Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Este definită ca fiind vorbitul în timp ce ești inconștient. WebMD notează că cele mai multe discuții în somn durează aproximativ 30 de secunde la un moment dat, și ar putea fi la fel de scăzut ca o șoaptă sau la fel de tare ca un țipăt. Vorbirea în somn la adulții de peste 25 de ani este adesea însoțită de o boală mentală sau fizică. Formele severe de vorbit în somn pot veni cu convulsii nocturne.
Vorbirea în somn poate afecta pe oricine, dar este mai frecventă la copii și la bărbați, potrivit Psychology Today. Dacă aveți parasomnie - o altă tulburare de somn, sunteți, de asemenea, mai predispus să vorbiți în somn. Episoadele de vorbit în somn pot fi declanșate de stres, anxietate, depresie, lipsa somnului și consumul de droguri și alcool.
Vorbirea în somn ar putea fi, de asemenea, un simptom al unei afecțiuni mai grave sau al unei probleme de sănătate. Alte cauze includ anumite medicamente, abuzul de substanțe, febra, stresul și bolile mintale. Clinica Cleveland adaugă că apneea obstructivă de somn și tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) pot fi, de asemenea, asociate cu vorbitul în somn. În timp ce vorbitul în somn este de obicei inofensiv, există momente în care ar trebui să vă consultați medicul în legătură cu acest lucru.
Vorbirea în somn în sine nu este, de obicei, un motiv de îngrijorare, dar ar putea însemna ceva mai grav. Potrivit Cleveland Clinic, ar trebui să vă consultați medicul dacă vă confruntați cu frică intensă, acțiuni violente sau țipete împreună cu vorbitul în somn. Medical News Today notează că, atunci când vorbitul în somn este asociat cu alte activități nocturne, cum ar fi somnambulismul sau scrâșnitul dinților, ar putea fi un semn că aveți o afecțiune de sănătate subiacentă, cum ar fi apneea obstructivă a somnului, și merită să o aduceți în discuție cu medicul dvs. De asemenea, ar trebui să vă consultați medicul dacă vorbitul în somn vă afectează calitatea somnului (sau pe cea a partenerului dumneavoastră).
Există, de asemenea, unele lucruri pe care le puteți face pentru a reduce vorbitul în somn. Practicați o bună igienă a somnului prin evitarea sau limitarea cofeinei, a alcoolului și a dispozitivelor tehnologice în apropierea orei de culcare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Bianca Moldoveanu
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: cauze odihna somn vorbit
Anca Hâncu, doctor în...