Alimentele pe care nu trebuie să le congelezi niciodată
Data actualizării:
Data publicării:
Congelarea este una dintre cele mai bune modalități de conservare a alimentelor. Dar, atenție, trebuie să evităm supunerea unor produse la temperaturi atât de scăzute, fie din cauza pierderii proprietăților, fie pentru siguranța alimentară.

Procesul de congelare ne aduce numeroase beneficii, permițându-ne să păstrăm alimentele și să reducem risipa alimentară. Uneori exagerăm în cantități și cel mai bun mod de a ne bucura din nou de acel fel de mâncare este să-l congelăm. Totul depinde de preferințe, deoarece există persoane cărora nu le place mâncarea congelată, deoarece își pierde proprietățile de la momentul preparării.

Ce se întâmplă în procesul de congelare

Sursă foto: Freepik

Este important ca procesul de congelare să se facă în cea mai bună modalitate. Prin urmare, alege recipiente sau pungi ermetice în care aerul să nu poată pătrunde, iar temperatura recomandată este sub -18ºC. Astfel vei putea păstra mult mai bine unele alimente, dar nu uita să le etichetezi, deoarece congelarea nu împiedică expirarea lor, ci doar încetinește apariția enzimelor și a microorganismelor, scrie 20minutos.es.

Cu toate acestea, există o varietate de produse care nu trebuie să fie congelate, deoarece temperaturile scăzute ar putea afecta unele proprietăți, făcându-le mai puțin nutritive și, în unele cazuri, pot cauza probleme de sănătate.

Nu înghețați niciodată ouăle în coajă

Sursă foto: Freepik

Ouăle sunt alimente față de care trebuie să avem întotdeauna grijă, mai ales când sunt crude, iar bacteria Salmonella este adesea prezentă la păsări, care o transmit direct ouălor.  Congelarea lor poate facilita contaminarea.

Nu înghețați niciodată sosurile

Sursă foto: Freepik

Dacă sosurile conțin ou, smântână și făină, congelarea lor nu este o opțiune, de exemplu maioneza nu trebuie congelată. Pe lângă distrugerea proprietăților sau schimbarea texturii, procesul de înghețare și dezghețare poate duce la separare (n.r. tăierea compoziției). Acest proces face ca produsele să nu se lege corespunzător și să se ajungă să se consume ou crud, ceea ce poate cauza probleme digestive precum diareea sau contaminarea cu Salmonella menționată anterior.

Produse lactate

Sursă foto: Freepik

Procesul de congelare la produsele lactate precum iaurtul sau brânza face ca gustul să devină mai acru. Prin urmare, nu se recomandă expunerea lor la temperaturi foarte scăzute. Având un conținut ridicat de grăsimi, acestea tind să devină granulate și să-și piardă astfel textura cremoasă. Brânza, de exemplu, începe să se sfărâme și devine foarte dificil de tăiat, odată congelată este foarte dificil să-și recapete forma inițială și să mai aibă toate proprietățile.

Cartofii cruzi sau gătiți pot fi congelați?

Sursă foto: Freepik

Cel mai indicat lucru pentru cartofi cruzi care urmează să fie expuși la temperaturi scăzute este să fi fost puțin fierți anterior, așa cum se găsesc în produsele congelate din supermarket. Cu alte cuvinte, poți congela cartofi cruzi, dar amidonul său se va descompune, pierzând astfel textura specifică a cartofului.

Cartofii care sunt gătiți în prealabil  pot fi congelați, dar întotdeauna vom întâmpina o textură foarte moale și aproape insipidă din cauza procesului de dezghețare. Cei copți pot rezista puțin mai mult, dar cei prăjii nu vor mai fi crocanți în momentul în care îi decongelezi.

Alimentele cu frunze verzi și legumele crude

Sursă foto: Freepik

Anumite alimente precum salatele și legumele crude precum roșiile, castraveții sau ridichile își pierd proprietățile când sunt congelate. Acestea sunt bogate în apă, iar structura lor celulară se deteriorează când sunt expuse la temperaturi scăzute. Rezultatul este oxidarea, pierderea texturii și gustul amar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Captură video: Facebook/StirileProTV

Motivul pentru care Lavinia Petrea a plecat de la pupitru în timpul jurnalului de știri de la Pro TV: „Am ieșit afară. Mihai mi-a ținut locul”

Captură video: Pro TV

Ștefania Ștefan a izbucnit în lacrimi, după ce a fost votată să intre la duelul de eliminare la Survivor All Stars: „Votul meu poate că a fost cerut de Zanni”

Captură video: YouTube/Românii au talent

Violeta Botezatu, aplaudată în picioare de toți jurații de la Românii au Talent: „M-a durut carnea pe mine la cât de mult mi-a plăcut” / VIDEO

Sursă foto: Instagram/Dan Cruceru

Dan Cruceru nu vrea să mai audă de Survivor România! De ce refuză să mai prezinte celebrul reality show: „Este traumatizant. Nu merită”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 20 - 26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de o mare reușită 

Captură video: YouTube/Canal33

Lună Plină din 23 mai 2024. Camelia Pătrășcanu, previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Mesajul neașteptat pe care i l-a trimis Zanni lui Cătălin Măruță: „Mi-a scris pe Instagram”. Ce i-a răspuns prezentatorul TV

Sursă foto: Youtube/ Radu Tibulca

Menajera lui Cătălin Botezatu, incident neplăcut în locuința designerului: „Nu am auzit-o țipând”. Femeia și-a dat demisia imediat 

Captură video: Pro TV

Cristi Mitrea dă de pământ cu Zanni: „Pentru mine nu mai există în concurs. Ai fost eliminat, băiatul meu”

Captură video: Kanal D. Captură video: Pro TV

Previziunea pe care Neti Sandu i-a făcut-o actriței Carmen Tănase. S-a aflat după 10 ani: „Mă uitam la ea și am zis «I-auite ce mi-a zis asta»”

Sursă foto: Freepik

Top trei alimente care te vor ajuta să îți regenerezi ficatul și să slăbești

Captură video: YouTube/Românii au talent

La doar 11 ani, Maria Clara Postelnicu a cucerit inimile juraților de la Românii au Talent. Andra: „Prevăd un viitor extraordinar pentru tine” / VIDEO




pixel