Beneficiile neștiute ale cozonacului. Dr. Mihail: „Pentru sănătatea creierului, ajută și la sănătatea inimii”. Câte felii trebuie să consumi pe zi
Data publicării:
Dr. Mihail a dezvăluit adevărul despre cel mai îndrăgit desert tradițional.

Extrem de mulți români au în această perioadă din an cozonacul pe masă, care este nelipsit atât de Crăciun, cât și de Revelion, fiind prăjitura noastră tradițională. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, el a fost destul de pus sub semnul întrebării, întrucât extrem de mulți nutriționist spun că el reprezintă o bombă calorică pentru siluetă. Cu toate acestea, consumat în cantități moderate, cozonacul poate avea chiar și câteva beneficii pentru sănătate spune Dr. Mihail. Mai exact, este vorba despre nucile și cacaua din compoziție, care îi oferă organismului nostru extrem de multe avantaje, pentru care merită să consumăm câte o felie ocazional.

„Cozonacul e o pâine dulce, tradițional românească, preparată cu nuci, cacao și stafide. Pâinea aia nu are neapărat beneficii, dar nucile, cacaua și stafidele au multe beneficii. Nucile sunt bogate în acizi grași, vitamina E și fotisteroli, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, contribuind, astfel, la sănătatea inimii și la reducerea riscului de boli cardivasculare, doar că această proprietate antiinflamatorie ajută efectiv în tot corpul. De asemenea, nucile conțin minerale precum magneziu și seleniu, care sunt esențiale pentru funcționarea normală a celulelor și a sistemului nostru imunitar.”, spune Mihail pe rețelele de socializare. 

VEZI și: Părintele Vasile Ioana, despre tradițiile de Crăciun. Care este semnificația curățeniei din această perioadă: „Când vine, trebuie să găsească curat” / EXCLUSIV

Alte beneficii ale cozonacului

Totodată, o felie din acest delicios desert tradițional poate ajuta extrem de mult și în sănătatea creierului, mai spune Dr. Mihail. Concret, tot cacaua este cea care îmbunătățește funcția cognitivă și oferă, implicit, o varietate de avantaje. În final, Dr. Mihail recomandă să îl consumăm responsabil, adică să nu depășim porția de o felie și să nu-l combinăm cu alte preparate de pe masa tradițională.

„Acum, consumul de cozonac poate fi benefic și pentru sănătatea creierului și asta e extraordinar, deoarece cacaua conține flavonuide, care au proprietăți neuroprotectoare și pot îmbunătăți funcția cognitivă, care este practic felul în care gândim, simțim lucrurile, felul în care creierul procesează tot ce facem în fiecare zi și dacă îmbunătățim puțin această funcție, tot corpul începe să se simtă mai bine. Poftă bună la mâncat responsabil, maxim o felie de cozonac, de preferat după o masă și nu între mese.”, a continuat acesta.

Citește și: Rolul colindelor de Crăciun. Părintele Vasile Ioana: „Este un simbol al bunei primiri” / VIDEO

@doctor.mihail

Cine nu iubește o felie de cozonac proaspăt de sărbători? ????????‍⚕️????????

♬ original sound - doctor.mihail

Cum mâncăm corect de sărbători

Mihaela Bilic a vorbit și ea despre preparatele tradiționale și cantitățile lor pe care ar trebui să le consumăm, astfel încât să nu acumulăm kilograme în plus, pe timpul sărbătorilor.

„Eu nu mănânc mai mult de două sarmale, dar asta nu înseamnă că alții nu pot să își pună și 4 în farfurie, cu mămăligă. Un lucru important este și ce se mai întâmplă pe parcursul zilei. Dacă este doar o porție de sarmale, nu se va îngrășa nimeni. Putem mânca și cozonac, putem mânca și piftie. (...) Cantitatea face diferența. Trebuie să o luăm ușurel. Mie nu mi-au plăcut niciodată interdicțiile și cred că atunci când ne interzicem, psihologic doar la asta ne gândim. Dacă ne propunem ca de sărbători să nu mâncăm salată de boeuf, pentru că suntem la dietă, are multă maioneză și grăsime, indiferent e ce am mânca, noi tot la salată boeuf o să ne gândim. Nu avem cum să compensăm pofta aia!”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic, în emisiunea „La Măruță”.

Citește și: Cum prepară chef Sorin Bontea sarmalele oltenești: „Anul acesta vreau să fac rețeta de sarmale a mamei”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Alina Bădic - horoscop

Alina Bădic - horoscop 21– 27 aprilie 2024. Zodia care are foarte mult succes acum. Sunt într-o perioadă foarte prolifică

Adela Popescu/captură video Youtube, Fain & Simplu cu Mihai Morar

„Îmi venea să-l omor”. Adela Popescu, moment de cumpănă în căsnicia cu Radu Vâlcan: „Eu eram efectiv distrusă și el...”

Alina Bădic - horoscop

Alina Bădic horoscop 21– 27 aprilie 2024. Zodia cu evoluție foarte frumoasă pe parte profesională

Dr. Mihail/ captură video TikTok

Băutura cu cei mai mulți antioxidanți. Scade mortalitatea cu 17%. Dr. Mihail Pautov: „În plus, are zero calorii”


Cele mai PERICULOASE alimente care cresc riscul de SUFOCARE

Sufocarea la bebeluși și copii este foarte periculoasă....



pixel