Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care trebuie să aibă foarte mare grijă la zona financiară
Procesul de congelare ne aduce numeroase beneficii, permițându-ne să păstrăm alimentele și să reducem risipa alimentară. Uneori exagerăm în cantități și cel mai bun mod de a ne bucura din nou de acel fel de mâncare este să-l congelăm. Totul depinde de preferințe, deoarece există persoane cărora nu le place mâncarea congelată, deoarece își pierde proprietățile de la momentul preparării.
Sursă foto: Freepik
Este important ca procesul de congelare să se facă în cea mai bună modalitate. Prin urmare, alege recipiente sau pungi ermetice în care aerul să nu poată pătrunde, iar temperatura recomandată este sub -18ºC. Astfel vei putea păstra mult mai bine unele alimente, dar nu uita să le etichetezi, deoarece congelarea nu împiedică expirarea lor, ci doar încetinește apariția enzimelor și a microorganismelor, scrie 20minutos.es.
Cu toate acestea, există o varietate de produse care nu trebuie să fie congelate, deoarece temperaturile scăzute ar putea afecta unele proprietăți, făcându-le mai puțin nutritive și, în unele cazuri, pot cauza probleme de sănătate.
Sursă foto: Freepik
Ouăle sunt alimente față de care trebuie să avem întotdeauna grijă, mai ales când sunt crude, iar bacteria Salmonella este adesea prezentă la păsări, care o transmit direct ouălor. Congelarea lor poate facilita contaminarea.
Sursă foto: Freepik
Dacă sosurile conțin ou, smântână și făină, congelarea lor nu este o opțiune, de exemplu maioneza nu trebuie congelată. Pe lângă distrugerea proprietăților sau schimbarea texturii, procesul de înghețare și dezghețare poate duce la separare (n.r. tăierea compoziției). Acest proces face ca produsele să nu se lege corespunzător și să se ajungă să se consume ou crud, ceea ce poate cauza probleme digestive precum diareea sau contaminarea cu Salmonella menționată anterior.
Sursă foto: Freepik
Procesul de congelare la produsele lactate precum iaurtul sau brânza face ca gustul să devină mai acru. Prin urmare, nu se recomandă expunerea lor la temperaturi foarte scăzute. Având un conținut ridicat de grăsimi, acestea tind să devină granulate și să-și piardă astfel textura cremoasă. Brânza, de exemplu, începe să se sfărâme și devine foarte dificil de tăiat, odată congelată este foarte dificil să-și recapete forma inițială și să mai aibă toate proprietățile.
Sursă foto: Freepik
Cel mai indicat lucru pentru cartofi cruzi care urmează să fie expuși la temperaturi scăzute este să fi fost puțin fierți anterior, așa cum se găsesc în produsele congelate din supermarket. Cu alte cuvinte, poți congela cartofi cruzi, dar amidonul său se va descompune, pierzând astfel textura specifică a cartofului.
Cartofii care sunt gătiți în prealabil pot fi congelați, dar întotdeauna vom întâmpina o textură foarte moale și aproape insipidă din cauza procesului de dezghețare. Cei copți pot rezista puțin mai mult, dar cei prăjii nu vor mai fi crocanți în momentul în care îi decongelezi.
Sursă foto: Freepik
Anumite alimente precum salatele și legumele crude precum roșiile, castraveții sau ridichile își pierd proprietățile când sunt congelate. Acestea sunt bogate în apă, iar structura lor celulară se deteriorează când sunt expuse la temperaturi scăzute. Rezultatul este oxidarea, pierderea texturii și gustul amar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Mi-Th Influencer, emisiunea...