Alergiile și intoleranțele alimentare: de ce apar și cum le putem trata: „Există o mare varietate de reacții. Avem soluții la îndemână pentru a identifica”/ EXCLUSIV
Dr. Florin Ioan Bălănică a fost invitat în cadrul emisiunii Pastila de frumusețe, unde a dezvăluit toate informațiile pe care trebuie să le știi despre intoleranțele și alergiile alimentare.

Alergiile alimentare, dar și intoleranțele încep să devină din ce în ce mai răspândite în rândul oamenilor. Acestea trebuie să fie identificate la timp, iar schema de tratament nu trebuie nici ea să întârzie să apară, spune Dr. Florin Ioan Bălănică. Mai mult, acesta ne-a dezvăluit și care sunt cauzele principale care duc la apariția acestor simptome neplăcute. 


„Dacă discutăm despre intoleranțe alimentare, discutăm despre două aspecte. Sunt persoane care încă de la naștere manifestă anumite intoleranțe la alimente, cum ar intoleranța la glucoză sau la gluten, aceste persoane știu cum să se protejeze, dar sunt și persoane care pot dezvolta aceste intoleranțe pe timpul vieții. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că acele persoane au în structura genetică o predispoziție pe care ei nu au știut-o, dar au abuzat de acele tipuri de alimente. Așa cum a apărut această intoleranță, așa poate să și dispară, nu este nimic absolut. De obicei, intoleranțele au o manifestare mai puternică decât alergiile, adică manifestări digestive, cutanate. Intoleranța la histamină poate da dureri de cap sau stări de rău.”, a declarat Dr. Florin Ioan Bălănică, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe. 

Citește și: Halvaua și dulceața de casă, dulciurile preferate în post, bombe pentru siluetă. Dr. Florin Bălănică: „Sunt foarte dulci și senzația de sațietate apare imediat”

Care sunt cele mai alergene alimente

Mai mult, există câteva produse care ocupă detașat topul celor mai alergene alimente, explică specialistul. 

„La alergii, există teste care ne pot arăta dacă există sau nu alergie la un anumit aliment. Există 9 tipuri de alimente care sunt cele mai alergene, printre ele albușul de ou și nucile, alunele sau căpșunile, iar reacțiile pot fi de la o ușoară mâncărime a pielii, până la tulburări digestive severe, stare de rău, care necesită poate și o internare la urgență. Avem soluții la îndemână pentru a identifica cauza și să vedem ce facem mai departe.”, a continuat acesta. 

VEZI și: Ce tip de carne nu trebuie să pui niciodată pe grătar. Greșeala pe care o fac mulți oameni: „Starea noastră de sănătate o să fie afectată”

Cum se tratează o intoleranță

Partea cea mai bună când vorbim despre o intoleranță alimentară este faptul că vom putea consuma din nou acel aliment, dacă urmăm corect o schemă de tratament, spune doctorul. Totuși, o lungă perioadă de timp va trebui sa renunțăm complet la produsul care ne-a făcut rău, iar reintroducerea lui în alimentație se va face treptat și rar.

„Din punct de vedere al intoleranței, discutăm mai întâi despre o excludere a alimentelor, după care reintroducere treptată. Prima dată, pacientul nu trece printr-un proces ușor, pentru că trebuie să se organizeze foarte bine pentru a trece peste aceste probleme de sănătate. În general, primăvara și toamna sunt perioadele în care apar aceste tipuri de patologii. Se schimbă alimentația, mediul, temperatura exterioară și ne afectează, iar dacă nu reușim să ne adaptăm, adică să petrecem cât mai mult timp în aer liber, dacă nu o facem avem mare deficit de vitamina D, ne pot afecta.

Depinde de timpul de intoleranță sau alergie, dar persoanele cu anumite alergii minore vor putea consuma din nou alimentele mai rar, fără să aibă niciun fel de manifestare. E un teritoriu extrem de cenușiu, există o mare varietate de reacții și este nevoie de o comunicare permanentă a pacientului cu medicul. Primul pas este de a identificata problema, apoi tratamentul.”, a spus Dr. Florin Ioan Bălănică. 

Citește și: Alimentele nocive pentru sănătate și siluetă. Dr. Florin Bălănică: „Consumate constant și pe termen lung, ne fac rău” / EXCLUSIV

Data: 26 Martie 2023, 20:04
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: alergii  cauze  florin balanica  intolerante  simptome  tratament 


DC Media Group Audience

Sursă foto: Youtube/ La Măruță

Jorge a șters pe jos cu întreaga carieră muzicală a Andreei Bălan. A cedat în fața lui Cătălin Măruță și a spus ce crede

Anca Dimancea, captură viceo Youtube/ wownews

Anca Dimancea, horoscop chinezesc pentru luna octombrie. Zodiile care au parte de bani: „Apare prosperitate”

Teo Trandafir, captură video Youtube

Teo Trandafir, revenire spectaculoasă, după plecarea de la KanalD. Vedeta a lăsat televiziunea pentru prima ei dragoste: „Abia aștept să începem o călătorie frumoasă”

Sursă foto: Murderpedia/ Mary Bell la 11 ani

Fetița de numai 11 ani care a ucis doi băieți. Cazul șocant care a făcut înconjurul lumii: „Avocații mă vor scoate”

Ioana Tufaru, captură TV/ Kanal D

Ioana Tufaru, motivul pentru care nu a putut să-și înscrie copilul la școală: "Patru școli m-au refuzat. Mi-a fost foarte greu, am plecat plângând"

Cristina Demetrescu, captură video Youtube/ Vorbește lumea

Cristina Demetrescu, horoscop pentru a doua jumătate a lunii septembrie. Previziuni pentru toate semnele zodiacale

Sursă foto: Unsplash.com

4 zodii își pot găsi sufletul pereche pe 20 septembrie. Te numeri și tu printre ele?

Sursa foto: Daniel Buzdugan, Instagram

Daniel Buzdugan, decizie radicală. Și-a mutat copiii de la școala privată, la cea de stat: „Nu e normal să dăm atâția bani. Am vrut să vadă că se poate face carte și așa”

Mona Segall, captură video Youtube/ Fain & Simplu cu Mihai Morar, Instagram

Mona Segall, producătoarea America Express, renunță la show-ul de succes: „Nu vrea să mai filmeze în...”

Sursa foto: Mihaela Constantinescu, captură TV/ kanal D

Fosta soție a lui Mihai Constantinescu, devastată de dorul regretatului artist. Cum are grijă de sufletul lui: „Îmi este cumplit de dor de el!”

Sursă foto: Instagram/ Dana Roba

Daniela Roba, zvonuri despre despărțirea de Beni, în urma criticilor primite. Care a fost decizia make-up aristei

Sursa foto: Dan Bittman, Facebook

Dieta prin care se menține Dan Bittman în formă, la 61 de ani: „Am văzut că la mine a dat rezultate”