Horoscop vineri, 22 noiembrie 2024. Previziuni pentru toate zodiile
Iată ce-ți rezervă astrele...
Conținutul său ridicat de anumiți compuși benefici, precum antioxidanții sau acizi grașii omega-3, este asociat în literatura științifică cu efecte benefice asupra sănătății diferitelor părți ale corpului nostru, cum ar fi sistemul circulator sau creierul.
Te-ar putea interesa și: De ce să consumi ulei de măsline. Efectul uimitor pe care îl are asupra organismului
Un nou studiu publicat luni în revista științifică JAMA Network Open a confirmat beneficiile uleiului de măsline și, după analizarea a două mari cohorte de populație americană, a descoperit că persoanele care consumau mai mult de șapte grame de ulei de măsline pe zi (aproximativ jumătate de lingură) aveau un risc semnificativ mai mic de mortalitate asociată cu demența decât cei care consumau o cantitate mai mică.
Te-ar putea interesa și: Riscurile consumului de carne procesată asupra sănătății. Medicul Mihail Pautov trage un semnal de alarmă
În total, studiul a inclus 92.383 de participanți, dintre care 65% erau femei, cu o vârstă medie de 56 de ani, și au fost urmăriți timp de 28 de ani. În această perioadă, s-au înregistrat 37.649 de decese, dintre care 4.751 erau legate de un diagnostic de demență. La începutul studiului, participanții consumau în medie 1,3 grame de ulei de măsline pe zi. Persoanele care aveau un consum mai mare (șapte grame sau mai mult) la începutul cercetării prezentau o serie de caracteristici de interes, cum ar fi o dietă de calitate mai bună, o activitate fizică mai mare și o probabilitate mai mică de a fuma. În schimb, aceștia au prezentat, de asemenea, un consum mai ridicat de alcool și un aport caloric mai mare (cu toate acestea, nu aveau un indice de masă corporală mai mare).
Te-ar putea interesa și: Alimentul pe care îl ai în bucutărie și care reduce riscul de boli grave. Mihaela Bilic: „Cercetătorii au demonstrat scăderea cu 20-35% a riscului de cancer de prostată”
Luând în considerare toate acestea, autorii au înregistrat că cei care consumau cel puțin șapte grame de ulei de măsline în fiecare zi aveau un risc cu 28% mai mic de mortalitate asociată cu demența.
Această relație a fost menținută după ajustarea calității dietei în general; prin urmare, ei concluzionează că recomandările referitoare la consumul de ulei de măsline sunt aplicabile și pentru cei care doresc să-și protejeze sănătatea cognitivă.
Lucrarea are câteva limitări importante: de exemplu, fiind un studiu observațional, nu poate oferi relații directe de cauză-efect între consumul de ulei de măsline și o sănătate cerebrală îmbunătățită. Cu toate acestea, această evidență susține alte cercetări care au documentat efecte pozitive pentru sănătatea neurologică și cardiovasculară a compușilor benefici prezentați în uleiul de măsline, cum ar fi vitamina E sau polifenolii cu acțiune antioxidantă și antiinflamatoare.
Te-ar putea interesa și: Băutura care ajută la purificarea sângelui. Trebuie să o consumi timp de 21 de zile, pe stomacul gol
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Iată ce-ți rezervă astrele...
Anca Hâncu, doctor în...