Tranzitul lui Marte în Leu și Mercur în Săgetător: Ce rezervă săptămâna 4 - 10 noiembrie pentru fiecare zodie
Un prim pas pentru a ne proteja sănătatea poate fi să începem să acordăm atenție la ceea ce mâncăm. Nu doar să încercăm ca alimentele pe care le cumpărăm să fie sănătoase și variate și rețetele pe care le preparăm să fie delicioase, ci și ca lista noastră de cumpărături să conțină cât mai puține produse ultraprocesate și ca acele produse procesate pe care le luăm acasă să fie de calitate.
De multe ori ne întâlnim cu alimente care includ pe etichetă multe denumiri pe care nu le cunoaștem bine sau care sunt prea generale pentru a ști concret despre ce aditiv este vorba. Acordarea atenției acestui tip de lucruri este, de asemenea, o modalitate de a ne îngriji, dar dacă autoritățile elimină posibilitatea ca aceste alimente să includă substanțe care ar putea cauza daune pe termen mediu și lung, ne vom proteja mult mai mult sănătatea.
Industria alimentară trebuie să fie sigură pentru sănătate și, urmând acest principiu, pe măsură ce se descoperă noi efecte care au potențialul de a dăuna, se interzice consumul sau se elimină utilizarea lor. Fiecare stabilește propriile norme, de exemplu, cele pe care le urmează Uniunea Europeană nu sunt aceleași ca în Statele Unite, unde tind să fie mai permisive, de aceea nu este neobișnuit ca alimente care într-o țară se consumă în mod obișnuit să fie interzise în alta.
Recent, Uniunea Europeană a aprobat propunerea Comisiei Europene de a nu reînnoi autorizația pentru opt aditivi, care erau folosiți pentru a conferi alimentelor acel gust afumat caracteristic unor produse precum șuncă, curcan afumat, bacon, cârnați, unele brânzeturi și anumite tipuri de pește. Retragerea acestor aditivi va fi progresivă pe parcursul următorilor cinci ani, dar se așteaptă ca în doi ani să fie eliminați din unele alimente, unde sunt folosiți pentru a potența gustul, cum ar fi cartofii prăjiți și sosurile (precum cele cu gust de barbecue), supele, băuturile, înghețatele și unele produse de patiserie.
Această decizie a fost luată deoarece s-a demonstrat că aceste substanțe pot provoca daune materialului genetic, conform informațiilor furnizate de Europa Press. Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), problemele de genotoxicitate sunt confirmate sau nu pot fi excluse în cazul acestor aditivi, astfel încât soluția cea mai simplă este eliminarea lor pentru a asigura protecția sănătății consumatorilor. Acești aditivi, în general, nu se regăsesc pe eticheta alimentelor, fiind indicați doar ca „potențiatori de aromă”, relatează 20minutos.es.
Genotoxicitatea este capacitatea relativă a unui agent de a provoca daune materialului genetic al celulelor, ceea ce poate determina schimbări sau mutații care ar crește riscul de dezvoltare a unor boli, precum cancerul.
Nu toate țările sunt la fel de stricte cu normele și, de fapt, în Statele Unite sunt mult mai permisive decât în Europa, motiv pentru care acolo se folosesc anumiți aditivi care aici ar fi interziși. Este cazul bromatului de potasiu, care se folosește pentru a îmbunătăți capacitatea de panificație a făinii. Consumul său nu este recomandat deoarece poate provoca tulburări gastrointestinale, nervoase și cancer, după cum a menționat Alimente. De asemenea, este permisă utilizarea altor aditivi, cum ar fi dioxidul de titan (E171); uleiul vegetal bromat (BVO) (E443); azodicarbonamida (E927a) și propilparabenul (E217).
Aceasta este o lucrare în permanentă actualizare, deoarece cercetările în jurul acestor elemente nu se termină. Ceea ce la un moment dat este considerat sigur, poate deveni nesigur dacă este analizat dintr-o nouă perspectivă sau se descoperă noi dovezi, de aceea apar știri precum interzicerea acestor opt aditivi responsabili pentru conferirea unui gust de fum alimentelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Astrologul Ana-Maria Ticea a...
Dr. Ruxandra Pleșea, medic...