Acestea sunt problemele pentru sănătate cauzate de mâncatul rapid, potrivit unui medic gastroenterolog
Data publicării:
Merită să ne oprim puțin, să ne așezăm și să savurăm un mic dejun liniștit sau o masă luată în tihnă. Mestecați încet și acordați atenție senzației de sațietate. Investiți timp și câștigați sănătate.

Ritmul actual al vieții ne face să economisim timp de la activități fundamentale precum alimentația. Adesea luăm un mic dejun pe fugă în drum spre serviciu sau mâncăm rapid pentru a câștiga timp, astfel încât să fim mai productivi sau să simțim că îmbunătățim echilibrul dintre viața profesională și cea personală.

Dincolo de alte reflecții legate de această cultură a grabei, este interesant să punem în balanță timpul și sănătatea, oprindu-ne câteva minute pentru a evalua posibilele consecințe ale mâncatului prea rapid.

Ați experimentat vreodată un exces de gaze? Aveți de obicei senzația de digestie grea? Când a fost ultima dată când ați acordat atenție senzației de foame și sațietate?

Excesul de gaze

Primul aspect legat de această problemă este înghițirea excesivă de aer în timpul sau între mese, fenomen cunoscut sub numele de aerofagie. Aceasta poate provoca de la o ușoară stare de disconfort și senzație de greutate sau balonare până la dureri și distensie abdominală (o creștere vizibilă a diametrului abdominal după masă).

Conținutul normal de gaze din tractul digestiv în stare de repaus este de aproximativ 200 ml. Dacă această cantitate crește semnificativ, mecanismele fiziologice de eliminare pot deveni foarte deranjante. Volumul depinde de echilibrul dintre aportul și producția de gaze, precum și de eliminarea lor, sub formă de eructații, flatulență sau consum de gaze de către microbiota intestinală.

Unul dintre principalii factori care cresc aportul de aer și producția de gaze este mâncatul rapid, dar pot contribui și consumul de gumă de mestecat, fumatul sau dezechilibrele microbiotei intestinale.

Suprasolicitarea digestivă

Pe de altă parte, atunci când mâncăm în grabă, timpul de masticație scade, iar alimentele ajung aproape întregi în stomac. Acest lucru necesită o producție mai mare de sucuri gastrice pentru a le digera corespunzător. Acest efort suplimentar metabolic provoacă senzația deranjantă de greutate și indigestie care însoțește mesele rapide.

Un alt aspect afectat de lipsa unei masticații suficiente – și deci nu permitem acțiunea enzimelor orale – este absorbția alimentelor în intestinul subțire. Chiar dacă stomacul încearcă să compenseze acest deficit, alimentele pot ajunge în intestin insuficient digerate.

Semnalul de oprire întârzie

Dacă ne concentrăm asupra senzațiilor de foame și sațietate, trebuie să facem referire la axa intestin-creier. Creierul este responsabil de trimiterea semnalelor care reglează digestia, precum și necesitatea de a căuta hrană sau a posti.

Doi hormoni, leptina și grelina, reglează sațietatea și, respectiv, foamea. Odată ce vedem, mirosim sau începem să consumăm un aliment, leptina are nevoie de 20-30 de minute pentru a se activa. Când mâncăm foarte repede, ingerăm cantități care depășesc necesitățile noastre energetice reale, deoarece leptina nu are timp să ne avertizeze că suntem sătui.

Alte riscuri pentru sănătate

Dacă încă nu vedeți clar dezechilibrul dintre timp și sănătate, mai multe studii arată o legătură între viteza cu care mâncăm și factorii de risc cardiovascular, nivelurile ridicate de trigliceride, precum și creșterea riscului de a dezvolta sindrom metabolic (cu până la 59% mai mare) sau obezitate, în special în cazul persoanelor cu diabet.

Merită să ne oprim puțin, să ne așezăm și să savurăm un mic dejun liniștit sau o masă luată în tihnă. Mestecați încet și acordați atenție senzației de sațietate, notează 20minutos.es. Investiți timp și câștigați sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate



Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici, captruă video Youtube, Adevaruri ascunse

Horoscop 2 decembrie - 8 decembrie cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de noi începuturi, în special pe plan personal

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, horoscop chinezesc pentru decembrie 2024. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 2 - 8 decembrie. Zodia care primește vești foarte bune la început de lună

Sursă foto: Captură foto Podcast „Pastila pentru suflet”

Elena Vascu, confesiuni emoționante despre divorțul de CRBL: „Tot ce era despre el am pus pe primul loc”

Vovo Violin, violonist profesionist, povestea unei cariere impresionante și planurile de viitor: „Toate zilele mele au legătura cu muzica”

Captură video: YouTube/Damian Draghici. Captură video: TikTok/Olga Guțanu

CRBL nu s-ar mai implica în creșterea fiicei sale, după ce și-a refăcut viața cu Olga Guțanu, iubita mai tânără cu 23 de ani. Dezvăluirile dureroase ale fostei soții, Elena Vîșcu

Sursă foto: Captură foto Podcast „Pastila pentru suflet”/Instagram CRBL

Prin ce a trecut fiica lui CRBL după divorțul părinților. Elena Vascu, fosta soție a cântărețului, rupe tăcerea: „El spune că e totul roz”

Roxen, instagram

Roxen, declarații controversate anti Lasconi. Ce a putut să zică / video

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Horoscop 2-8 decembrie 2024, cu Daniela Simulescu. Previziuni pentru toate zodiile

Horoscop. Sursă foto: freepik

Horoscop luni, 2 decembrie 2024. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscop 2 - 8 decembrie 2024, cu Roxana Ivanciu. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Motivul pentru care Emilia Ghinescu și-a înșelat soțul cu un afacerist controversat: „A fost alegerea lui dacă rămâne sau nu alături de mine”




Sucul bogat în vitamine care stimulează producția de colagen

Această băutură, care poate fi pregătită acasă,...

pixel