Atenție, aceasta este pâinea cu cel mai mult arsenic din supermarket. La ce trebuie să fii atent
Data publicării:
Arsenicul se găsește în mod natural în scoarța terestră, dar intervenția umană poate face ca acesta să existe în cantități mai mari. Prezența lui în alimente poate favoriza apariția anumitor tipuri de cancer.

Prin alimentație, încercăm să avem grijă de sănătatea noastră, eliminând alimentele nocive, reducând consumul celor care ar trebui consumate cu moderație și creșterea consumului celor care ne aduc cele mai multe beneficii. Rezultatul final este de obicei o dietă similară cu cea mediteraneană. în care găsim toți macronutrienții de care avem nevoie și în cantitățile care ne avantajează cel mai mult.

În această căutare a unei diete echilibrate și sănătoase, nu suntem întotdeauna conștienți de ce ar trebui să includem și ce ar trebui să evităm. Nu sunt puține ocaziile în care alegem un anumit tip de aliment crezând că este bun, când realitatea este alta. Acest lucru se întâmplă atunci când eliminăm lactoza sau glutenul, crezând că astfel alimentele sunt mai sănătoase, lucru care nu este întotdeauna adevărat, așa cum se întâmplă cu pâinea.

Pâinea fără gluten are cel mai mult arsenic

Pâinea este un aliment obișnuit pe mesele noastre, iar multe persoane o consumă din obișnuință și spun că nu știu cum ar putea mânca fără ea. Acest lucru poate duce la comiterea unor greșeli atunci când căutăm varianta cea mai sănătoasă, cum ar fi cea fără gluten fără a avea intoleranță la această proteină. Dacă o persoană intolerantă consumă gluten, poate declanșa o reacție imunitară în intestinul subțire, provocând leziuni care pot duce la complicații grave.

Glutenul se găsește în semințele unor cereale, cum ar fi grâul, orzul, secara sau spelta, motiv pentru care multe tipuri de pâine fără gluten sunt preparate cu făină de orez și derivatele sale. Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), orezul este alimentul care conține cea mai mare cantitate de arsenic anorganic, conform unui studiu realizat în acest sens, așadar pâinea fără gluten este cea care conține cel mai mult arsenic, notează 20minutos.es


Sursă foto: Freepik

Consecințele asupra sănătății ale consumului de arsenic

Arsenicul se găsește în mod natural în compoziția unor minerale și poate fi, de asemenea, eliberat în mediul înconjurător din cauza anumitor procese agricole și industriale, cum ar fi mineritul și topirea metalelor. Poate fi găsit în două forme, organică și anorganică, cea din urmă fiind mai toxică. Prezența sa în mediul înconjurător poate duce la apariția acestuia în apa și solurile de cultură. Deși nu este singurul aliment care îl conține, orezul este una dintre principalele surse alimentare de arsenic anorganic, deoarece îl absoarbe ușor din sol și apă în timpul creșterii sale.

Arsenicul anorganic a fost clasificat ca fiind carcinogen și genotoxic, asociat cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului de vezică urinară, piele, plămâni, tractul digestiv, ficat, rinichi și cancere ale sistemelor limfatic și hematopoietic.

Principalul contribuitor de arsenic în dietele europene este apa potabilă, urmată de orez și apoi de celelalte cereale, conform datelor incluse în studiul menționat al EFSA. Consumul excesiv de arsenic poate fi îngrijorător. Reducerea riscului pentru sănătatea umană, prin dietă, este un obiectiv asupra căruia lucrează Comisia Europeană. Există un cadru legislativ care stabilește limite pentru reducerea expunerii la un contaminant în populația generală. Aceste limite au devenit mai restrictive începând din 2023.

Pentru a ne îngriji sănătatea, Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN) recomandă o dietă variată și echilibrată, bazată pe alimente proaspete.  Cerealele se remarcă ca o sursă importantă de carbohidrați complecși, care, combinate cu alte alimente, nu au doar un efect pozitiv asupra sănătății, ci și un impact redus asupra mediului, având în vedere consumul lor sigur și recomandat.

În cantități mici, arsenicul nu ar trebui să fie o problemă, ci consumul excesiv al acestuia trebuie evitat. În orice caz, recomandarea generală va fi întotdeauna să consultăm medicul în caz de orice îndoială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Victoria Petrenciuc a cucerit inimile juraților cu vocea sa inconfundabilă

Victoria Petrenciuc a făcut furori la Românii au Talent. Andra: Unde ne-ai dus?

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Camelia Pătrășcanu. Captură video: YouTube/Canal 33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie în perioada următoare

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici. Captură video: Instagram/smiley_omul

Gestul făcut de Smiley față de Gina Pistol a stârnit revoltă în mediul online: „Urât comportament! Fără cuvinte, că aș avea multe” / Video

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori




pixel