimentară (AIFS).

 

Depozitarea orezului gătit în mod necorespunzător este o cauză principală a bolilor de origine alimentară în lume, conform AIFS.

Pentru a stoca orezul gătit corect, mai întâi scoateți-l de pe foc și răciți-l rapid pentru a preveni creșterea bacteriană, conform USDA. Odată răcit, sigilați orezul într-un recipient etanș și dați-l la frigider timp de trei până la patru zile.

 

4. Fructe

Credeți sau nu, fructele proaspete sunt considerate alimente periculoase. De exemplu, fructele de pădure și pepenele galben prezintă un risc ridicat de contaminare, deoarece bacteriile precum listeria și salmonella înfloresc în climatele calde și umede în care se cultivă fructele, conform AIFS.

Puteți preveni intoxicațiile alimentare spălând bine  fructele și refrigerându-le, pentru a încetini creșterea bacteriană.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Diete
Tagurile articolului: alimente  conserva  dietă  fructe  intoxicatie alimentara  mujdei  orez  usturoi 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Dorian Popa, Laurențiu Reghecampf, captură video Youtube

În plin scandal cu Reghecampf, Anamaria Prodan îi cere sfatul lui Dorian Popa: „Mă doare sufletul că în direcția asta se îndreaptă și băiatul meu cu tatăl lui”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Chef Ștefan Popescu, Instagram/ pexels.com

Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă




pixel