Adevărul despre îndulcitorii sintetici. Cât de sănătoși sunt de fapt
Data publicării:
Lector univ. dr. Elena Pogurschi, consultant nutriționist, a explicat, în exclusivitate pentru cititorii Spectacola, cât de sănătoși sunt îndulcitorii sintetici și cum ar trebui consumați.

Din seria dezbaterilor dedicate produselor care dau gust și uneori savoare meniurilor nostre, nu puteam rata să vorbim despre îndulcitori.

 Din ce în ce mai multe persoane înteleg că alimentația sănătoasă presupune și reducerea consumului de zahăr. Poate ați decis să înlocuiți gustările dulci sau băuturile răcoritare cu versiuni fără zahăr sau dietetice. Oricare ar fi opțiunea aleasă și abordarea problemei este important să fiți informat. Numeroase studii s-au axat pe relația indulcitori – sănătate, iar rezultatele experimentelor au scos în lumina reflectoarelor probleme de sănătate asociate acestor indulcitori, motiv pentru care am listat argumetele pro și contra utilizării acestora. 

 


Ce sunt mai exact indulcitorii? 


Termenul "îndulcitori" se referă la diferite substanțe naturale sau de sinteză chimică, utilizate în industria alimentară pentru puterea lor de îndulcire extrem de ridicată și valoarea calorică redusă. Indulcitorii naturali sunt considerați cei nutritivi. În această categorie distingem îndulcitori calorici (glucoza, fructoza, sucroza, mierea, siropul de arațar) si indulcitorii mai puțin calorici, respectiv alcoolii zahărului (poliolii), cei din urmă caracterizându-se printr-o putere de îndulcire egală cu cea a zahărului si o caloricitate redusă la jumătate. Inducitorii artificiali sunt cei non calorici cu o putere de îndulcire extrem de mare comparativ cu cea a zahărului. Pe piața găsim o gamă extrem de largă de îndulcitori sintetici (artificiali), inglobați sau nu în produse cum ar fi: băuturile light, guma de mestecat, prăjituri, gemuri, bomboane, jeleuri, înghețata, produse de patiserie, proaspete sau congelate. Pentru a ne face o idee haideți să analizăm puterea de îndulcire a acestora, comparată cu puterea zahărului. 

 

Îndulcitori sintetici găsim atât pe rafturile supermarketurilor cât și la vitrina farmaciilor. Dar sunt buni cu adevărat a fi utilizați zilnic în dietă?


   Argumente pro îndulcitori sintetici


  Gust dulce și fără calorii - deși nu sunt produse magice, utilizarea inteligentă a îndulcitorilor non-calorici vă poate ajuta să reduceți zaharurile adăugate în dieta dvs., reducând astfel numărul de calorii pe care le consumați.


  Reduc apariția cariilor dentare -cariile dentare sunt cu precădere efectul consumului de zahăr și produse zaharoase. Substituirea zahărului cu îndulcitori sintetici reduce semnificativ apariția cariilor.


  Nu cresc nivelul zahărului în sânge - pentru diabetici, consumul de zahăr este o adevărată preocupare. Îndulcitorii artificiali sunt o opțiune bună, deoarece nu cresc nivelul zahărului din sânge. Cu toate acestea, este important să consultați un specialist cu privire la alternativele de zahăr potrivite pentru dvs.

Argumente contra îndulcitori sintetici


 Consum energetic crescut - persoane care folosesc zilnic îndulcitori sintetici au tendința de a consuma alte produse ce conțin zahăr, crescând astfel numărul caloriilor ingerate comparativ cu caloriile ″economisite″.


 Ne pot schimba gustul -suprastimularea receptorilor de zahăr din utilizarea frecventă a acestor îndulcitori foarte intensi poate limita toleranța pentru gusturile mai complexe.


 Tulburarea microbionului- ultimele studii observaționale au scos în evidență că deși unii îndulcitori traversează traiectul gastric nedigerați, eliminându-se în formă inițială, alții modifică echilibrul florei microbiene.


 Creșterea irascibilității și a stărilor depresive - mult studiatul aspartam pare să fie asociat cu îndesirea stărilor depresive și creșterea irascibilității, spun studiile ultimilor ani.


  Utilizarea pe termen lung a îndulcitorilor artificiali este destul de controversată. Dovezile științifice publicate nu sunt rezultatele unor studii efectuate pe un număr mare de subiecți sau pe o perioada considerabilă de timp. Dacă alegeți variantele naturale, singurul îndulcitor low caloric este stevia. Siropul de artar (350 kcal/100g), nectarul de agave(290 kcal/100g), mierea(325 kcal/100g) sau melasa(320 kcal/100g) sunt variante naturale dar calorice destul apropiate de caloricitatea zahărului (400 kcal/100g), motiv pentru care și consumul de îndulcitorii naturali ar fi bine sa fie unul moderat.  

 (Articol semnat de Lector univ.dr. Elena Pogurschi - consultant nutriționist)


Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Diete
Tagurile articolului: alimentatie  dietă  elena pogurschi  indulcitori  nutritie  sahar  stevia 


DC Media Group Audience

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna aprilie, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodia care va avea noroc cu carul

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @KamranAydinov

Nu mai puneți asta în ciorbe! E toxic! Dr. Radu Țincu: Organismul e afectat. Vine la pachet cu stresul oxidativ și cu o disfuncție mitocondrială / video



pixel