Anxietatea și depresia de sărbători, o realitate tristă. Leca, despre LINIA pentru persoanele singure: Au probleme mari de viață, uriașe. Oamenii aceștia trebuie ajutați!
Perioada sărbătorilor este una plină de fast și voie bună, însă există și categorii de persoane care trec prin anxietate și depresie. Psihologul Radu Leca ne-a vorbit despre mecanismul care favorizează aceste tulburări psihoemoționale.

Sărbătorile ar trebui să fie un moment de bucurie pentru fiecare dintre noi, însă există și persoane care, din motive ce țin mai mult sau mai puțin de ele, nu simt fastul și speranța unor ”Sărbători fericite” așa cum auzim urarea în jurul nostru. 

Psihologul Radu Leca a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, care este mecanismul ce favorizează anxietatea și depresia, mai ales în această perioadă, dar și cum putem să îi ajutăm pe cei care trec prin astfel de momente.

”Anxietatea și depresia de sărbători reprezintă unul dintre pașii răi și foarte răi prin care un subiect poate trece și asta se întâmplă din cauza faptului că, din punct de vedere social, nu a putut să își găsească un cerc de prieteni cu care să interacționeze.

Acestea fiind spuse, avem trei elemente care favorizează anxietatea și depresia de sărbători:

- Noțiunea de singurătate acceptată. Dacă sunt singur eu accept să fiu singur și nu fac nimic pentru asta;

- Singurătatea impusă în urma unei noțiuni numite popular pedeapsă, în urma morții, pierderii unui om drag, a morții unui om care ți-a fost aproape sau în urma unui divorț despre care tu susții că nu ești responsabil;

- Noțiunea de pierdere a jobului.

Toate aceste trei probleme de singurătate, de după moartea cuiva, de după pierderea jobului și ca impusă, dovedesc faptul că din punct de vedere psihoemoțional subiectul făcându-și, propunându-și singurătatea, nu este stabil emoțional”, ne-a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, psihologul Radu Leca.

Ajutor pentru persoanele care trec prin anxietate sau depresie de sărbători


”Oamenii aceștia trebuie să fie ajutați, trebuie să primească o consiliere psihologică și terapie, nu doar din partea unui simplu psiholog, ci și din partea psihoterapeuților", a mai spus psihologul.

La nivel național, încă nu există, în 2022, fundații/ONG-uri care să ofere susținerea persoanelor singure, indiferent de vârstă, nu doar de sărbători, ci tot timpul anului.

De altfel, susține psihologul, există o linie la care oamenii pot suna, ”dar nu are legătură cu singurătatea, ci este în special pentru copiii cu autism, linia de la MagicHelp. Acolo psihologii ajută și persoanele singure, iar cei care sună sunt persoane care au probleme mari de viață, uriașe”

 

Citește continuarea pe DC Medical.

Data: 09 dec 2022, 10:47
Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: anxietate  depresie  radu leca  sarbatori 


DC Media Group Audience

Daniel Buzdugan, foto Instagram

Motivul pentru care Daniel Buzdugan și-a retras copiii de la școala privată: „Să ajungi să plătești cât plătește poate un copil care face Arhitectura la Barcelona… ”

Cristian Mărgărit, la Pastila de Frumusețe

Alimentele care cresc imunitatea. Trebuie să le consumi în sezonul rece. Cristian Mărgărit: „Un miracol pentru imunitate” / VIDEO

Monica Tatoiu, captură video Youtube/ theXclusive

Alcool pe stomacul gol. Băutura pe care Monica Tatoiu o bea în fiecare dimineață: „Este medicament”

Nicoelta Ghiriș, captură video Youtube/ ASTROSENS

Horoscop chinezesc până în februarie 2024. Nicoleta Ghiriș, previziuni pentru toate zodiile

Horoscop Chinezesc, captură video Youtube Spectacola

Horoscop chinezesc pentru săptămâna 25 septembrie - 1 octombrie, 2023. Previziuni pentru fiecare semn zodiacal

Sursa foto: Gabriela Cristea, Facebook

Gabriela Cristea, rețetă inedită de sarmele: „Acesta este secretul.” Trucul prin care previne arsurile digestive

Sursă foto: Instagram/ Elvira Deatcu

Adina Cristescu a încetat din viață la doar 56 de ani: „Deja îmi lipsești!”. Care a fost cauza morții

„Regele moare” cu Victor Rebengiuc, un spectacol excepţional, în premieră la TVR

Victor Rebengiuc, despre spectacolul „Regele moare”: „Mă pregătesc exact pentru ce se pregăteşte şi eroul pe care îl joc eu: despărţirea de lumea asta”

Sursă foto: Instagram/ Cristina Spătar, Talisman Tate

Cristina Spătar, apariție șoc lângă Tristan Tate, la numai trei luni de la căsătorie

Violeta Bănică, Andreei Marin, Ștefan Bănică Jr., Lavinia Pârva. foto Instagram

Andreea Marin, adevărul despre relația fiicei sale cu fratele vitreg cel mic, fiul Laviniei Pârva: „Nu știm ce soartă vom avea”

Sursa foto: unsplash, autor Viva Luna Studios

Horoscop TAROT pentru săptămâna 2 - 8 octombrie 2023. Previziuni pentru fiecare semn zodiacal

Mihai Bobonete, Gabriel Cotabiță, captură video YouTube

Cum l-a țepuit Mihai Bobonete pe Gabriel Cotabiță. Cântărețul, avertisment în privința comediantului: „E periculos. Ăsta o să-ţi ia lucruri din casă”HOROSCOP LUNAR OCTOMBRIE 2023 pentru TOATE ZODIILE

De la introspecție profundă, provocări profesionale, până...

Mintea și Inima: Căutând Filosofia Dragostei

O explorare a modului în care filosofia abordează...