Alimentele de culoare neagră care ar putea combate obezitatea datorită unui compus natural
Data publicării:
Un studiu a descoperit proprietățile terapeutice ale unui compus natural care se regăsește în unele alimente de culoare neagră, precum măslinele.

Obezitatea este o problemă medicală care crește riscul de a dezvolta diverse afecțiuni cardiace și probleme de sănătate, precum boli de inimă, diabet, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, afecțiuni hepatice, apnee în somn și anumite tipuri de cancer. De multe ori, confundăm obezitatea cu excesul de greutate, dar acestea nu sunt aceleași.

Soluția la această problemă pare evidentă: pierderea în greutate și, mai ales, pierderea de grăsime. Totuși, lucrurile nu sunt atât de simple. Pierderea în greutate nu este întotdeauna ușoară, deoarece există mulți factori care influențează obezitatea. De obicei, ne concentrăm pe alimentație și exerciții fizice, dar nu sunt singurii factori implicați. De asemenea, factorii ereditari, fiziologici și de mediu joacă un rol important. Pierderea de grăsime poate contribui la prevenirea unor probleme de sănătate asociate cu obezitatea.

Coacăze și măsline negre contra obezității

Până acum, tratamentele pentru obezitate nu au fost foarte satisfăcătoare, având efecte secundare nedorite, o eficiență limitată sau fiind dificil de menținut pe termen lung. De aceea, descoperirea făcută de un grup de cercetători de la Universitatea din Granada este atât de promițătoare.

Coordonat de cercetători de la UGR și cu participare internațională, acest studiu, publicat în BBA-Molecular Bases of Disease, dezvăluie proprietățile terapeutice ale unui compus natural pentru tratarea obezității și steatozei hepatice asociate disfuncției metabolice (MASLD). Este vorba despre acidul b-resorcicilic, care se găsește în unele alimente, în special în coacăze și măslinele negre. Administrat prin dietă, sub formă de suplimente orale, acesta ar putea duce la o pierdere semnificativă în greutate.

„Suplimentarea orală cu acest compus fenolic previne și reduce acumularea de grăsime albă, previne steatoza hepatică și, în plus, îmbunătățește homeostazia glucozei prin reducerea rezistenței la insulină și a nivelurilor plasmatice ale peptidului inhibitor gastric (GIP)”, explică Elena Díaz Casado, cercetătoare la Departamentul de Fiziologie și una dintre autorii principali ai studiului. „Scăderea în greutate se datorează pierderii de masă grasă, fără a afecta masa musculară”.

Studiul arată că efectele anti-obezitate ale acestei molecule sunt explicate printr-o combinație între normalizarea metabolismului mitocondrial al coenzimei Q în țesutul adipos alb și activarea metabolismului lipidic la nivelul ficatului, ceea ce duce la creșterea beta-oxidării și degradării trigliceridelor. Se așteaptă ca această soluție să poată fi aplicată pentru prevenirea sau reducerea țesutului adipos alb în obezitate, dar se ia în considerare și utilizarea sa ca produs dietetic non-terapeutic.

Factori de risc care influențează obezitatea

Nu este ușor să se stabilească o singură cauză a obezității, deoarece factorii care o influențează sunt foarte variați. De obicei, obezitatea este rezultatul mai multor factori declanșatori. De exemplu, există o componentă genetică, dar nu este singura moștenire care influențează, deoarece familiile tind adesea să împărtășească obiceiuri alimentare și de activitate similare, ceea ce poate fi, de asemenea, un factor determinant.

Există factori sociali și economici legați de obezitate, iar aceasta poate fi cauzată și de anumite boli sau medicamente. Desigur, un alt factor important este stilul de viață. O dietă nesănătoasă sau un stil de viață sedentar pot face o diferență semnificativă. În plus, există și alți factori, precum vârsta, lipsa somnului și stresul, care pot influența obezitatea, notează 20minutos.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate



Sursă foto: Facebook/Alina Pușcaș. Sursă foto: Facebook/Octavia Geamănu

Scandal de proporții între Octavia Geamănu și Alina Pușcaș. Cele două foste colege de la Antena 1 și-au aruncat cuvinte grele: „Mi-e silă de ipocrizia asta”

Sursă foto: Freepik

Patru zodii primesc un dar special de la Univers de Moș Nicolae. Vezi dacă te afli printre ele

Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 2 - 8 decembrie. Zodia care primește vești foarte bune la început de lună

Sebastian Dobrincu și Otniela Sandu. Sursă foto: Instagram/Sebastian Dobrincu

Sebastian Dobrincu și-a asumat relația cu Otniela Sandu. Declarația de dragoste pe care a făcut-o pentru iubita sa

Sursă foto: Pexels

Doliu în familia Cercel. „Dumnezeu să te odihnească, om bun...” - Foto în articol

Captură video: YouTube/La Măruță. Captură video: YouTube/Acasa La Maruta

Ioana Ginghină, atrac dur la adresa lui CRBL, după ce a apărut în podcastul lui Cătălin Măruță: „Îl acuz”

Captură video: YouTube/Emisiuni Prima TV

Marian Golea, horoscop chinezesc pentru 2025. Zodiile care vor avea parte de un an excelent

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscop 2 - 8 decembrie 2024, cu Roxana Ivanciu. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Motivul pentru care Emilia Ghinescu și-a înșelat soțul cu un afacerist controversat: „A fost alegerea lui dacă rămâne sau nu alături de mine”

Foto Freepik

Greutățile iau sfârșit pentru 4 zodii, după ce Neptun iese din retrograd pe 7 decembrie 2024

Captură video: YouTube/theXclusive

Motivul pentru care Mona Segall nu mai vorbește cu Bursucu': „Nu am crezut vreodată că o să hrănesc un șarpe care mă va mușca pe la spate”

Cristina Demetrescu, foto Instagram

Astrologul Cristina Demetrescu avertizează: „Retrogradările planetare aduc haos și inconștiență colectivă”




Sucul bogat în vitamine care stimulează producția de colagen

Această băutură, care poate fi pregătită acasă,...

pixel