Beneficii impresionante ale resveratrolului - antioxidantul sănătos găsit în vinul roșu
Data actualizării:
Data publicării:
Acest polifenol alimentat de plante are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și antimicrobiene.

Poate că nu ați auzit niciodată de resveratrol, dar bănuim că ați consumat acest compus sănătos de multe ori înainte. "Resveratrolul este un antioxidant care se găsește în vinul roșu și în anumite alimente, inclusiv în alune, fistic, struguri, vin roșu și alb, afine, merișoare și chiar ciocolată", spune Ella Rauen-Prestes, cercetător în domeniul nutriției și fondator și CEO al Fitbakes. 

Resveratrolul aparține unui grup de polifenoli bogați în antioxidanți numiți stilbenoizi și a fost identificat în peste 70 de specii de plante, inclusiv în multe ingrediente pe care le cunoașteți și le iubiți deja:

Strugurii (în special pielițele și semințele)
Arahidele
Fisticul
Afine
Afine roșii
Ciocolată neagră
Vin roșu 

Beneficiile resveratrolului pentru sănătate

În timp ce beneficiile potențiale ale consumului de resveratrol sunt multe, este important de reținut că nu este clar cum se va comporta acesta odată ce este ingerat, iar majoritatea studiilor nu sunt făcute pe oameni și doar uneori pe șobolani. "Trebuie făcute mai multe studii privind beneficiile absolute ale adăugării resveratrolului în dieta oamenilor", spune Rauen-Prestes. 


Resveratrolul ajută la protejarea celulelor împotriva radicalilor liberi

"Despre proprietățile antioxidante ale resveratrolului se vorbește mult în literatura [științifică]", spune Jasmine Carbon, dietetician autorizat, nutriționist clinic și fondator al Carbon Nutrition & Dietetics din Londra. "Acest antioxidant este capabil să doneze un atom de hidrogen sau un electron pentru a stabiliza radicalii liberi, care sunt produse secundare ale proceselor naturale care au loc în organism sau care intră în organism din surse externe, cum ar fi expunerea la raze X, ozon, fumatul, poluanții atmosferici și substanțele chimice industriale."  Din acest motiv, a fost prezentată ca o modalitate naturală de a încetini îmbătrânirea, de a diminua inflamația și de a lupta împotriva cancerului și a bolilor de inimă. 


Resveratrolul a fost asociat cu reducerea riscului de cancer

Acest lucru se datorează faptului că resveratrolul are proprietăți anti-tumorale și este capabil să inhibe formarea cancerului în toate etapele de dezvoltare: "inițiere, promovare și progresie". De asemenea, poate ajuta în tratamentul cancerului și s-a demonstrat că poate lupta împotriva celulelor tumorale umane, inclusiv a celulelor canceroase mieloide și limfoide, a celulelor canceroase de sân, de piele, de col uterin, de ovar, de stomac, de prostată, de plămâni, de colon, de ficat, de pancreas și a celulelor carcinomului tiroidian.


Resveratrolul are proprietăți antibiotice și antifungice

Antioxidantul este considerat a inhiba creșterea bacteriilor, precum și formarea biofilmului în cazul virusurilor. Un experiment a tratat E. coli cu resveratrol și a evidențiat o schimbare în forma și structura bacteriei. Cercetătorii nu știu încă exact cum acționează resveratrolul pentru a contracara bacteriile, sau cât de eficient este la om (multe studii de până acum au fost in vitro), dar studiile au indicat că ar putea avea un potențial serios ca agent antibacterian natural, potrivit realsimple.com


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: beneficii  resveratrol  sănătate  vin 


DC Media Group Audience

Theo Rose, captură video Youtube

Marea despărțire a venit! Theo Rose: Sunt principala vinovată! Vedem ce se mai poate face de acum încolo

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”

Theo Rose și Anghel Damian

Ceartă între Theo Rose și Anghel Damian! „Pe mine mă doare foarte tare când face asta!”



Adevărul despre banane. Ce efect au asupra rinichilor

O alimentație echilibrată este baza unei vieți...

pixel