Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Dar, chiar dacă simptomele răcelii au început deja, este prea târziu pentru a face ceva în privința lor.
"Semnele timpurii ale apariției unei răceli sunt un avantaj, permițându-ne să reacționăm înainte ca virusul să ne ia cu asalt", spune Naueen Safdar, MD, director medical al EHE Health, pentru LIVESTRONG.com. "În general, este nevoie de două-trei zile după ce virusul intră în organism înainte de a începe o răceală, așa că avem timp să combatem virusul înainte ca acesta să se agraveze."
În ceea ce privește strategiile de combatere a răcelii pe care trebuie să le folosiți, există câteva pe care medicii le pun în aplicare personal pentru a limita severitatea și durata simptomelor.
1. Trebuie să vă hidratați
"Când observ că se apropie o răceală, am grijă să mă hidratez și să îmi mențin electroliții", spune Ameet R. Kamat, MD, director al chirurgiei sinusurilor și a bazei craniului la White Plains Hospital din New York.
Strategia sa de hidratare presupune să bea suficientă apă (și, uneori, băuturi cu electroliți) și să evite băuturile care deshidratează, cum ar fi dozele mari de cofeină sau alcool.
"Apa ajută la livrarea de oxigen și la eliminarea toxinelor din organism", spune Dr. Kamat. "De asemenea, ajută la fluxul limfatic (sistemul de filtrare al organismului), care este esențial pentru funcționarea sistemului imunitar".
2. Beți lichide calde
Medicul integrativ Patrick Fratellone, MD, cu sediul în New York, bea o mulțime de lichide calde - în special ceaiuri din plante - atunci când începe să observe simptome de răceală.
Pe lângă cât de liniștitoare pot fi atunci când gâtul te mănâncă și te doare, lichidele calde se asigură că mucusul produs de organism nu devine prea gros, ceea ce face mai ușor să spargă congestia pe măsură ce corpul tău luptă împotriva virusului.
"Unele dintre ceaiurile pe care le folosesc sunt frunza de urzică, echinacea, goldenseal și soc pentru proprietățile lor antivirale și o linguriță de miere pentru proprietățile sale antioxidante și antimicrobiene", spune Dr. Fratellone.
3. Gargara cu apă sărată
Un alt secret dezvăluit de Dr. Fratellone este gargara cu apă sărată, "care poate ajuta la reducerea durerii de gât". Amestecați 1/4 până la 1/2 linguriță de sare de masă în 4 până la 8 uncii de apă și faceți gargară pentru a ajuta la ameliorarea umflăturilor și a iritației.
4. Luați zinc
Dr. Fratellone are, de asemenea, o pastilă de zinc la fiecare 6 ore, o practică despre care se crede că ajută la scăderea severității și duratei răcelii prin blocarea replicării rinovirusului - virusul vinovat pentru multe răceli - potrivit unui studiu din mai 2017 în JRSM Open.
5. Dormiți mai mult
În noaptea în care simte că se apropie o răceală, medicul de urgență Darria Long Gillespie, din Georgia, se asigură că se culcă cu o oră sau două mai devreme.
"Când ești lipsit de somn, îți face sistemul imunitar mai vulnerabil la infecții", spune Gillespie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Bianca Moldoveanu
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: doctori obiceiuri raceala sănătate simptome