Raluca Bădulescu a dat de pământ cu Iulia Albu, fosta sa colegă de la Bravo, ai stil!, în direct la TV: „Are numai defecte, e dezordonată în mod sinistru și pusă pe scandal”
Sănătatea intestinală a devenit un subiect de mare interes, iar probioticele joacă un rol-cheie în acest context. Totuși, deseori există confuzie cu privire la ce sunt probioticele și cum ne aduc beneficii. Probioticele sunt bacterii benefice care se găsesc în intestinul nostru și al căror principal rol este restabilirea echilibrului microbiotei intestinale. Acest echilibru este esențial pentru a preveni diverse probleme, precum sindromul colonului iritabil și inflamația abdominală.
Microbiota este ansamblul microorganismelor care trăiesc în corpul nostru și îndeplinesc funcții esențiale pentru sănătatea noastră. "Vorbim despre miliarde de microbi: bacterii, virusuri, ciuperci, arhee și protozoare, care trăiesc în simbioză cu celulele noastre umane", explică doctorul Olalla Otero pentru 20minutos. Aceste microorganisme nu doar că facilitează digestia, dar joacă un rol fundamental în funcționarea sistemului imunitar și în producerea de vitamine și neurotransmițători.
Probioticele sunt microorganisme vii care, în cantitățile adecvate, oferă beneficii pentru sănătate. "Fiecare tulpină probiotică îndeplinește o acțiune specifică. Unele contracarează agenți patogeni, altele produc vitamine sau neurotransmițători, iar unele modulează răspunsul sistemului imunitar", precizează dr. Otero.
La rândul lor, prebioticele sunt elemente prezente în alimente pe care microbiota noastră le utilizează în mod selectiv pentru a stimula creșterea bacteriilor benefice. "Un exemplu de prebiotic este fibra fermentabilă pe care bacteriile noastre intestinale o fermentează, producând compuși benefici pentru sănătatea noastră", adaugă Otero.
Includerea alimentelor bogate în probiotice în dieta noastră zilnică poate fi foarte benefică. Iată 8 dintre cele mai eficiente:
Iaurt: În special dacă conține bifidus, iaurtul ajută digestia și reduce balonarea abdominală. Este o opțiune accesibilă și ușor de inclus în dieta zilnică.
Chefír: Această băutură fermentată, cu o textură asemănătoare iaurtului, conține o cantitate semnificativ mai mare de probiotice. Multe persoane o prepară acasă
Varză murată: Acest aliment, popular în bucătăria germană, este varză fermentată. "Reduce gazele și îmbunătățește digestia, dar trebuie consumată nepasteurizată pentru a păstra bacteriile bune", explică dr. Otero.
Castraveți murați: Este important ca aceștia să nu fie în oțet, ci în saramură, pentru a-și menține proprietățile probiotice.
Brânza Cottage: Această brânză, în special dacă pe etichetă este menționată prezența culturilor active, este foarte benefică. Este un complement ideal pentru salate sau legume.
Kimchi: Acest preparat tradițional coreean nu doar că este bogat în probiotice, ci aduce și un aport de vitamina C, carotenoide și calciu.
Kombucha: Această băutură fermentată de ceai cu fructoză a câștigat popularitate în Spania în ultimii ani. Este disponibilă în diverse arome fructate și este o sursă excelentă de probiotice.
Natto: Deși mai puțin cunoscut la noi în țară, acest produs japonez din soia fermentată de bacteria Bacillus subtilis este bogat în probiotice, vitamine și aminoacizi esențiali. Cu toate acestea, mirosul său puternic și textura pot să nu fie pe placul tuturor.
Pe lângă alimentele menționate, există și altele care sunt bune pentru flora bacteriană și sunt mai frecvent întâlnite în dieta mediteraneană: usturoiul, bananele, ovăzul și ceapa roșie.
Echilibrul microbiotei poate influența greutatea corporală. "La persoanele cu obezitate, se observă un profil microbian diferit, cu o diversitate mai mică și o proporție diferită a anumitor microorganisme comparativ cu persoanele cu greutate normală", explică dr. Otero. Modificarea profilului microbiotei cu probiotice poate fi de ajutor în scăderea în greutate, conform mai multor studii.
Prebioticele sunt componente ale alimentelor pe care microbiota noastră le utilizează pentru a favoriza creșterea speciilor benefice. "Prebioticele se găsesc în principal în alimente de origine vegetală, ciuperci, semințe și unele cereale, precum ovăzul", afirmă Otero.
Includerea în dieta noastră zilnică a alimentelor bogate în probiotice și prebiotice poate influența semnificativ sănătatea noastră. Aceste alimente nu doar contribuie la menținerea echilibrului microbiotei intestinale, ci pot, de asemenea, să favorizeze digestia, să reducă inflamația abdominală și să întărească sistemul imunitar. Așa cum spune dr. Olalla Otero, "includerea alimentelor fermentate într-o dietă echilibrată poate fi foarte benefică".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Busu a spus la ce temperaturi...
Neti Sandu vine cu...