4 alimente sănătoase care te pot imbolnăvi dacă nu le depozitezi corect
Data actualizării:
Data publicării:
Sunt alimente sănătoase, pe care este bine să le incluzi în dieta ta, însă depozitarea incorectă ți-ar putea provoca o intoxicație alimentară. 

În fiecare an, se estimează că 48 de milioane de americani se îmbolnăvesc din cauza unor cauze de origine alimentară, potrivit USDA. În timp ce mulți dintre noi știm că anumite alimente sunt mai susceptibile de a fi contaminate cu bacterii rele și ne fac să ne simțim rău, alte alimente mai puțin cunoscute, atunci când sunt depozitate sau manipulate necorespunzător, pot duce și la boli.

 

1. Mujdei (Usturoi de casă în ulei)

 

În timp ce un amestec  de usturoi-în-ulei este extrem de savuros, poate provoca boli grave dacă nu este manipulat sau depozitat corect.

Usturoiul este susceptibil la sporii bacteriilor clostridium botulinum, care se găsesc în mod obișnuit în sol. Deși inofensivi atunci când este prezent oxigenul, acești spori prosperă în condiții fără oxigen, cum ar fi atunci când usturoiul și uleiul sunt îmbuteliate.

 

Pe măsură ce sporii germinează în acest mediu fără oxigen, produc o toxină nervoasă care poate duce la botulism, o boală care afectează sistemul nervos și poate provoca dificultăți de respirație, paralizie musculară și, în cazuri severe, moarte, potrivit Universității de Stat din Michigan .

În consecință, pentru a reduce riscul de botulism, amestecurile de usturoi-în-ulei de casă ar trebui să fie întotdeauna păstrate la frigider și utilizate în termen de două până la trei zile sau aruncate după două ore dacă au fost ținute la temperatura camerei, conform Universității de Stat din Michigan.

 

2. Legume conservate acasă

 

Similar cu usturoiul din ulei, alimentele care sunt conservate sau fermentate acasă prezintă un risc mai mare de contaminare de la toxina botulismului. De fapt, legumele conservate la domiciliu sunt prima cauză a focarelor de botulism din Statele Unite, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Iar alimentele cu un conținut scăzut de acid, inclusiv sparanghel, fasole verde, sfeclă, porumb, cartofi, unele roșii și smochine, sunt cele mai frecvente surse de botulism legat de conserve, conform CDC.

Odată ce ați etichetat și datat borcanele, păstrați-le într-un loc răcoros și întunecat, la temperaturi cuprinse joase și întotdeauna la frigider după deschidere, conform CDC.

 

3. Orez

 

Orezul este unul dintre cele mai frecvente alimente cu risc ridicat de intoxicație alimentară. Asta pentru că orezul uscat poate conține spori de bacillus aureus. Cu doar puțină umiditate, acești spori se pot reproduce și vă pot îmbolnăvi.

De aceea ar trebui să depozitați întotdeauna orezul nefiert într-un loc răcoros și uscat. Pentru a fi în siguranță, transferați orezul într-un recipient etanș odată deschis și păstrați-l în cămară (sau chiar în congelator).

Dar problemele legate de siguranța alimentelor nu se termină cu orezul uscat: orezul gătit oferă un mediu perfect umed pentru agenții patogeni potențial otrăvitori. Iar orezul amestecat cu alte alimente cu risc ridicat, cum ar fi fructele de mare, carnea de porc sau oul, are o probabilitate și mai mare de contaminare, potrivit Institutului australian de siguranță alimentară (AIFS).

 

Depozitarea orezului gătit în mod necorespunzător este o cauză principală a bolilor de origine alimentară în lume, conform AIFS.

Pentru a stoca orezul gătit corect, mai întâi scoateți-l de pe foc și răciți-l rapid pentru a preveni creșterea bacteriană, conform USDA. Odată răcit, sigilați orezul într-un recipient etanș și dați-l la frigider timp de trei până la patru zile.

 

4. Fructe

Credeți sau nu, fructele proaspete sunt considerate alimente periculoase. De exemplu, fructele de pădure și pepenele galben prezintă un risc ridicat de contaminare, deoarece bacteriile precum listeria și salmonella înfloresc în climatele calde și umede în care se cultivă fructele, conform AIFS.

Puteți preveni intoxicațiile alimentare spălând bine  fructele și refrigerându-le, pentru a încetini creșterea bacteriană.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Diete
Tagurile articolului: alimente  conserva  dietă  fructe  intoxicatie alimentara  mujdei  orez  usturoi 



Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va traversa o perioadă plină de evenimente importante

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Care vor fi cele mai norocoase zodii în anul 2025. Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de un an excelent

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Mihaela Botezatu, soția lui Silviu Prigoană, prima reacție publică la două zile de la moartea omului de afaceri. Când ar fi avut loc, de fapt, înmormântarea

Captură video: TikTok/bogdan.1111

Andreea Bănică, luată la rost de Bursucu în podcastul său: „Ce a fost cu bustiera aia de la concertul tău?”. Ce i-a răspuns artista

Adriana Bahmuțeanu, foto Instagram

Adriana Bahmuțeanu, în lacrimi la mormântul lui Silviu Prigoană. A avut parte de o mare surpriză - Foto în articol

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 18 - 24 noiembrie. Zodia care va trece prin schimbări radicale în această perioadă

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Un mare secret al lui Silviu Prigoană s-a aflat abia acum, după moartea lui

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care poate începe o relație autentică și sănătoasă

Captură video: TikTok/Vlad Iorga. Captură video: Facebook/Igor Cuciuc

Durere fără margini la priveghiul Andreei, fiica lui Igor Cuciuc. Cunoscutul interpret nu s-a desprins de lângă sicriul cu trupul neînsuflețit al fiicei sale

Sursă foto: Captură foto YouTube „Viața fără filtru”

Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce copiii ei au fost luați de Protecția Copilului din vila lui Silviu Prigoană: „Este o veste bună că lucrurile încep să se miște”




Încă un mit alimentar, spulberat de Mihaela Bilic

Celebra nutriționistă Mihaela Bilic a analizat un mit...

pixel