6 mituri despre răceală, demontate de experți. Cât de eficiente sunt remediile bunicii
Data publicării:
Există o serie de mituri din popor legate de răceli. Frigul, curentul, sunt frecvent trași la răspundere pentru îmbolnăviri, iar oamenii au găsit, de-a lungul timpului, o serie de remedii ingenioase pentru a scăpa de răceală. 

1. Poți răci dacă stai în frig?

Răcelile devin mai frecvente iarna. Ca și alte infecții ale tractului respirator superior (în nas, gât și trahee), ele sunt în mod normal cauzate de un virus. S-ar putea să existe un pic de adevăr în ideea că frigul poate să vă facă să răciți, deoarece, pe măsură ce temperatura se schimbă, acest lucru poate modifica mucoasa gâtului și a traheei, ceea ce poate eventual să faciliteze infectarea celulelor de către virusuri, arată studiile. Cu toate acestea, principalul motiv pentru care răcim mai mult iarna este faptul că petrecem mai mult timp în interior, mai aproape de alte persoane - mediul perfect pentru transmiterea virusurilor.


2. Te ajută dacă îți bagi usturoi în nas?

Un clip viral de pe TikTok te îndeamnă să îți pui căței de usturoi în nas, deoarece pretinde că acționează ca un decongestionant. Lipirea a ceva în nas blochează fluxul de mucus, astfel încât, atunci când este îndepărtat, fluxul începe și mucusul se scurge. Mucusul nu numai că ajută la prinderea și eliminarea agenților patogeni, inclusiv a virusurilor, dar conține și anticorpi și poate reduce cât de infecțioși și răspândibili sunt virusurile. Așadar, potrivit cercetărilor, aceasta nu este o idee bună.

@siuwupeepoo

WARNING: KINDA GROSS LMAO????##fypシ ##garlicinnose ##lgbtq ##TakisTransformation

♬ original sound - sienna

Usturoiul conține o serie de compuși care ar putea irita nasul, și nu uitați că a băga orice în nas nu este o idee bună. Ar putea deteriora mucoasa și ar putea duce la sângerări sau chiar să se blocheze. Așa că nu ajută cu adevărat și ar putea fi dăunător.


3. Pot remediile pe bază de plante să prevină răcelile?

Diferite remedii pe bază de plante pretind fie că previn, fie că accelerează recuperarea după o răceală. Oamenii menționează adesea echinacea, o familie de plante care cresc în America de Nord. Unele studii au sugerat un mic efect preventiv, dar dovezile nu arată reduceri semnificative din punct de vedere statistic ale nivelului de îmbolnăvire. Turmericul este, de asemenea, promovat ca medicament preventiv, dar nu există nici aici dovezi solide pentru eficacitatea sa.

 

4. Poate ajuta vitamina C?

Savantul Linus Pauling, laureat al premiului Nobel, a sugerat că vitamina C în doze mari ar putea fi un tratament eficient pentru multe infecții virale. Dar o analiză Cochrane, un sistem foarte robust în care cercetătorii evaluează dovezile, a constatat că vitamina C nu a prevenit răcelile, dar poate reduce durata acestora, la unele persoane. Întrucât suplimentele de vitamina C de aproximativ 200 mg pe zi sunt considerate cu risc scăzut, unii sugerează că aceasta este o strategie rezonabilă pentru a scurta efectele unei răceli.


5. Vitamina D previne răcelile?

Vitamina D a trecut de la statutul de vitamină a soarelui asociată cu oase sănătoase, la cel de vitamină legată de reducerea riscurilor în jurul a orice, de la boli de inimă și diabet până la virusuri. Acest lucru a inclus un mare interes pentru vitamina D ca modalitate de a ne ajuta să combatem gripa și, mai recent, COVID-19.

Experimentele de laborator arată că vitamina D este importantă pentru susținerea imunității, ceea ce este esențial în lupta împotriva virusurilor. Problema ar putea fi că unele persoane au niveluri inadecvate de vitamina D. Soarele ne permite să ne producem propria vitamina D - dar acest lucru se întâmplă mai puțin iarna. Așadar, este probabil că administrarea de suplimente de vitamina D, așa cum recomandă guvernul britanic, pe timpul iernii, este recomandabilă pentru a obține o cantitate suficientă de vitamina D, ceea ce ar putea ajuta la prevenirea răcelii.

6. Cât de eficientă este supa de pui?

Supa de pui a fost folosită de-a lungul timpului pentru a trata răcelile și, ca și mierea, ar putea avea unele beneficii în gestionarea simptomelor. Dar este puțin probabil să aibă un mare impact în alungarea infecției. Apa din supă va ajuta la hidratare, ceea ce este o problemă frecventă atunci când suntem răciți. La fel ca majoritatea băuturilor calde, poate ajuta la ameliorarea durerii sinusurilor. Există studii care analizează efectul asupra celulelor sistemului nostru imunitar, dar dovezile din acestea sunt departe de a fi concludente.


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: frig  raceala  supa pui  usturoi  virus  vitamina c  vitamina d 

Teo Trandafir și-a dat demisia: „Nu voi mai avea timp”

Teo Trandafir ne-a vorbit despre cel mai nou proiect...


DC Media Group Audience

Theo Rose, captură video Youtube

Marea despărțire a venit! Theo Rose: Sunt principala vinovată! Vedem ce se mai poate face de acum încolo

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”

Theo Rose și Anghel Damian

Ceartă între Theo Rose și Anghel Damian! „Pe mine mă doare foarte tare când face asta!”



Adevărul despre banane. Ce efect au asupra rinichilor

O alimentație echilibrată este baza unei vieți...

pixel