5 obiceiuri care îți pot usca pielea. Nu te-ai fi așteptat niciodată
Data actualizării:
Data publicării:
Acești factori pot afecta profund sănătatea pielii tale. Iată la ce ar trebui să acorzi mai multă atenție. 

Pielea este supusă și afectată de mulți factori din partea mediul înconjurător, de lucrurile pe care le consumăm și de emoțiile pe care le trăim zilnic.


Pielea uscată, cunoscută și sub numele de "xeroză", poate varia de la asprime la descuamare, precum și să se manifeste sub forma unor boli cronice ale pielii, cum ar fi psoriazisul și eczema, potrivit American Skin Association


Corpul uman elimină în jur de 30.000 până la 40.000 de celule cutanate pe zi, înlocuindu-le pe cele vechi cu altele noi, potrivit WebMD


Există un spectru larg de motive pentru care pielea ta este uscată, inclusiv genetica, lipsa de nutrienți sau factori de mediu precum vremea, notează Medical News Today. Mai mult, uscăciunea tenului ar putea să vă spună să faceți o schimbare la care nu v-ați fi așteptat niciodată. 


Iată câțiva factori surprinzători care ar putea contribui la problemele tale cu tenul uscat: 


S-ar putea să ai un dezechilibru hormonal


Pielea ta suferă tot felul de schimbări sub influența hormonilor fluctuanți, relatează Everyday Health. Nivelurile noastre hormonale sunt adesea trecute cu vederea până când apare ceva puțin în neregulă. 


"Hormonii joacă un rol cheie în sănătatea pielii. Știm acest lucru pentru că anumite tulburări hormonale se manifestă la nivelul pielii și al părului, pe lângă cele interne", a declarat pentru Everyday Health, S. Tyler Hollmig. 


Un efect secundar comun al nivelurilor scăzute de hormoni tiroidieni, numit hipotiroidism, este pielea uscată, potrivit Mayo Clinic.

Hormonii tiroidieni stimulează glandele sebacee, care produc un ulei natural numit sebum pentru a hidrata și a proteja pielea, potrivit unei cercetări publicate în U.S. National Library of Medicine. Atunci când nivelul tiroidei scade, pielea nu produce o cantitate suficientă de sebum, ceea ce face ca aceasta să devină aspră și uscată. 


Un alt hormon care îți poate da peste cap pielea este estrogenul, care joacă un rol cheie în dezvoltarea sexuală în timpul vieții unei femei, inclusiv la pubertate, sarcină și menopauză, potrivit Everyday Health. Estrogenul permite pielii să stimuleze cantitatea potrivită de sebum pentru a o menține sănătoasă și suplă, dar, pe măsură ce o femeie îmbătrânește, nivelul de estrogen începe să scadă, ceea ce duce la uscăciunea și mâncărimea pielii.


Dezechilibrele hormonale pot apărea din mai mulți factori, notează Everyday Health. "Îți poți îmbunătăți sănătatea pielii dormind suficient, având o dietă echilibrată, făcând exerciții fizice în mod regulat, reducând consumul de alcool și evitând fumatul", recomandă Hollmig.


Te simți stresată


Deși efectul negativ al stresului asupra sănătății noastre este bine cunoscut, puțini oameni înțeleg pe deplin impactul pe care îl poate avea asupra pielii noastre. Atunci când vă simțiți stresat, nivelul de cortizol - hormonul de stres al organismului - crește vertiginos și determină un răspuns inflamator, ale cărui simptome comune sunt uscăciunea, aspectul tern, roșeața și sensibilitatea crescută, potrivit Vogue.


Mănânci prea multă sare


Este cunoscut faptul că ceea ce mâncăm poate avea un impact notabil asupra sănătății și stării pielii noastre. Dar, poate că nu știi că un exces de sare în dieta noastră reprezintă o problemă deosebită, ducând la o deshidratare severă. "Excesul de sare din organism atrage mai mult lichid din celule pentru a ajuta la neutralizarea sării și a o scoate din corp", a declarat dieteticianul Beth Warren pentru Bustle. "Ca urmare, pielea devine mai uscată din cauza lipsei de lichid".


Te speli prea des pe față


Spălatul pe mâini este o parte importantă a rutinei noastre zilnice pentru a reduce și preveni răspândirea virușilor și a bolilor. Dar, când vine vorba de fața ta, cu siguranță merită să acorzi atenție frecvenței și intensității spălării.

 
Stratul cel mai exterior al pielii noastre este compus din uleiuri naturale și ceară, care o protejează de toxinele exterioare și o ajută să-și păstreze umiditatea naturală, conform UCLA Health. Spălatul și curățarea excesivă a oricărei părți a pielii poate distruge această barieră naturală și o poate face vulnerabilă la diverse probleme, îi poate dezechilibra pH-ul, conform IntegrativeHealthcare.org. Acest lucru poate da naștere la durere, roșeață, descuamare și mâncărimi, spune Sara Hogan, dermatolog la UCLA Health Santa Monica Medical Center. 


Te speli pe față cu apă dură


Nu doar regularitatea cu care te speli pe față, ci și tipul de apă poate avea un efect asupra pielii tale, avertizează U.S. Geological Survey. Termenul de "apă dură" descrie apa care conține cantități mari de ioni de calciu și magneziu dizolvați în mod natural. Puteți observa acumularea acestor minerale prin petele de pe paharele de băut. Pielea dumneavoastră ar putea prezenta, de asemenea, semnele revelatoare ale faptului că sunteți afectată de apa dură.


Apa dură poate perturba echilibrul natural al uleiului din piele, provocând astfel roșeață și uscăciune. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Bianca Moldoveanu
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: cauze  piele  uscata 

Doliu în lumea muzicii! A murit Gabriel Cotabiță

Lumea muzicală este în doliu! Celebrul artist Gabriel...



Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va traversa o perioadă plină de evenimente importante

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Care vor fi cele mai norocoase zodii în anul 2025. Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de un an excelent

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de schimbări radicale pe plan amoros

Captură video: TikTok/bogdan.1111

Andreea Bănică, luată la rost de Bursucu în podcastul său: „Ce a fost cu bustiera aia de la concertul tău?”. Ce i-a răspuns artista

Adriana Bahmuțeanu, foto Instagram

Adriana Bahmuțeanu, în lacrimi la mormântul lui Silviu Prigoană. A avut parte de o mare surpriză - Foto în articol

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 18 - 24 noiembrie. Zodia care va trece prin schimbări radicale în această perioadă

Gabriel Cotabiță, captură foto PRO TV

Doliu în lumea muzicii! A murit Gabriel Cotabiță

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care poate începe o relație autentică și sănătoasă

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Un mare secret al lui Silviu Prigoană s-a aflat abia acum, după moartea lui

Sursa foto: Lidia Buble, instagram

Lidia Buble a aflat că este înșelată chiar de la amanta iubitului ei. Cine era, de fapt, femeia cu care bărbatul trăia o viață dublă: „Am avut un mare șoc”




pixel