7 alimente care pot cauza senzație de balonare. Ceapa și usturoiul, în fruntea clasamentului
Data actualizării:
Data publicării:
Fasolea este deja cunoscută drept alimentul care balonează și provoacă gaze. Dar nu este singura care poate provoca apariţia flatulenţei. 

În primul rând, să eliminăm gazele, chiar dacă acest proces este asociat de multe ori cu rușinea, nutriționistul Suzie Finkel, afirmă că este o parte normală a procesului digestiv, care indică că sistemul nostru digestiv funcționează normal. 


Iată care sunt cele 7 alimente care pot cauza gaze:

1. Ceapă și usturoi


Ceapa și usturoiul conțin un tip de carbohidrați greu de digerat, care pot duce la gaze, spune nutriționistul Finkel. 


Vestea bună este că acești carbohidrați dispar dacă aceste două alimente sunt gătite, conform Universității Monash. După ce le gătiți, puteți elimina bucățile de ceapă și usturoi pentru a reduce efectul acestora asupra sistemului digestiv.

2. Fructe cu conținut ridicat de FODMAP (carbohidrați)


Merele, perele, mango, cireșele, fructele uscate, caisele sau smochinele, aceste fructe cu o concentrație mare de fructoză, poate provoca gaze, dureri abdominale și diaree, potrivit Clinicii Mayo.

3. Legume precum broccoli, varza sau varza de Bruxelles


Acestea pot afecta persoanele cu un stomac mai sensibil. Acestea conțin un nivel ridicat de rafinoză, un alt tip de zahăr, care poate provoca apariţia flatulenţei, a declarat Brissette pentru livestrong.com

4. Alcoolii zaharici


Alcoolii zaharici sunt utilizați ca substituienți ai zahărului în anumite alimente, în special cele care sunt etichetate „fără zahăr” sau „fără adaos de zahăr” (așa zise „dietetice”).


În timp ce unele persoane pot consuma fără probleme alcoolii zaharici,  alte persoane au anumite efecte inconfortabile, inclusiv gaze, balonare sau diaree, arată unu studiu din 2016, publicat în International Journal of Dentistry.

5. Produse lactate


Peste 50 de milioane de americani sunt intoleranți la lactoză, potrivit Institutului Național de Sănătate (NIH). Și pe măsură ce îmbătrânim, este posibil să întâmpinăm mai multe dificultăți în digerarea produselor lactate.

Persoanele cu intoleranță scăzută la lactoză pot digera în continuare laptele, dar pot prezenta simptome, cum ar fi greață, balonare, crampe stomacale, gaze și diaree, conform Clinicii Mayo


6. Cereale integrale


Cerealele integrale sunt benefice deoarece: mențin tractul digestiv sănătos, stabilizează zahărul din sânge și sunt bogate în fibre, care pot ajuta la o serie de afecțiuni, inclusiv la controlul greutății.

Însă cerealele integrale fibroase pot fi un șoc pentru sistemul digestiv, mai ales dacă sunt adăugate prea rapid în dietă, spune Brissette pentru livestrong.com.


Ea recomandă introducerea treptată a alimentelor bogate în fibre și creșterea aportului de apă. În caz contrar, este posibil să vă confruntați cu probleme digestive, cum ar fi senzație de balonare sau gaze.  

7. Mâncăruri prăjite

Alimentele grase, prăjite cauzează în mod obișnuit gaze, deoarece sunt pline de grăsimi, iar grăsimea necesită mult timp pentru digerare, conform unui studiu publicat în Jurnalul Internațional de Medicină Moleculară.  Deoarece alimentele grase se digeră încet, petrec mai mult timp în tractul gastro-intestinal, ceea ce poate duce la simptome, cum ar fi gazele, balonarea și diareea.

 


Autorul articolului: Bianca Moldoveanu
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: alimente  ceapa  flatulenta  gaze  senzatie de balonare  usturoi 


DC Media Group Audience

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna aprilie, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodia care va avea noroc cu carul

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @KamranAydinov

Nu mai puneți asta în ciorbe! E toxic! Dr. Radu Țincu: Organismul e afectat. Vine la pachet cu stresul oxidativ și cu o disfuncție mitocondrială / video



pixel