Mihaela Botezatu, soția lui Silviu Prigoană, prima reacție publică la două zile de la moartea omului de afaceri. Când ar fi avut loc, de fapt, înmormântarea
Medicul nutriționist Mihaela Bilic susține că multe produse alimentare, chiar și după expirarea termenului indicat pe ambalaj, pot fi consumate fără riscuri, dacă sunt păstrate corespunzător și nealterate.
În acest context, Mihaela Bilic atrage atenția asupra unei inițiative recente din Marea Britanie, unde retailerul COOP a decis să elimine termenul de valabilitate de pe iaurturile marcă proprie, urmărind să reducă risipa alimentară. Potrivit medicului nutriționist, în fiecare an, aproximativ 42.000 de tone de iaurturi, în valoare de 100 de milioane de lire, sunt aruncate din cauza datei de expirare de pe ambalaj, iar COOP dorește să combată această tendință prin schimbarea formulării de pe etichetă din „expiră la...” în „a se consuma înainte de...”.
„Apropo de expirate… Retailerul britanic COOP renunță termenul de garanție prezent pe iaurturile marcă proprie, în încercarea de a reduce risipa alimentară. 42.000 tone de iaurt în valoare de 100 milioane de lire (127,6 milioane dolari) sunt aruncate anual în gospodăriile din Marea Britanie datorită expirării termenului tipărit pe ambalaj.
În prima fază firma britanică va înlocui formularea „expiră la…” cu recomandarea “a se consuma înainte de…” Compania a afirmat că 6 milioane de oameni din Marea Britanie consumă un iaurt în fiecare zi, iar cercetările de la WRAP au arătat că 50% dintre iaurturi sunt aruncate cu ambalajul intact. Motivul este, în 70% din cazuri, eticheta cu dată limită depășită.
Șeful departamentului tehnic alimentar la COOP, a declarat: “Iaurtul poate fi consumat în siguranță dacă este păstrat nedesfăcut în frigider încă 3 săptămâni după data indicată. Am făcut trecerea de la „data limită de consum” la „recomandat a se consuma înainte de…” pentru a ajuta la reducerea risipei de alimente”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.
Te-ar putea interesa și: Expirate, dar sănătoase? Ce spune Dr. Mihaela Bilic despre consumul alimentelor după termenul de valabilitate: „Produsele lactate le mănânc expirate”
Mihaela Bilic explică faptul că iaurtul poate fi consumat în siguranță chiar și la câteva săptămâni după data inscripționată, atâta timp cât este nedesfăcut și păstrat în frigider. În plus, medicul nutriționist susține că iaurturile care depășesc termenul de valabilitate pot oferi chiar mai multe beneficii probiotice, fiind mai bogate în lactobacili, bacterii benefice pentru sănătate.
Mihaela Bilic încurajează consumatorii să apeleze la simțuri atunci când evaluează calitatea alimentelor, subliniind că multe produse nu devin periculoase după data inscripționată, ci doar ușor diferite din punct de vedere al gustului și texturii.
„Aciditatea iaurtului asigură o conservare naturală și vrem să încurajăm cumpărătorii să-și folosească simțurile cu privire la calitatea iaurtului, chiar dacă acesta a depășit termenul maxim.
Testele arată că iaurtul este sigur pentru consum și după data de expirare, principala modificare ține de gust (va fi mai acrișor). Dacă îl păstrăm mai mult timp obținem și un aport de probiotice crescut, un iaurt fermentat conține mai multe colonii de lactobacili benefice pentru sănătate. Ca să fiu în actualitate, am vorbit la Măruță despre alimentele expirate…care nu sunt obligatoriu și stricate”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Invitată în cadrul emisiunii...
Odată ce știm toate...