5 motive pentru care ouăle sunt unul dintre cele mai nutritive alimente, potrivit dieteticienilor
Data actualizării:
Data publicării:
Ouăle sunt foarte nutritive și vin încărcate cu vitamine, minerale, proteine și grăsimi sănătoase. Iată de ce ouăle sunt un adaos excelent la o dietă sănătoasă. 

Datorită profilului lor impresionant de nutrienți, ouăle au multe beneficii pentru sănătate. Iată doar câteva dintre ele: 

1. Plin de proteine

 Un ou vă va furniza peste 6 grame (13% DV) de proteine complete. 

"Sursele complete de proteine conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, pe care organismul dumneavoastră îi folosește pentru a construi țesuturi sănătoase", spune Chelsea Jackle, RD, care conduce Nutrition at Cerebral, un start-up online de îngrijire a sănătății mentale și comportamentale. 

Consumul de suficiente proteine este crucial pentru sănătatea ta, deoarece ajută la construirea mușchilor, a cartilajelor și a pielii. Proteinele pot ajuta, de asemenea, la gestionarea greutății, deoarece vă mențin sătul pentru mai mult timp, ceea ce înseamnă că puteți mânca mai puține calorii în general. 

 

2. Scăzut în calorii și carbohidrați

Cu doar 72 de calorii și aproape 0 carbohidrați, ouăle sunt un aliment cu puține calorii potrivit pentru persoanele care urmează o dietă săracă în carbohidrați sau keto.  Consumul de ouă ca parte a unei diete sărace în carbohidrați ar putea îmbunătăți rezistența la insulină, o afecțiune în care celulele devin mai puțin receptive la insulină. Prin urmare, acestea au probleme în a absorbi zahărul, crescând riscul de diabet. 

De fapt, o meta-analiză din 2020 a analizat 13 studii și a constatat că urmând o  dietă ketogenică  a îmbunătățit semnificativ glicemia la persoanele cu tipul 2  diabet.

 

3. Bun pentru pierderea în greutate 

Cu doar 72 de calorii fiecare și o mulțime de proteine, ouăle sunt o opțiune excelentă pentru cei care caută să piardă în greutate deoarece îi pot ajuta să realizeze un deficit caloric.

"Modelele de alimentație care includ ouă au fost legate de pierderea în greutate", spune Jackal. "Deoarece proteinele te ajută să te simți sătul mai mult timp, consumul de alimente bogate în proteine, cum ar fi ouăle, te poate ajuta să îți menții apetitul mai stabil și să previi mâncatul în exces mai târziu în timpul zilei."

De fapt, un studiu din 2008 a constatat că persoanele care au mâncat ouă la micul dejun ca parte a unei diete cu deficit caloric au înregistrat îmbunătățiri mai mari ale indicelui de masă corporală (IMC) și reducerea dimensiunii taliei în comparație cu persoanele care au mâncat un covrig la micul dejun ca parte a unei diete cu deficit caloric. 

 

4. Creșteți colesterolul bun

Gălbenușurile de ou sunt în mod natural bogate în colesterol HDL, sau tipul de colesterol "bun" care transportă colesterolul LDL, cunoscut și ca "rău", în afara organismului, spune Jackle.  Dacă nivelul de colesterol LDL devine prea ridicat, se pot dezvolta depozite de grăsime în vasele de sânge, crescând riscul de formare de cheaguri de sânge, atac de cord și accident vascular cerebral.  Din fericire, studiile sugerează că ouăle sunt capabile să îmbunătățească nivelul colesterolului. Un mic studiu din 2013 a constatat că persoanele care au consumat 3 ouă întregi pe zi au înregistrat creșteri mai mari ale colesterolului HDL în comparație cu persoanele care au mâncat înlocuitori de ouă fără gălbenuș.

 

5. Sursă solidă de riboflavină

Ouăle sunt deosebit de bogate în riboflavină, cunoscută și sub numele de vitamina B2, cu 0,21 mg pe porție, sau 16% din valoarea zilnică. Riboflavina joacă un rol important în creșterea și dezvoltarea celulară și ajută la transformarea alimentelor în energie.  În timp ce bacteriile din intestinul dumneavoastră produc cantități mici de vitamina, trebuie să consumați alimente bogate în riboflavină, cum ar fi ouăle, ovăzul și laptele, pentru a vă satisface nevoile alimentare, potrivit insider.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: ou  sănătate 


DC Media Group Audience

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Alexandra Duli, Andrei Ciobanu, Iancu Sterp/ captură video Voyo

Andrei Ciobanu, făcut praf de Războinici, după „demascarea” lui Zanni: „Ne-ai turnat pe toți, ai dat și în prietenul tău, Iancu”

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Andrei Ciobanu, Zanni/ captură video Voyo

Zanni îl desființează pe Andrei Ciobanu: „Nu mai ai cum să fii nici cu roșu, nici albastru. Ar trebui să se facă culoarea trădătorilor”

Anca Dimancea, captură viceo Youtube/ wownews

Horoscop chinezesc până pe 8 mai 2024, cu Anca Dimancea. Zodia care va avea de câștigat pe plan financiar și profesional

Alina Bădic horoscop

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Aura nativilor unei zodii este extraordinară zilele acestea

Badea

Toată lumea îl știe pe Mircea Badea, dar știați cine este și cu ce se ocupă sora lui?

Șerban Huidu, captură video Youtube, Emisiuni Prima TV

Marele regret al lui Șerban Huidu. „Am format un cuplu memorabil. Mi-a blocat numărul, dar e o prostie”

Sursa foto: freepik.com

Leguma care funcționează drept un „aspirator de toxine”. Trebuie să o consumi zilnic: „Chiar dacă nu-ți vine să crezi..”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an




Cel mai bun aliment. Dr. Mihail: Îl poți consuma zilnic

Dr. Mihail a dezvăluit care este alimentul pe care ar...

pixel