Atenție, aceasta este pâinea cu cel mai mult arsenic din supermarket. La ce trebuie să fii atent
Data publicării:
Arsenicul se găsește în mod natural în scoarța terestră, dar intervenția umană poate face ca acesta să existe în cantități mai mari. Prezența lui în alimente poate favoriza apariția anumitor tipuri de cancer.

Prin alimentație, încercăm să avem grijă de sănătatea noastră, eliminând alimentele nocive, reducând consumul celor care ar trebui consumate cu moderație și creșterea consumului celor care ne aduc cele mai multe beneficii. Rezultatul final este de obicei o dietă similară cu cea mediteraneană. în care găsim toți macronutrienții de care avem nevoie și în cantitățile care ne avantajează cel mai mult.

În această căutare a unei diete echilibrate și sănătoase, nu suntem întotdeauna conștienți de ce ar trebui să includem și ce ar trebui să evităm. Nu sunt puține ocaziile în care alegem un anumit tip de aliment crezând că este bun, când realitatea este alta. Acest lucru se întâmplă atunci când eliminăm lactoza sau glutenul, crezând că astfel alimentele sunt mai sănătoase, lucru care nu este întotdeauna adevărat, așa cum se întâmplă cu pâinea.

Pâinea fără gluten are cel mai mult arsenic

Pâinea este un aliment obișnuit pe mesele noastre, iar multe persoane o consumă din obișnuință și spun că nu știu cum ar putea mânca fără ea. Acest lucru poate duce la comiterea unor greșeli atunci când căutăm varianta cea mai sănătoasă, cum ar fi cea fără gluten fără a avea intoleranță la această proteină. Dacă o persoană intolerantă consumă gluten, poate declanșa o reacție imunitară în intestinul subțire, provocând leziuni care pot duce la complicații grave.

Glutenul se găsește în semințele unor cereale, cum ar fi grâul, orzul, secara sau spelta, motiv pentru care multe tipuri de pâine fără gluten sunt preparate cu făină de orez și derivatele sale. Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), orezul este alimentul care conține cea mai mare cantitate de arsenic anorganic, conform unui studiu realizat în acest sens, așadar pâinea fără gluten este cea care conține cel mai mult arsenic, notează 20minutos.es


Sursă foto: Freepik

Consecințele asupra sănătății ale consumului de arsenic

Arsenicul se găsește în mod natural în compoziția unor minerale și poate fi, de asemenea, eliberat în mediul înconjurător din cauza anumitor procese agricole și industriale, cum ar fi mineritul și topirea metalelor. Poate fi găsit în două forme, organică și anorganică, cea din urmă fiind mai toxică. Prezența sa în mediul înconjurător poate duce la apariția acestuia în apa și solurile de cultură. Deși nu este singurul aliment care îl conține, orezul este una dintre principalele surse alimentare de arsenic anorganic, deoarece îl absoarbe ușor din sol și apă în timpul creșterii sale.

Arsenicul anorganic a fost clasificat ca fiind carcinogen și genotoxic, asociat cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului de vezică urinară, piele, plămâni, tractul digestiv, ficat, rinichi și cancere ale sistemelor limfatic și hematopoietic.

Principalul contribuitor de arsenic în dietele europene este apa potabilă, urmată de orez și apoi de celelalte cereale, conform datelor incluse în studiul menționat al EFSA. Consumul excesiv de arsenic poate fi îngrijorător. Reducerea riscului pentru sănătatea umană, prin dietă, este un obiectiv asupra căruia lucrează Comisia Europeană. Există un cadru legislativ care stabilește limite pentru reducerea expunerii la un contaminant în populația generală. Aceste limite au devenit mai restrictive începând din 2023.

Pentru a ne îngriji sănătatea, Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN) recomandă o dietă variată și echilibrată, bazată pe alimente proaspete.  Cerealele se remarcă ca o sursă importantă de carbohidrați complecși, care, combinate cu alte alimente, nu au doar un efect pozitiv asupra sănătății, ci și un impact redus asupra mediului, având în vedere consumul lor sigur și recomandat.

În cantități mici, arsenicul nu ar trebui să fie o problemă, ci consumul excesiv al acestuia trebuie evitat. În orice caz, recomandarea generală va fi întotdeauna să consultăm medicul în caz de orice îndoială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Dorian Popa, Laurențiu Reghecampf, captură video Youtube

În plin scandal cu Reghecampf, Anamaria Prodan îi cere sfatul lui Dorian Popa: „Mă doare sufletul că în direcția asta se îndreaptă și băiatul meu cu tatăl lui”

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie până pe 1 mai

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă
pixel