5 motive pentru care ouăle sunt unul dintre cele mai nutritive alimente, potrivit dieteticienilor
Data actualizării:
Data publicării:
Ouăle sunt foarte nutritive și vin încărcate cu vitamine, minerale, proteine și grăsimi sănătoase. Iată de ce ouăle sunt un adaos excelent la o dietă sănătoasă. 

Datorită profilului lor impresionant de nutrienți, ouăle au multe beneficii pentru sănătate. Iată doar câteva dintre ele: 

1. Plin de proteine

 Un ou vă va furniza peste 6 grame (13% DV) de proteine complete. 

"Sursele complete de proteine conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, pe care organismul dumneavoastră îi folosește pentru a construi țesuturi sănătoase", spune Chelsea Jackle, RD, care conduce Nutrition at Cerebral, un start-up online de îngrijire a sănătății mentale și comportamentale. 

Consumul de suficiente proteine este crucial pentru sănătatea ta, deoarece ajută la construirea mușchilor, a cartilajelor și a pielii. Proteinele pot ajuta, de asemenea, la gestionarea greutății, deoarece vă mențin sătul pentru mai mult timp, ceea ce înseamnă că puteți mânca mai puține calorii în general. 

 

2. Scăzut în calorii și carbohidrați

Cu doar 72 de calorii și aproape 0 carbohidrați, ouăle sunt un aliment cu puține calorii potrivit pentru persoanele care urmează o dietă săracă în carbohidrați sau keto.  Consumul de ouă ca parte a unei diete sărace în carbohidrați ar putea îmbunătăți rezistența la insulină, o afecțiune în care celulele devin mai puțin receptive la insulină. Prin urmare, acestea au probleme în a absorbi zahărul, crescând riscul de diabet. 

De fapt, o meta-analiză din 2020 a analizat 13 studii și a constatat că urmând o  dietă ketogenică  a îmbunătățit semnificativ glicemia la persoanele cu tipul 2  diabet.

 

3. Bun pentru pierderea în greutate 

Cu doar 72 de calorii fiecare și o mulțime de proteine, ouăle sunt o opțiune excelentă pentru cei care caută să piardă în greutate deoarece îi pot ajuta să realizeze un deficit caloric.

"Modelele de alimentație care includ ouă au fost legate de pierderea în greutate", spune Jackal. "Deoarece proteinele te ajută să te simți sătul mai mult timp, consumul de alimente bogate în proteine, cum ar fi ouăle, te poate ajuta să îți menții apetitul mai stabil și să previi mâncatul în exces mai târziu în timpul zilei."

De fapt, un studiu din 2008 a constatat că persoanele care au mâncat ouă la micul dejun ca parte a unei diete cu deficit caloric au înregistrat îmbunătățiri mai mari ale indicelui de masă corporală (IMC) și reducerea dimensiunii taliei în comparație cu persoanele care au mâncat un covrig la micul dejun ca parte a unei diete cu deficit caloric. 

 

4. Creșteți colesterolul bun

Gălbenușurile de ou sunt în mod natural bogate în colesterol HDL, sau tipul de colesterol "bun" care transportă colesterolul LDL, cunoscut și ca "rău", în afara organismului, spune Jackle.  Dacă nivelul de colesterol LDL devine prea ridicat, se pot dezvolta depozite de grăsime în vasele de sânge, crescând riscul de formare de cheaguri de sânge, atac de cord și accident vascular cerebral.  Din fericire, studiile sugerează că ouăle sunt capabile să îmbunătățească nivelul colesterolului. Un mic studiu din 2013 a constatat că persoanele care au consumat 3 ouă întregi pe zi au înregistrat creșteri mai mari ale colesterolului HDL în comparație cu persoanele care au mâncat înlocuitori de ouă fără gălbenuș.

 

5. Sursă solidă de riboflavină

Ouăle sunt deosebit de bogate în riboflavină, cunoscută și sub numele de vitamina B2, cu 0,21 mg pe porție, sau 16% din valoarea zilnică. Riboflavina joacă un rol important în creșterea și dezvoltarea celulară și ajută la transformarea alimentelor în energie.  În timp ce bacteriile din intestinul dumneavoastră produc cantități mici de vitamina, trebuie să consumați alimente bogate în riboflavină, cum ar fi ouăle, ovăzul și laptele, pentru a vă satisface nevoile alimentare, potrivit insider.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: ou  sănătate 



Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de schimbări radicale pe plan amoros

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va traversa o perioadă plină de evenimente importante

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Care vor fi cele mai norocoase zodii în anul 2025. Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de un an excelent

Captură video: TikTok/bogdan.1111

Andreea Bănică, luată la rost de Bursucu în podcastul său: „Ce a fost cu bustiera aia de la concertul tău?”. Ce i-a răspuns artista

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative

Adriana Bahmuțeanu, foto Instagram

Adriana Bahmuțeanu, în lacrimi la mormântul lui Silviu Prigoană. A avut parte de o mare surpriză - Foto în articol

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 18 - 24 noiembrie. Zodia care va trece prin schimbări radicale în această perioadă

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care poate începe o relație autentică și sănătoasă

Gabriel Cotabiță, captură foto PRO TV

Doliu în lumea muzicii! A murit Gabriel Cotabiță

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Un mare secret al lui Silviu Prigoană s-a aflat abia acum, după moartea lui

Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu. Ce semne zodiacale dau nas în nas cu norocul până la finalul anului 2024

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va ieși din tipare și va avea curajul să facă ceea ce nimeni din jurul său nu a făcut




pixel