Oana Roman trece prin momente dificile. Fiica sa, Isabela, se confruntă cu probleme de sănătate: „Va urma o perioadă grea pentru amândouă”
Acerola, un fruct ușor de consumat, ne poate oferi mult mai multă vitamina C decât clasicele portocale. Grija pentru alimentația noastră a devenit o prioritate pentru mulți oameni, încercând să avem o dietă nu doar echilibrată și sănătoasă, ci și variată, ceea ce o face mult mai atractivă. Din acest motiv, nu este surprinzător să căutăm fructe care să îmbogățească deserturile, gustările și salatele de fructe. Dacă, pe deasupra, adăugăm și beneficii suplimentare, cum sunt cele oferite de acerola, un fruct mai puțin cunoscut, cu atât mai bine.
De obicei, când ne gândim la alimente bogate în vitamina C, ne vin în minte portocalele, dar adevărul este că există multe alte fructe care au aceeași cantitate sau chiar mai multă vitamina C. De exemplu, în aceeași cantitate de alimente (se consideră, de obicei, 100 de grame), papaya, kiwi sau căpșunile conțin mai multă vitamina C decât portocalele. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste fructe nu ajunge la nivelul acerolei, care are de aproximativ 20 de ori mai multă vitamina C decât portocalele.
Acerola este un fruct mic, asemănător unei cireșe, dar mai mic, cu un gust intens și ușor acidulat. Deși nu este foarte cunoscut, devine din ce în ce mai popular. Cel mai bun moment pentru a consuma acest fruct este în septembrie, când începe să se coacă, iar procesul durează aproximativ o lună. Concentrația de vitamina C din plantă variază și este mai ridicată înainte ca fructul să fie complet copt.
Te-ar putea interesa și: Incredibil! Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci un kiwi pe zi. Mulți nu știu asta
Majoritatea beneficiilor acestui fruct derivă din concentrația sa ridicată de vitamina C, un nutrient esențial în dieta noastră. Unul dintre beneficiile cele mai cunoscute ale acestei vitamine este capacitatea sa de a contribui la buna funcționare a sistemului nostru imunitar. Este folosită tradițional pentru a preveni răcelile și gripele și, de asemenea, reduce susceptibilitatea la infecții. Vitamina C reduce oboseala, protejează mucoasele și sporește absorbția intestinală a fierului (ideală pentru persoanele cu anemie), intervine în formarea colagenului, îmbunătățind aspectul pielii, dar și ca element structural al articulațiilor și vaselor de sânge. De asemenea, intervine în sinteza neurotransmițătorilor, precum dopamina.
Pe lângă vitamina C, acerola este și un antioxidant puternic, datorită conținutului ridicat de fenoli, taninuri sau carotenoide. Acerola poate fi considerată un aliment antiîmbătrânire și care întărește sistemul imunitar datorită compușilor săi fenolici. Este întotdeauna recomandat să prioritizăm consumul de vitamina C naturală, în locul celei din suplimente, deoarece, la aceeași doză, vitamina C naturală are o acțiune mai mare, se absoarbe mai bine, se elimină mai puțin și este de 2,6 ori mai antioxidantă decât cea sintetică.
Nevoile zilnice de vitamina C ale unei persoane adulte sunt între 80 și 100 de miligrame pe zi. O doză prea mare de vitamina C poate fi problematică în cazul persoanelor care suferă de gută sau pietre la rinichi, dar în general, dacă se consumă o cantitate mai mare decât cea recomandată, corpul se ocupă de eliminarea ei, deoarece este o vitamină hidrosolubilă. Este un antioxidant, dar un exces de vitamina C poate avea efecte pro-oxidante, relatează 20minutos.es.
Te-ar putea interesa și: Dr. Mihaela Bilic, teorie despre mâncare: „Nu ar trebui să mâncăm în fiecare zi”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Anca Hâncu, doctor în...