Adevărul despre pepenele roșu. 5 efecte secundare mai puțin cunoscute
Data actualizării:
Data publicării:
Pepenele roșu este vedeta verii. Dulce, răcoros și plin de vitamine, este poate cel mai îndrăgit fruct din sezonul cald. Deși această gustare aduce o mulțime de beneficii în organism, există și câteva efecte secundare mai puțin cunoscute ale consumului de pepene.

Pepenele roșu este plin de nutritrienți benefici pentru sănătate. Este bogat în vitaminele A și C, antioxidanți și are un conținut scăzut de zahăr, în comparație cu alte fructe tropicale.

Cu toate acestea, dincolo de compoziția sa nutritivă, este posibil să vă confruntați cu câteva dintre aceste efecte secundare mai puțin cunoscute ale consumului de pepene roșu. Unele ar putea chiar să vă surprindă! Nu toate aceste efecte sunt rele, câteva sunt chiar miraculase pentru sănătate.

 


1 Înrăutățește problemele digestive

Pepenele roșu este bogat în fructoză, care este un compus vegetal din categoria FODMAPs. Este posibil ca persoanele cu antecedente de probleme digestive, cum ar fi sindromul colonului iritabil (IBS), să trebuiască să limiteze alimentele FODMAP pentru a se simți mai bine, potrivit John Hopkins Medicine.

Nu toată lumea este sensibilă la FODMAP-uri, iar experimentarea unui protocol de eliminare poate funcționa pentru dumneavoastră dacă bănuiți că pepenele roșu contribuie la problemele digestive.

 

2 Ajută la neutralizarea celulelor canceroase

Pepenele roșu este bogat în antioxidanți care ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism. Dacă sunt lăsați necontrolați, radicalii liberi au capacitatea de a forma celule canceroase.

Licopenul este vedeta spectacolului aici. De obicei, roșiile își iau tot creditul pentru că oferă o sursă bună de licopen. Cu toate acestea, pepenele roșu oferă de fapt cu aproape 40% mai mult licopen decât roșiile, potrivit studiilor.

Antioxidanții precum licopenul ajută la combaterea cancerului, promovează anti-îmbătrânirea și repară celulele deteriorate din organism.

 

 

3 Ține de foame


Sațietatea este senzația satisfacție după o masă. Găsirea alimentelor care sporesc sațietatea reprezintă o rețetă de succes atunci când încerci să fii atent la dimensiunea porțiilor. De asemenea, sațietatea ajută la evitarea supra alimentării. 

Un factor important care contribuie la sațietate este volumul total de alimente consumate. Astfel, consumul unei cantirăți mai mari de alimente, oferă senzația de sațietate. Pepenele roșu oferă acest beneficiu datorită conținutului său ridicat de apă. Cu alte cuvinte, deoarece fructul este destul de zemos, puteți mânca mai mult din el pentru un total mai mic de calorii, în comparație cu alte fructe.

 

4 Ajută la pierderea în greutate


Potrivit unui studiu din 2019, publicat în Nutrients, consumul a 2 căni de pepene roșu pe zi a îmbunătățit eforturile de gestionare a greutății prin creșterea sațietății. De fapt, ei au comparat grupul de oameni care au consumat pepeni cu un grup care a consumat prăjituri izocalorice. Adică, cercetătorii au hrănit cele două grupuri cu aceeași cantitate de calorii: un grup primind acele calorii din pepene soșu și celălalt din prăjituri cu conținut scăzut de grăsimi.


Cercetările de acest gen arată că nu toate caloriile sunt create în mod egal: unele calorii ne pot face să ne simțim de fapt mai sătui, mai satisfăcuți și să ajungem să mâncăm mai puțin pe parcursul zilei.

 

5 Poate declanșa migrene

Un studiu recent privind factorii declanșatori ai migrenelor a constatat că pepenele roșu ar putea fi mai declanșator decât alte fructe. Cercetătorii au analizat o varietate de fructe, inclusiv pepenele roșu, fructul pasiunii, portocala, ananasul, strugurii, banana, castravetele și papaya.

Cu toate acestea, pepenele roșu a fost asociat cu o incidență mult mai mare a migrenelor - uneori la câteva minute după ce o persoană a consumat fructul! Aproape 30% dintre participanți au avut migrene la aproximativ 90 de minute după ce au consumat pepene roșu!

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Diete
Tagurile articolului: alimente  dietă  digestie  migrena  pepene  rosu  slabit 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Dorian Popa, Laurențiu Reghecampf, captură video Youtube

În plin scandal cu Reghecampf, Anamaria Prodan îi cere sfatul lui Dorian Popa: „Mă doare sufletul că în direcția asta se îndreaptă și băiatul meu cu tatăl lui”

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie până pe 1 mai

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Chef Ștefan Popescu, Instagram/ pexels.com

Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite




pixel