Horoscop luni, 9 decembrie 2024. Daniela Simulescu, previziuni pentru toate zodiile
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Obezitatea este o problemă medicală care crește riscul de a dezvolta diverse afecțiuni cardiace și probleme de sănătate, precum boli de inimă, diabet, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, afecțiuni hepatice, apnee în somn și anumite tipuri de cancer. De multe ori, confundăm obezitatea cu excesul de greutate, dar acestea nu sunt aceleași.
Soluția la această problemă pare evidentă: pierderea în greutate și, mai ales, pierderea de grăsime. Totuși, lucrurile nu sunt atât de simple. Pierderea în greutate nu este întotdeauna ușoară, deoarece există mulți factori care influențează obezitatea. De obicei, ne concentrăm pe alimentație și exerciții fizice, dar nu sunt singurii factori implicați. De asemenea, factorii ereditari, fiziologici și de mediu joacă un rol important. Pierderea de grăsime poate contribui la prevenirea unor probleme de sănătate asociate cu obezitatea.
Până acum, tratamentele pentru obezitate nu au fost foarte satisfăcătoare, având efecte secundare nedorite, o eficiență limitată sau fiind dificil de menținut pe termen lung. De aceea, descoperirea făcută de un grup de cercetători de la Universitatea din Granada este atât de promițătoare.
Coordonat de cercetători de la UGR și cu participare internațională, acest studiu, publicat în BBA-Molecular Bases of Disease, dezvăluie proprietățile terapeutice ale unui compus natural pentru tratarea obezității și steatozei hepatice asociate disfuncției metabolice (MASLD). Este vorba despre acidul b-resorcicilic, care se găsește în unele alimente, în special în coacăze și măslinele negre. Administrat prin dietă, sub formă de suplimente orale, acesta ar putea duce la o pierdere semnificativă în greutate.
„Suplimentarea orală cu acest compus fenolic previne și reduce acumularea de grăsime albă, previne steatoza hepatică și, în plus, îmbunătățește homeostazia glucozei prin reducerea rezistenței la insulină și a nivelurilor plasmatice ale peptidului inhibitor gastric (GIP)”, explică Elena Díaz Casado, cercetătoare la Departamentul de Fiziologie și una dintre autorii principali ai studiului. „Scăderea în greutate se datorează pierderii de masă grasă, fără a afecta masa musculară”.
Studiul arată că efectele anti-obezitate ale acestei molecule sunt explicate printr-o combinație între normalizarea metabolismului mitocondrial al coenzimei Q în țesutul adipos alb și activarea metabolismului lipidic la nivelul ficatului, ceea ce duce la creșterea beta-oxidării și degradării trigliceridelor. Se așteaptă ca această soluție să poată fi aplicată pentru prevenirea sau reducerea țesutului adipos alb în obezitate, dar se ia în considerare și utilizarea sa ca produs dietetic non-terapeutic.
Nu este ușor să se stabilească o singură cauză a obezității, deoarece factorii care o influențează sunt foarte variați. De obicei, obezitatea este rezultatul mai multor factori declanșatori. De exemplu, există o componentă genetică, dar nu este singura moștenire care influențează, deoarece familiile tind adesea să împărtășească obiceiuri alimentare și de activitate similare, ceea ce poate fi, de asemenea, un factor determinant.
Există factori sociali și economici legați de obezitate, iar aceasta poate fi cauzată și de anumite boli sau medicamente. Desigur, un alt factor important este stilul de viață. O dietă nesănătoasă sau un stil de viață sedentar pot face o diferență semnificativă. În plus, există și alți factori, precum vârsta, lipsa somnului și stresul, care pot influența obezitatea, notează 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Iulia Vântur a postat...
Taylor Swift încheie duminică,...
De ani de zile, floarea de soc...
Medicul nutriționist Mihaela...
Această băutură, care poate fi pregătită acasă,...