Alimentația în vacanță. Patru alimente care nu trebuie să lipsească din dietă
Data publicării:
De-a lungul timpului au fost cercetate efectele pozitive pe care vacanța le are asupra sănătății fizice și psihice. Timpul petrecut în concediu, departe de agitația cotidiană și activitățile relaxante pot fi extrem de benefice pentru sănătatea mentală și fizică. 

Deconectarea de la dispozitivele electronice pentru câteva zile poate contribui la îmbunătățirea calității vieții de zi cu zi. În plus, crearea unui obicei de relaxare, integrat în rutina zilnică, poate aduce beneficii atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, de la scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățirea calității somnului și până la scăderea în greutate.


În ultimii ani, păstrarea obiceiurilor alimentare sănătoase și atunci când mergem în vacanță nu mai reprezintă o problemă, datorită opțiunilor tot mai variate privind alimentația. Astfel, este cu adevărat posibil să te distrezi, să te bucuri de bucătăria locală și să faci puțină mișcare, fără a te priva de o vacanță în adevăratul sens al cuvântului. Secretul constă în echilibru și consecvență.

„Vara, rutina zilnică devine ușor mai flexibilă, iar obiceiurile noastre alimentare suferă câteva modificări, perfect scuzabile. Menținerea unei diete sănătoase în timpul verii poate părea o provocare, deoarece există atât de multe „tentații”. Însă pentru a avea grijă de sănătate și pentru a rămâne în formă, ne putem baza pe fructele și legumele de sezon, care sunt accesibile și totodată, pline de nutrienți și gust. Optați pentru alimente neprocesate și pe preparate ușoare și de asemenea, pe băuturi fără adaos suplimentar de zahăr. Dacă reușim să respectăm câteva reguli alimentare simple și să ne hidratăm corespunzător, nu mai râmâne decât să ne bucurăm de vară”, spune dr. Corina Zugravu.

Patru alimente care nu trebuie să lipsească din dieta de vacanță


1. Pepene roșu


Pepenele este un fruct cu puține calorii și poate fi o gustare sigură și rapidă, fiind totodată bogat în vitamine. În plus, conține peste 92% apă și contribuie la hidratarea organismului pe timpul verii. De asemenea, conține o mulțime de nutrienți cum ar fi vitamina A, vitamina C, B6, potasiu și super-antioxidanții licopen și beta-caroten.


2. Dovlecel


Dovlecelul se poate integra cu succes în diverse diete, cum ar fi cea ketogenică, paleo sau vegană, având un conținut scăzut de carbohidrați. Cercetările sugerează că un consum de alimente bogate în carotenoizi ar putea încetini sau reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Potasiul pe care îl regăsim în dovlecei este, de asemenea, bun pentru tensiunea arterială, la fel ca și fibrele pentru sănătatea generală a inimii. 


3. Bere


Berea este o băutură aliment, compusă din ingrediente 100% naturale: apă, în proporție de peste 90%, cereale, hamei și drojdie și este cea mai populară băutură din categoria celor obținute printr-un proces de fermentare. Berea are un conținut de fibre alimentare situat între 1,87-2,02 g/l. Acestea sunt fibre solubile și se datorează orzului, unul dintre ingredientele berii. În plus, datorită conținutului ridicat de apă, berea fără alcool poate reprezenta și o foarte bună sursă de hidratare a organismului, deoarece conține carbohidrați și sodiu, elemente importante mai ales pentru recuperare după efort fizic. 


4. Vinete


Salata de vinete este un preparat gătit adesea în bucătăriile din România. Mirosul de vinete proaspăt coapte este inconfundabil, iar o porție de salată de vinete poate reprezenta un prânz sănătos și rapid. În plus, vinetele sunt o sursă de compuși fenolici care acționează ca antioxidanți, fiind totodată bogate în fibre. Printre antioxidanții din vinete se numără antocianinele, inclusiv nasunina, luteina și zeaxantina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Diete
Tagurile articolului:   alimentatie  bere  corina zugravu  dietă  dovlecel  pepene  vinete 



Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va traversa o perioadă plină de evenimente importante

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Care vor fi cele mai norocoase zodii în anul 2025. Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de un an excelent

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Mihaela Botezatu, soția lui Silviu Prigoană, prima reacție publică la două zile de la moartea omului de afaceri. Când ar fi avut loc, de fapt, înmormântarea

Adriana Bahmuțeanu, foto Instagram

Adriana Bahmuțeanu, în lacrimi la mormântul lui Silviu Prigoană. A avut parte de o mare surpriză - Foto în articol

Captură video: TikTok/bogdan.1111

Andreea Bănică, luată la rost de Bursucu în podcastul său: „Ce a fost cu bustiera aia de la concertul tău?”. Ce i-a răspuns artista

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 18 - 24 noiembrie. Zodia care va trece prin schimbări radicale în această perioadă

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Un mare secret al lui Silviu Prigoană s-a aflat abia acum, după moartea lui

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care poate începe o relație autentică și sănătoasă

Captură video: TikTok/Vlad Iorga. Captură video: Facebook/Igor Cuciuc

Durere fără margini la priveghiul Andreei, fiica lui Igor Cuciuc. Cunoscutul interpret nu s-a desprins de lângă sicriul cu trupul neînsuflețit al fiicei sale

Sursă foto: Captură foto Podcast „un PODCAST mișto By Bursucu`”

Frații lui Silviu Prigoană sunt revoltați pentru că nu au știut de înmormântarea omului de afaceri: „Ce a făcut Silviu cu tata, a făcut Honorius cu tatăl lui”




Încă un mit alimentar, spulberat de Mihaela Bilic

Celebra nutriționistă Mihaela Bilic a analizat un mit...

pixel