Alimentele pe care nu trebuie să le congelezi niciodată
Data actualizării:
Data publicării:
Congelarea este una dintre cele mai bune modalități de conservare a alimentelor. Dar, atenție, trebuie să evităm supunerea unor produse la temperaturi atât de scăzute, fie din cauza pierderii proprietăților, fie pentru siguranța alimentară.

Procesul de congelare ne aduce numeroase beneficii, permițându-ne să păstrăm alimentele și să reducem risipa alimentară. Uneori exagerăm în cantități și cel mai bun mod de a ne bucura din nou de acel fel de mâncare este să-l congelăm. Totul depinde de preferințe, deoarece există persoane cărora nu le place mâncarea congelată, deoarece își pierde proprietățile de la momentul preparării.

Ce se întâmplă în procesul de congelare

Sursă foto: Freepik

Este important ca procesul de congelare să se facă în cea mai bună modalitate. Prin urmare, alege recipiente sau pungi ermetice în care aerul să nu poată pătrunde, iar temperatura recomandată este sub -18ºC. Astfel vei putea păstra mult mai bine unele alimente, dar nu uita să le etichetezi, deoarece congelarea nu împiedică expirarea lor, ci doar încetinește apariția enzimelor și a microorganismelor, scrie 20minutos.es.

Cu toate acestea, există o varietate de produse care nu trebuie să fie congelate, deoarece temperaturile scăzute ar putea afecta unele proprietăți, făcându-le mai puțin nutritive și, în unele cazuri, pot cauza probleme de sănătate.

Nu înghețați niciodată ouăle în coajă

Sursă foto: Freepik

Ouăle sunt alimente față de care trebuie să avem întotdeauna grijă, mai ales când sunt crude, iar bacteria Salmonella este adesea prezentă la păsări, care o transmit direct ouălor.  Congelarea lor poate facilita contaminarea.

Nu înghețați niciodată sosurile

Sursă foto: Freepik

Dacă sosurile conțin ou, smântână și făină, congelarea lor nu este o opțiune, de exemplu maioneza nu trebuie congelată. Pe lângă distrugerea proprietăților sau schimbarea texturii, procesul de înghețare și dezghețare poate duce la separare (n.r. tăierea compoziției). Acest proces face ca produsele să nu se lege corespunzător și să se ajungă să se consume ou crud, ceea ce poate cauza probleme digestive precum diareea sau contaminarea cu Salmonella menționată anterior.

Produse lactate

Sursă foto: Freepik

Procesul de congelare la produsele lactate precum iaurtul sau brânza face ca gustul să devină mai acru. Prin urmare, nu se recomandă expunerea lor la temperaturi foarte scăzute. Având un conținut ridicat de grăsimi, acestea tind să devină granulate și să-și piardă astfel textura cremoasă. Brânza, de exemplu, începe să se sfărâme și devine foarte dificil de tăiat, odată congelată este foarte dificil să-și recapete forma inițială și să mai aibă toate proprietățile.

Cartofii cruzi sau gătiți pot fi congelați?

Sursă foto: Freepik

Cel mai indicat lucru pentru cartofi cruzi care urmează să fie expuși la temperaturi scăzute este să fi fost puțin fierți anterior, așa cum se găsesc în produsele congelate din supermarket. Cu alte cuvinte, poți congela cartofi cruzi, dar amidonul său se va descompune, pierzând astfel textura specifică a cartofului.

Cartofii care sunt gătiți în prealabil  pot fi congelați, dar întotdeauna vom întâmpina o textură foarte moale și aproape insipidă din cauza procesului de dezghețare. Cei copți pot rezista puțin mai mult, dar cei prăjii nu vor mai fi crocanți în momentul în care îi decongelezi.

Alimentele cu frunze verzi și legumele crude

Sursă foto: Freepik

Anumite alimente precum salatele și legumele crude precum roșiile, castraveții sau ridichile își pierd proprietățile când sunt congelate. Acestea sunt bogate în apă, iar structura lor celulară se deteriorează când sunt expuse la temperaturi scăzute. Rezultatul este oxidarea, pierderea texturii și gustul amar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate



Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va traversa o perioadă plină de evenimente importante

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Care vor fi cele mai norocoase zodii în anul 2025. Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de un an excelent

Captură video: TikTok/bogdan.1111

Andreea Bănică, luată la rost de Bursucu în podcastul său: „Ce a fost cu bustiera aia de la concertul tău?”. Ce i-a răspuns artista

Adriana Bahmuțeanu, foto Instagram

Adriana Bahmuțeanu, în lacrimi la mormântul lui Silviu Prigoană. A avut parte de o mare surpriză - Foto în articol

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de schimbări radicale pe plan amoros

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 18 - 24 noiembrie. Zodia care va trece prin schimbări radicale în această perioadă

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Un mare secret al lui Silviu Prigoană s-a aflat abia acum, după moartea lui

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care poate începe o relație autentică și sănătoasă

Captură video: TikTok/Vlad Iorga. Captură video: Facebook/Igor Cuciuc

Durere fără margini la priveghiul Andreei, fiica lui Igor Cuciuc. Cunoscutul interpret nu s-a desprins de lângă sicriul cu trupul neînsuflețit al fiicei sale

Sursă foto: Captură foto YouTube „Viața fără filtru”

Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce copiii ei au fost luați de Protecția Copilului din vila lui Silviu Prigoană: „Este o veste bună că lucrurile încep să se miște”




pixel