ACESTE 5 alimente MINUNE te ajută să scapi de balonare. Ce spun specialiștii
Cu toții avem acele zile în care ne simțim inconfortabil de plini. La urma urmei, balonarea, într-o anumită măsură, este normală și există nenumărate motive pentru care ne putem simți balonați. 

"Balonarea este asociată cu stresul, retenția de lichide, motilitatea gastrică disfuncțională, tulburările gastrointestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil (IBS) și boala inflamatorie intestinală (IBD), paraziții intestinali sau creșterea excesivă a bacteriilor, dezechilibrele hormonale și unele medicamente", spune Meredith Rofheart, RD, dietetician. "Balonarea poate fi, de asemenea, un simptom al altor probleme gastrointestinale, cum ar fi gazele și constipația".


Desigur, alimentele pe care le consumăm pot avea un efect semnificativ și asupra balonării.


Anumite alimente, inclusiv alimentele cu carbohidrați, cum ar fi usturoiul și ceapa, sunt mai susceptibile de a provoca senzație de balonare. 


"Balonarea și o creștere a gazelor intestinale este un fenomen normal după ce se consumă alimente fermentabile", spune Kate Scarlata, MPH, RDN, dietetician. "Balonarea dezvăluie adesea că ne hrănim microbii intestinali, care, la rândul lor, oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate, cum ar fi crearea de vitamine și menținerea sub control a sistemului nostru imunitar", spune Rofheart. 

 

Modul în care mâncăm poate contribui și el la senzația de balonare. "Consumul excesiv de fibre și grăsimi poate întârzia golirea stomacului, creând un stomac plin și o senzație de balonare", spune Scarlata. "Folosirea paielor poate trage aer suplimentar în tractul digestiv, întinzând intestinul. Mâncatul alimentelor în grabă poate reduce, de asemenea, timpul de mestecat, ceea ce poate afecta digestia".


Pentru balonarea obișnuită, pot fi de ajutor niște schimbări simple, cum ar fi creșterea consumului de apă și adăugarea ghimbirului în mâncare. 


1. Ghimbir


Ghimbirul poate stimula motilitatea în tractul gastrointestinal și, prin extensie, poate ameliora constipația și distensia abdominală asociată, conform unui studiu din mai 2018 publicat în Scientific Reports. Studiul de control randomizat a constatat că ghimbirul a redus semnificativ distensia abdominală la persoanele care tocmai suferiseră cezariană. 


2. Mentă


Menta conține un compus organic numit l-mentol, care s-a demonstrat că reduce spasmele gastrice și colonice, relaxând mușchii tractului gastro-intestinal și potențial calmând durerile abdominale și balonarea, potrivit Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC).


3. Apă


Poate părea contraintuitiv, dar a bea suficientă apă este esențial pentru a preveni balonarea. "O hidratare adecvată poate ajuta la diminuarea balonării prin susținerea sistemului digestiv și menținerea lucrurilor în mișcare", explică Judge. "Un motiv important pentru balonare este mișcarea slabă, fie a alimentelor în sine, fie a gazelor produse în timpul procesului."


4. Ananas


Ananasul conține o enzimă numită bromelaină care ajută la digestia proteinelor. Compusul a fost folosit de sute de ani pentru a trata indigestia și inflamațiile în America Centrală și de Sud, potrivit Mount Sinai. De asemenea, se presupune că este eficient în îngrijirea rănilor și a arsurilor, notează MSKCC.


5. Prune uscate


"Fructul uscat deține două chei importante pentru stimularea mișcărilor intestinale: fibre și sorbitol. Fibrele insolubile din prunele uscate adaugă volum în timpul digestiei și ajută la trecerea mai rapidă a scaunelor prin sistemul digestiv, în timp ce sorbitolul este un laxativ natural."

Autor: Bianca Moldoveanu | Dată: 27 iul, 22:47

Marius Manole, sursa instagram

Marius Manole, revelație la 42 de ani. Depresia l-a schimbat complet: „Eu am greșit calea, dar nu este niciodată prea târziu să te întorci din drum”/ EXCLUSIV

Horoscop, foto Pixabay, autor Hermann Traub

Horoscop SEPTEMBRIE 2021. Previziuni pentru fiecare zodie

Cove, foto Instagram

Cove, adevărul despre plecarea din PRO TV și noua emisiune de la PRIMA TV: „Viața e plină de…surprize- surprize” EXCLUSIV

Unsplash.com/ autor Timothy Dykes

Horoscop. Top 3 cele mai inteligente zodii. Geniul malefic, Înțeleptul și Istețul

Ivan Patzaichin, alaturi de sotia sa, Georgiana

Povestea incredibilă de dragoste trăită de Ivan Patzaichin. Femeia pe care a iubit-o până la ultima suflare: „A fost dragoste la prima vedere”

Dan Negru, sursa foto Facebook

Recunoașteți personajul. Este unul dintre cei mai apreciați prezentatori TV din România

Zodii incompatibile, sursa pixabay/ autor Ryan McGuire

Zodiile care nu au ce căuta împreună: Compatibilitate ZERO. Relații sortite eșecului

Cătălin Scărlătescu, foto Instagram

Dieta lui Cătălin Scărlătescu: Alimentul la care nu poate renunța: „Am mâncat toată viaţa şi o să continui să mănânc”

Mihai Voropchievici, captură foto Antena 3

Mihai Voropchievici, Horoscop rune Octombrie 2021. Berbecul și Vărsătorul întâlnesc marea dragoste

Unsplash.com/ autor Ivana Cajina

Zodiacul DEFECTELOR. Adevărul „gol-goluț” despre fiecare semn zodiacal

Horoscop Chinezesc. Foto: Pixabay.com / autor woodpeace1

Horoscop Chinezesc. Iulie-august 2021. Astrolog Nicoleta Ghiriș: Perioadă guvernată de energia de multiplicare, o energie a viitorului

Gândaci, sursa pixabay/

Cum să scapi de gândacii din casă și să eviți apariția lor. Cele mai bune soluții

Horoscop, marți, 21 septembrie 2021

Horoscop. Astăzi avem Luna Plină în Pești, iar mâine...

Motive pentru care să consumi ghimbir la micul dejun

Ghimbirul este deja cunoscut pentru efectele benefice...