Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de schimbări radicale pe plan amoros
Pepenele roșu este plin de nutritrienți benefici pentru sănătate. Este bogat în vitaminele A și C, antioxidanți și are un conținut scăzut de zahăr, în comparație cu alte fructe tropicale.
Cu toate acestea, dincolo de compoziția sa nutritivă, este posibil să vă confruntați cu câteva dintre aceste efecte secundare mai puțin cunoscute ale consumului de pepene roșu. Unele ar putea chiar să vă surprindă! Nu toate aceste efecte sunt rele, câteva sunt chiar miraculase pentru sănătate.
1 Înrăutățește problemele digestive
Pepenele roșu este bogat în fructoză, care este un compus vegetal din categoria FODMAPs. Este posibil ca persoanele cu antecedente de probleme digestive, cum ar fi sindromul colonului iritabil (IBS), să trebuiască să limiteze alimentele FODMAP pentru a se simți mai bine, potrivit John Hopkins Medicine.
Nu toată lumea este sensibilă la FODMAP-uri, iar experimentarea unui protocol de eliminare poate funcționa pentru dumneavoastră dacă bănuiți că pepenele roșu contribuie la problemele digestive.
2 Ajută la neutralizarea celulelor canceroase
Pepenele roșu este bogat în antioxidanți care ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism. Dacă sunt lăsați necontrolați, radicalii liberi au capacitatea de a forma celule canceroase.
Licopenul este vedeta spectacolului aici. De obicei, roșiile își iau tot creditul pentru că oferă o sursă bună de licopen. Cu toate acestea, pepenele roșu oferă de fapt cu aproape 40% mai mult licopen decât roșiile, potrivit studiilor.
Antioxidanții precum licopenul ajută la combaterea cancerului, promovează anti-îmbătrânirea și repară celulele deteriorate din organism.
3 Ține de foame
Sațietatea este senzația satisfacție după o masă. Găsirea alimentelor care sporesc sațietatea reprezintă o rețetă de succes atunci când încerci să fii atent la dimensiunea porțiilor. De asemenea, sațietatea ajută la evitarea supra alimentării.
Un factor important care contribuie la sațietate este volumul total de alimente consumate. Astfel, consumul unei cantirăți mai mari de alimente, oferă senzația de sațietate. Pepenele roșu oferă acest beneficiu datorită conținutului său ridicat de apă. Cu alte cuvinte, deoarece fructul este destul de zemos, puteți mânca mai mult din el pentru un total mai mic de calorii, în comparație cu alte fructe.
4 Ajută la pierderea în greutate
Potrivit unui studiu din 2019, publicat în Nutrients, consumul a 2 căni de pepene roșu pe zi a îmbunătățit eforturile de gestionare a greutății prin creșterea sațietății. De fapt, ei au comparat grupul de oameni care au consumat pepeni cu un grup care a consumat prăjituri izocalorice. Adică, cercetătorii au hrănit cele două grupuri cu aceeași cantitate de calorii: un grup primind acele calorii din pepene soșu și celălalt din prăjituri cu conținut scăzut de grăsimi.
Cercetările de acest gen arată că nu toate caloriile sunt create în mod egal: unele calorii ne pot face să ne simțim de fapt mai sătui, mai satisfăcuți și să ajungem să mâncăm mai puțin pe parcursul zilei.
5 Poate declanșa migrene
Un studiu recent privind factorii declanșatori ai migrenelor a constatat că pepenele roșu ar putea fi mai declanșator decât alte fructe. Cercetătorii au analizat o varietate de fructe, inclusiv pepenele roșu, fructul pasiunii, portocala, ananasul, strugurii, banana, castravetele și papaya.
Cu toate acestea, pepenele roșu a fost asociat cu o incidență mult mai mare a migrenelor - uneori la câteva minute după ce o persoană a consumat fructul! Aproape 30% dintre participanți au avut migrene la aproximativ 90 de minute după ce au consumat pepene roșu!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Diete
Tagurile articolului: alimente dietă digestie migrena pepene rosu slabit
Celebra nutriționistă Mihaela Bilic a analizat un mit...
Ruxandra Pleșea, medic...
O nutriționistă a arătat care...
Doctor Mihail a explicat,...