Rux, ironii la adresa Andreei Bănică după momentul incendiar de pe scenă: „E ca și cum le arunca. Parcă voia să le arunce pe oameni”
Costin Dămășaru, fondatorul și directorul general al centrului „Veruvis”, omul care a descifrat limbajul creierului uman scanând peste 7.500 de creiere, a dezvăluit câteva alimente nesănătoase pe care trebuie să le eviți. Specialistul subliniază că alimentele procesate și zahărul sunt extrem de nocive pentru creier. El explică faptul că zahărul creează dependență și că toate alimentele procesate conțin zahăr. Mai mult, potrivit acestuia, alimentele procesate nu hrănesc creierul, ci doar îl păcălesc că se hrănește.
„Alimentele care deteriorează creierul sunt cele procesate, dar și zahărul. Zahărul, de fapt, creează dependență. Toate alimentele procesate au zahăr în ele! Toate sunt cu zahăr. Alimentele procesate sunt uluitor de nocive pentru creier. Ele nu hrănesc creierul, ci îl păcălesc că se hrănește.
Substanțele respective sunt băgate în tot felul de... nu vreau să spun ce produse, mezeluri de obicei sau chiar și în legume și fructe. Substanțele chimice care se bagă strică, de fapt, homeostazia, echilibrul interior. Creierul a fost obișnuit de 200 de mii de ani cu anumite substanțe nutritive. De ceva ani încoace băgăm niște substanțe pe care creierul nu le recunoaște și le vede ca pe niște intruși. Astfel, găsește tot felul de mecanisme ca să elimine intrușii respectivi. Întrebarea care se pune este: «Cum ne putem hrăni mai bine?» Răspunsul este: «Cât mai aproape de sursa de producție»”, a spus Costin Dămășaru în cadrul podcastului „Fain și Simplu” realizat de Mihai Morar.
Te-ar putea interesa și: Efectele consumului de cafea asupra creierului. Costin Dămășaru: „Acesta este efectul advers”
În trecut, zahărul era prezent doar în fructe, miere și în cantități foarte mici, iar acum consumul excesiv de zahăr duce la dependență, deoarece zahărul stimulează eliberarea de dopamină, creând o senzație de plăcere. Atunci când această plăcere dispare, oamenii tind să consume zahăr din nou pentru a recrea acea senzație.
„Zahărul creează o activare a creierului care schimbă configurația chimică. Zahărul este nociv pentru că distruge circuitul natural chimic al creierului. Înainte nu aveam zahăr. Îl aveam doar în fructe, în miere, fructoză și era foarte puțin. Zahărul creează dependență pentru că aduce și dopamină, adică creează impulsul ăla că e bine, că e bun, că simțim plăcerea. Creează plăcerea de fapt.
Când nu mai aveam plăcerea respectivă, noi devenim dependenți de ea. Zahărul are capacitatea de a distruge aceste rețele neuronale de procesare a informațiilor. Prea mult zahăr conduce către un influx de dopamină care se revarsă și inundă rețelele neuronale. Prea mult zahăr creează plăcere, dar plăcerea respectivă devine dependență”, a mai precizat Costin Dămășaru în cadrul podcastului „Fain și Simplu” realizat de Mihai Morar.
Te-ar putea interesa și: Icrele, beneficii uimitoare pentru organism. Susțin sănătatea inimii, a creierului, dar și pielea: „Sunt o adevărată comoară”
Te-ar putea interesa și: Când devin cafeaua și laptele „otravă” pentru organism. Pot determina apariția mai multor boli
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Anca Hâncu, doctor în...