Alimentele care te feresc de demență și Alzheimer. Îți îmbunătățesc semnificativ memoria și concentrarea
Data publicării:
Iată ce alimente trebuie se incluzi constant în dieta ta, pentru că avantajele sunt semnificative.

Odată cu înaintarea în vârstă, pot apărea și anumite probleme de sănătate specifice, cum ar fi, spre exemplu, demența și tulburările cognitive, care afectează din ce în ce mai multe persoane. 

Totuși, pe lângă experiențele personale și stresul pe care fiecare persoană îl are în fiecare zi, există alți factori, cum ar fi dieta, exercițiile fizice, care pot avea un impact dramatic asupra sănătății tale cognitive. Un studiu din 2022 publicat în revista Nutrients spune că există "mai multe componente alimentare, cum ar fi carbohidrații, grăsimile și hormonii, despre care se spune că influențează acest plan".

"Într-adevăr, frecvența consumului de alimente sănătoase sau nesănătoase se corelează perfect cu performanțe cognitive mai bune sau mai slabe la adulți", scriu cercetătorii, potrivit Bestlife. "S-ar părea, prin urmare, că dieta noastră afectează în mod direct sănătatea creierului și probabilitatea de a dezvolta demență și tulburări neurodegenerative la o vârstă mai înaintată."

Citește și: Chef Joseph Hadad dezvăluie cum se prepară, de fapt, salata Caesar originală. Greșeala pe care o fac toate gospodinele

Care sunt cele mai bune alimente pentru stimularea memoriei

Legume cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza kale, rucola, varza sau simpla salată se numără printre cele mai bune alimente care stimulează memoria. De fapt, atunci când un grup de cercetători a analizat datele de evaluare cognitivă de la 960 de participanți la Memory and Aging Project, au descoperit că doar o porție zilnică de legume cu frunze verzi a avut un efect pozitiv asupra acestui lucru.

"Consumul de legume cu frunze verzi poate contribui la încetinirea declinului abilităților cognitive odată cu înaintarea în vârstă, poate datorită acțiunilor neuroprotectoare ale luteinei, folatului, betacarotenului și filocotonului", spune studiul din 2018. "Adăugarea unei porții zilnice de legume cu frunze verzi în dieta proprie poate fi o modalitate simplă de a contribui la sănătatea creierului."

Wasabi

Wasabi, folosit de regulă atunci când savurazați sushi, este un alt aliment care vă poate îmbunătăți semnificativ memoria. Un studiu din 2023 pe această temă, publicat în revista Nutrients, a inclus 72 de subiecți sănătoși cu vârste cuprinse între 60 și 80 de ani. Cercetătorii au instruit jumătate dintre subiecți să ia 100 de miligrame de extract de wasabi în fiecare seară iar beneficiile la nivel cognitiv s-au observat după 3 luni de zile. 

VEZI și: Uleiul încins duce direct la apariția cancerului. Medicul Virgiliu Stroescu, semnal de alarmă: „Face foarte rău”. Ce temperatură nu trebuie să depășească

Pește gras

Peștele gras este un alt adaos grozav la dieta, dacă vrei să-ți stimulezi creierul, atâta timp cât îl consumi cu moderație. Experții sugerează să mănânci pește de cel puțin două ori pe săptămână, selectând soiuri cu conținut scăzut de mercur, cum ar fi conservele de ton, somon sau cod.

Mai mult, peștele gras este plin de grăsimi nesaturate sănătoase, numite omegas. 

"Dacă mănânci acizi grași omega-3 atunci acest lucru îți va îmbunătăți capacitatea de acumulare a informațiilor, memoria, bunăstarea cognitivă și fluxul sanguin în creier", explică un studiu din 2022 publicat în revista Cureus. 

Nucile

Pline de proteine și grăsimi sănătoase, polinesaturate, nucile sunt, de asemenea, considerate benefice pentru creier și memorie. În special, acestea conțin acid alfa-linolenic (ALA), un tip de omega-3 care a fost asociat cu o mai bună sănătate a inimii și a creierului.

VEZI și: Pericolul neștiut din supa de pui. Medicul Virgiliu Stroescu trage un semnal de alarmă: „Acolo găsim toate substanțele otrăvitoare”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Lola Crudu, captură video Youtube, Spectacola

Lola Crudu, decizie radicală: „Nu mai plec, gata!” Soțul i-a spus că vrea să se înscrie la Survivor. Cum a reacționat / video

Mihai Voropchievici, captură foto Antena 3

Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Nativii care vor fi pasionali și posesivi

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Top 3 zodii care își găsesc adevărata iubire după Paşte. Mihai Voropchievici: „Ar putea întâlni pe cineva care să le fure inima”

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 6 - 12 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care dau lovitura din punct de vedere financiar

Părintele Vasile Ioana/captură video Youtube, Altceva cu Adrian Artene

Ai voie să speli în Vinerea Mare? Părintele Vasile Ioana, răspunsul pe care-l așteaptă toți românii

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh a devenit virală pe internet, după ce s-a lansat în muzică. Fiica lui Christian Sabbagh a câștigat inimile a milioane de oameni: „A fost o surpriză”

Andrei Ciobanu, Tj Miles, captură video Youtube/ Survivor România

Andrei Ciobanu, avertisment către TJ Miles: „Pe Zanni nu-l interesează absolut de nimeni. Ăsta este obiectivul lui”

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 4 mai - 11 mai 2024. Zodia care va primi cele mai multe răspunsuri la întrebările profunde

Valeriu Panoiu/ captură video Youtube

Horoscop pentru luna MAI. Zodiile care pot face mulți bani: ”Sunt vești foarte bune”

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Horoscop 6 - 12 mai 2024. Cea mai norocoasă zodie: „Voi sunteți cei mai bine aspectați”

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscop 6 - 12 mai 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile




pixel