Lidia Buble a aflat că este înșelată chiar de la amanta iubitului ei. Cine era, de fapt, femeia cu care bărbatul trăia o viață dublă: „Am avut un mare șoc”
Toată lumea iubește alimentele ultra-procesate, cum ar fi pizza, băuturile răcoritoare sau cartofii prăjiți. Din păcate, toate aceste alimente vin la pachet cu o serie de riscuri pentru sănătate.
Potrivit unui studiu recent, prezentat la Conferința europeană și internațională privind obezitatea, cei care consumă în mod regulat alimente ultraprocesate își dublează rata de îmbătrânire a corpului, pe lângă creșterea riscului pentru diferite forme de cancer, hipertensiune arterială, obezitate, sindrom metabolic, depresie și diabet de tip 2.
Noua lucrare relevă faptul că deteriorarea celulară indusă de dezechilibrul nutrițional poate reduce lungimea telomerilor, care sunt structurile compuse de la capetele cromozomilor.
„Lungimea telomerilor devine mai scurtă la fiecare diviziune celulară, producând astfel îmbătrânire. Cu toate acestea, acest proces poate fi accelerat din cauza diferiților factori de risc, cum ar fi consumul de alimente ultraprocesate ”, au spus cercetătorii despre noile lor descoperiri. Acești factori de risc produc stres oxidativ și inflamații, care sunt unele dintre mecanismele care induc uzura telomerilor și alte boli cardiovasculare și neurodegenerative sau cancer.
Lungimea telomerilor se scurtează în mod natural pe măsură ce îmbătrânim. Cu toate acestea, scurtarea progresivă a telomerilor poate fi rezultatul unei alimentații deficitare. Prognosticul include adesea transformarea celulară adversă; afectând sănătatea și durata de viață a unei persoane.
Autorii au început studiul prin recrutarea a 886 de participanți. Fiecare a furnizat probe de salivă, alături de auto-raportări ale consumului zilnic de alimente.
Cei care au consumat în mod obișnuit alimente ultra-procesate, au fost mai predispuși la evidența unui istoric familial de boli de inimă, diabet și grăsimi anormale din sânge.
Nu numai că acest grup a consumat mai multe grăsimi, grăsimi saturate, grăsimi polinesaturate, sodiu, colesterol, fast-food și carne procesată, dar nici nu a primit cantități suficiente de carbohidrați, proteine, fibre, ulei de măsline, fructe și legume.
Studiul a arătat că 17% din alimentele ultra-procesate consumate erau produse lactate, inclusiv smântână, înghețată și shake-uri. Carnea procesată a reprezentat 15% din alimentele ultra-procesate și produsele de patiserie, inclusiv briose, gogoși și cornuri, a reprezentat 12% din alimentele ultra-procesate consumate.
Riscuri pentru sănătate
„Un consum ridicat de alimente ultraprocesate, asociat cu uzarea telomerilor, poate declanșa alte boli, care implică o prescripție mai mare de medicamente, un colaps mai mare în spitale sau chiar o moarte prematură, care se va traduce într-o prevalență mai mare a comorbidităților ”, au concluzionat autorii studiului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Georgiana Ioniţă
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: alimente boli dietă fast food nutritie sănătate untra procesate
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Anca Hâncu, doctor în...