8 motive pentru care te tot trezești în timpul nopții. Ce mesaje îți transmite organismul tău
Data publicării:
Ai spus vreodată cuiva că ai probleme cu somnul dar nu au primit niciun sfat bun? Există o serie de lucruri pe care le puteți face înainte de culcare pentru a pune capăt trezirilor în miez de noapte. 

1. Lași tehnologia pornită


Ecranele telefonului și ale televizorului tău emit lumină albastră, un spectru de lumină care este benefic în timpul zilei, deoarece favorizează starea de veghe, dar care este perturbator seara, potrivit Harvard Health Publishing.


Noaptea, privitul la lumina albastră poate suprima producția de hormoni ai somnului (melatonina), afectând ciclul de somn. Chiar mai simplu, însă, mesajele text sau apelurile telefonice nocturne pot fi motivul pentru care vă agitați după ora de culcare.


2. Bei apă prea târziu în timpul zilei


Deși nu vrei să minimalizezi cantitatea totală de apă pe care o bei, încearcă să nu bei prea multă chiar înainte de a te culca, spune medicul specialist în tulburări de somn Sonja Gabriele Schuetz.


3. Aveți o problemă cu prostata


Pentru persoanele de sex masculin, trezitul noapte de noapte pentru a merge la baie ar putea fi un semn al unor potențiale probleme de prostată, spune specialistul în somn Michael Breus, PhD, autorul cărții The Power of When.


O prostată mărită poate slăbi vezica urinară în timp, ceea ce face mai dificilă respingerea călătoriilor la baie chiar și în timp ce dormiți, conform Simon Foundation for Continence.


4. Este de vină obiceiul tău de cofeină sau nicotină


Probabil că ești conștient că nu ar trebui să bei o ceașcă de cafea înainte de culcare. Dar, de fapt, ar trebui să eviți orice fel de cofeină cu cel puțin 10 ore înainte de culcare, potrivit Clinicii Mayo


Cofeina este cea mai puternică la aproximativ o oră după ce ați băut o cafea, conform Harvard Health Publishing. După aceea, aproximativ 50 la sută este eliminată la fiecare patru până la șase ore. Așadar, dacă bei o ceașcă plină de cafea cu șase ore înainte de culcare, vei mai avea încă aproximativ jumătate din cofeină în organism atunci când capul tău va ajunge pe pernă.


Fumatul de țigări poate fi un alt motiv pentru care vă chinuiți să dormiți. La fel ca și cofeina, nicotina este un stimulent care îți poate perturba somnul, potrivit You Can Quit.


5. Mănânci prea târziu în timpul zilei


În timp ce o cină târziu în noapte este OK din când în când, mâncatul chiar înainte de culcare nu îți face niciun favor somnului, spune Dr. Schuetz. O masă mare înainte de culcare este solicitantă pentru sistemul digestiv, ceea ce face mai dificilă obținerea unei odihne de calitate.


Alimentele bogate în grăsimi și proteine sunt mai greu de descompus și pentru organismul dumneavoastră, așa că o farfurie de friptură și cartofi prăjiți poate fi o rețetă pentru treziri nocturne.

 

6. Este vina alcoolului


Poți adăuga alcoolul pe lista alimentelor și băuturilor pe care trebuie să le eviți înainte de culcare, conform Johns Hopkins Medicine.


Alcoolul te poate ajuta să adormi mai repede la început, dar te poate trezi în cele mai importante etape ale somnului pe măsură ce te trezești.


7. Mediul tău de somn este mai puțin decât ideal


Pe lângă televizor sau smartphone, există câteva lucruri în dormitorul tău care te pot face să te trezești în mijlocul nopții.


În primul rând, este posibil ca temperatura din dormitorul tău să nu fie suficient de rece pentru a dormi. Un dormitor prea călduros poate fi motivul pentru care te trezești pe parcursul nopții, deoarece poate perturba ciclul de mișcare rapidă a ochilor (REM), potrivit Cleveland Clinic.


De asemenea, încercați să faceți tot posibilul să vă păstrați patul sau dormitorul doar pentru somn, chiar și atunci când vă treziți în mijlocul nopții, spune Dr. Schuetz. Evitați să vă aduceți laptopul de lucru în dormitor și păstrați lectura în camera de zi.


8. S-ar putea să aveți apnee în somn


"O cauză comună a trezirii în mijlocul nopții este apneea de somn nediagnosticată", spune Dr. Schuetz. "Dacă vă treziți sforăind, sufocându-vă, gâfâind sau cu respirația scurtă, ar trebui să-i spuneți medicului dumneavoastră, deoarece este posibil să aveți apnee în somn."


Apneea de somn este o tulburare în care respirația începe și se oprește în mod repetat, provocând sforăit, oboseală în timpul zilei și probleme ale somnului, potrivit Clinicii Mayo. Această afecțiune este cauzată de mușchii din partea din spate a gâtului, care fac dificilă respirația odată ce se relaxează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Bianca Moldoveanu
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: obiceiuri  odihna  sănătate  somn 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Dorian Popa, Laurențiu Reghecampf, captură video Youtube

În plin scandal cu Reghecampf, Anamaria Prodan îi cere sfatul lui Dorian Popa: „Mă doare sufletul că în direcția asta se îndreaptă și băiatul meu cu tatăl lui”

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie până pe 1 mai

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO




pixel