Horoscop, sâmbătă, 23 noiembrie 2024, cu Neti Sandu. Previziuni pentru toate zodiile
Neti Sandu vine cu...
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a atras atenția asupra problemei falsificării alimentelor, subliniind efectele negative ale consumului de produse contrafăcute asupra sănătății. Aceasta a explicat în cadrul rubricii Doctor de bine de la Știrile Pro TV care sunt cele mai frecvent falsificate alimente și cum putem face distincția între produsele de calitate și cele ontrafăcute.
Potrivit medicului nutriționist, cele mai frecvente alimente falsificate sunt uleiul de măsline, parmezanul, vinul și alte băuturi alcoolice. Mihaela Bilic explică faptul că produsele de calitate au prețuri ridicate din cauza limitării cantității materiilor prime și a timpului necesar pentru procesare, precum maturarea brânzeturilor, șampaniei sau jambonului. De exemplu, uleiul extravirgin de măsline poate conține, în realitate, ulei de floarea-soarelui sau rapiță, iar parmezanul este adesea maturat pentru o perioadă mai scurtă de timp decât cea recomandată.
„Există alimente falsificate? Cuvântul "falsificat" înseamnă a produce un lucru asemănător cu altul, cu scopul de a păcăli și de a câștiga bani. În cazul alimentelor, falsificarea are dublu impact: cheltuiești mult pe mâncare proastă, iar consumul unor produse contrafăcute îți poate afecta sănătatea.
Alimentele cel mai des falsificate sunt uleiul de măsline și parmezanul, urmate de vin și băuturi alcoolice. De ce se apelează la aceste practici? Produsele de calitate au un preț ridicat pentru că materiile prime din care se obțin sunt limitate ca și cantitate. Apoi este nevoie timp pentru maturare/fermentare la brânzeturi, șampanie, jambon, aspect care crește și mai mult prețul. Nu e de mirare că există ulei extravirgin de măsline care conține ulei de floarea-soarelui sau de rapiță, iar brânza tip parmezan este "învechită" câteva săptămâni, în loc de 2-3 ani.
O altă condiție a produselor de calitate este ca ingredientele să provină din zone geografice speciale și să fie obținute după rețete tradiționale. Indicative precum "origine geografică protejată" sau "produs cu origine controlată" garantează calitatea și impun un preț pe măsură”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.
Te-ar putea interesa și: Carmen Brumă a făcut topul celor 5 cele mai bune alimente împotriva constipației: „Este esențială atunci când suferi de constipație”
Pentru a recunoaște produsele contrafăcute, Mihaela Bilic sugerează să ne concentrăm pe etichete. Primul indiciu de suspiciune ar trebui să fie lipsa informațiilor despre proveniența ingredientelor și locul de producție. Termenii generali folosiți în descrierea produselor pot ascunde ingrediente de calitate inferioară. În plus, consumatorii trebuie să fie atenți la uleiul de măsline, asigurându-se că știu exact de unde provin măslinele și cine a fabricat produsul. Medicul nutriționist recomandă să investim în produse mai scumpe, dar de calitate, pentru a ne proteja sănătatea și a susține producătorii responsabili.
„Primul semn de suspiciune sunt etichetele care nu precizează proveniența ingredientelor și locul de producție. Apoi folosirea unor termeni generali în spatele cărora se pot ascunde ingrediente de proastă calitate, este un nou semn de neîncredere. Când cumpărăm ulei de măsline presat la rece trebuie să știm de unde provin măslinele și cine l-a fabricat.
În dorința de a obține produse cat mai ieftine, industria alimentară se pretează la metode care pot creea consumatorului iluzia calității. Din această competiție nedreaptă vor fi afectați producătorii artizanali, care fac produse de calitate în cantități limitate. Dacă nu ai volume mari, multe supermarketuri nu-ți vor lista produsul. Ori volume mari înseamnă producție industrială și calitate scăzută, greu de luptat cu asta!
Și noi, consumatorii, suntem vinovați, ne mulțumim cu brânză TIP parmezan pentru că e mai ieftină și cu ulei de măsline, indiferent că este extravirgin sau în amestec. Marketingul alimentar este construit pe iluzia calității și a sănătății, însă nimeni nu ne poate scoate banii din buzunar cu forța. Faceți efortul să citiți etichetele cu atenție și cheltuiți pe produsele care își respectă cu adevărat promisiunea transparenței și calității. Mai bine mai puțin și mai scump, în felul ăsta ne protejăm sănătatea și susținem producătorii cu adevărat responsabili”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Neti Sandu vine cu...