Beneficiile spanacului. Cum ar trebui preparat. Bilic: De la Popeye-marinarul toată lumea știe
Data publicării:
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, dezvăluie care sunt beneficiile spanacului și care ar fi cea mai sănătoasă modalitate de preparare a acestuia. 

„Spanac proaspăt sau gătit?
De la Popeye-marinarul toată lumea știe, spanacul conține fier. Însă fierul vegetal este utilizat de organism în proporție de 3-10%, în timp ce fierul din produsele animale (ficat, carne, pește, ou) are o biodisponibilitate de 25-30%. 
Cum să creștem eficiența fierului? Folosind suc de roșii, oțet sau zeamă de lămâie, mediul acid triplează absorția! Fierul este stabil la temperatură înaltă, salata de spanac și mâncarea de spanac au aceeași concentrație în fier. 
 Pe lângă efectul antianemic, spanacul conține pigmenți cu acțiune antioxidantă și efect anticancer a căror absorbție crește prin gătit. Spanacul preparat termic este de 6 ori mai bogat în luteină, zeaxantină și betaină față de frunzele proaspete!
Vă fereați de spanacul congelat sau în conservă? Aflați că este mai sănătos decât cel proaspăt, gătit cu sos de roșii și un pic de ceapă”, a transmis Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.

 

Beneficiile consumului de spanac

Frunzele verzi închise la culoare, cum ar fi spanacul, sunt benefice pentru sănătatea pielii, a părului și a oaselor. De asemenea, acestea furnizează proteine, fier, vitamine și minerale.

Printre posibilele beneficii pentru sănătate ale consumului de spanac se numără îmbunătățirea controlului glicemiei la persoanele cu diabet, scăderea riscului de cancer și îmbunătățirea sănătății oaselor. În plus, această legumă furnizează minerale și vitamine care pot conferi o serie de beneficii, potrivit Medical News Today.


Beneficii

Spanacul conține multe vitamine, minerale și compuși care pot avea diverse beneficii pentru sănătate.

Gestionarea diabetului

Spanacul conține un antioxidant cunoscut sub numele de acid alfa-lipoic, care, potrivit studiilor, scade nivelul de glucoză, crește sensibilitatea la insulină și previne modificările oxidative, induse de stres, la pacienții cu diabet.


Prevenirea cancerului

Spanacul și alte legume verzi conțin clorofilă, un pigment care conferă plantelor culoarea verde.

Potrivit studiilor, clorofila ar putea avea proprietăți anticancerigene, iar persoanele care au o dietă bogată în legume verzi ar putea avea o incidență mai mică de a dezvolta cancer.


Gestionarea astmului

Consumul unei diete bogate în fructe și legume poate contribui la reducerea severității simptomelor de astm și la diminuarea riscului de crize.

Antioxidanții, cum ar fi vitamina C, vitamina E și betacarotenul, pot ajuta funcția pulmonară, iar spanacul le conține pe toate trei.


Scăderea tensiunii arteriale

Datorită conținutului său ridicat de potasiu, spanacul poate ajuta la reducerea sau gestionarea tensiunii arteriale ridicate.

Potasiul poate ajuta la reducerea efectelor sodiului în organism. În plus, un aport scăzut de potasiu ar putea fi un factor de risc la fel de puternic pentru dezvoltarea hipertensiunii arteriale ca și un aport ridicat de sodiu.

 

Sănătatea oaselor

Oamenii de știință au descoperit o legătură între aportul scăzut de vitamina K și un risc mai mare de fractură osoasă.

Un consum adecvat de vitamina K este important pentru o stare de sănătate bună. Aceasta acționează ca un modificator al proteinelor din matricea osoasă, îmbunătățește absorbția calciului și poate reduce cantitatea de calciu care părăsește organismul prin urină.

 

Favorizează digestia

Spanacul este bogat în fibre și apă, ambele contribuind la prevenirea constipației și la promovarea unui tract digestiv sănătos.


Piele și păr sănătoase

Spanacul prezintă cantități mari de vitamina A, care moderează producția de ulei în porii pielii și foliculii de păr pentru a hidrata pielea și părul. O acumulare a acestui ulei poate duce la apariția acneei. Vitamina A este, de asemenea, necesară pentru creșterea tuturor țesuturilor corporale, inclusiv a pielii și a părului.

Spanacul și alte legume cu frunze verzi bogate în vitamina C sunt esențiale pentru construirea și menținerea colagenului, care asigură structura pielii și a părului.

În plus, deficiența de fier este o cauză frecventă a căderii părului, astfel că poți preveni anemiile printr-o dietă cu suficiente alimente bogate în fier, cum ar fi spanacul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Retete
Tagurile articolului: beneficii  congelat  dietă  mihaela bilic  sănătate  spanac 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Dorian Popa, Laurențiu Reghecampf, captură video Youtube

În plin scandal cu Reghecampf, Anamaria Prodan îi cere sfatul lui Dorian Popa: „Mă doare sufletul că în direcția asta se îndreaptă și băiatul meu cu tatăl lui”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Chef Ștefan Popescu, Instagram/ pexels.com

Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO




pixel