Alimentele care te îmbătrânesc de două ori mai repede. Ce boli produc
Data publicării:
Oamenii de știință au descoperit care sunt alimentele care accelerează îmbătrânirea. 

Toată lumea iubește alimentele ultra-procesate, cum ar fi pizza, băuturile răcoritoare sau cartofii prăjiți. Din păcate, toate aceste alimente vin la pachet cu o serie de riscuri pentru sănătate. 

 

Potrivit unui studiu recent, prezentat la Conferința europeană și internațională privind obezitatea, cei care consumă în mod regulat alimente ultraprocesate își dublează rata de îmbătrânire a corpului, pe lângă creșterea riscului pentru diferite forme de cancer, hipertensiune arterială, obezitate, sindrom metabolic, depresie și diabet de tip 2.


Noua lucrare relevă faptul că deteriorarea celulară indusă de dezechilibrul nutrițional poate reduce lungimea telomerilor, care sunt structurile compuse de la capetele cromozomilor.

„Lungimea telomerilor devine mai scurtă la fiecare diviziune celulară, producând astfel îmbătrânire. Cu toate acestea, acest proces poate fi accelerat din cauza diferiților factori de risc, cum ar fi consumul de alimente ultraprocesate ”, au spus cercetătorii despre noile lor descoperiri. Acești factori de risc produc stres oxidativ și inflamații, care sunt unele dintre mecanismele care induc uzura telomerilor și alte boli cardiovasculare și neurodegenerative sau cancer.


Lungimea telomerilor se scurtează în mod natural pe măsură ce îmbătrânim. Cu toate acestea, scurtarea progresivă a telomerilor poate fi rezultatul unei alimentații deficitare. Prognosticul include adesea transformarea celulară adversă; afectând sănătatea și durata de viață a unei persoane.

 

Studiul

 

Autorii au început studiul prin recrutarea a 886 de participanți. Fiecare a furnizat probe de salivă, alături de auto-raportări ale consumului zilnic de alimente.

Cei care au consumat în mod obișnuit alimente ultra-procesate, au fost mai predispuși la evidența unui istoric familial de boli de inimă, diabet și grăsimi anormale din sânge.

 

Nu numai că acest grup a consumat mai multe grăsimi, grăsimi saturate, grăsimi polinesaturate, sodiu, colesterol, fast-food și carne procesată, dar nici nu a primit cantități suficiente de carbohidrați, proteine, fibre, ulei de măsline, fructe și legume.

Studiul a arătat că 17% din alimentele ultra-procesate consumate erau produse lactate, inclusiv smântână, înghețată și shake-uri. Carnea procesată a reprezentat 15% din alimentele ultra-procesate și produsele de patiserie, inclusiv  briose, gogoși și cornuri, a reprezentat 12% din alimentele ultra-procesate consumate.

 

Riscuri pentru sănătate

 

Un consum ridicat de alimente ultraprocesate, asociat cu uzarea telomerilor, poate declanșa alte boli, care implică o prescripție mai mare de medicamente, un colaps mai mare în spitale sau chiar o moarte prematură, care se va traduce într-o prevalență mai mare a comorbidităților ”, au concluzionat autorii studiului.

 

 


Autorul articolului: Georgiana Ioniţă
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: alimente  boli  dietă  fast food  nutritie  sănătate  untra procesate 

Teo Trandafir și-a dat demisia: „Nu voi mai avea timp”

Teo Trandafir ne-a vorbit despre cel mai nou proiect...


DC Media Group Audience

Theo Rose, captură video Youtube

Marea despărțire a venit! Theo Rose: Sunt principala vinovată! Vedem ce se mai poate face de acum încolo

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Theo Rose și Anghel Damian

Ceartă între Theo Rose și Anghel Damian! „Pe mine mă doare foarte tare când face asta!”

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”



pixel