Viața fără ciocolată. Ce se întâmplă în corp dacă nu mai consumi acest desert
Data actualizării:
Data publicării:
Atunci când renunți la ciocolată, în organismul tău au loc mai multe schimbări benefice, care îți vor influența în timp sănătatea și starea de spirit.

Toată lumea iubește ciocolata. Potrivit cercetărilor, americanii mănâncă, în medie, aproximativ 9,5 kilograme de ciocolată pe an, ocupând locul 9 în topul celor mai mari 10 consumatori de ciocolată din lume, notează EatThis.

Chiar dacă ciocolata este delicioasă, unele variante ale acesteia pot avea efecte destul de negative asupra sănătății noastre, pentru că, după cum se pare, nu toată ciocolata este creată la fel. De exemplu, ciocolata neagră poate avea beneficii pentru sănătate, atunci când este savurată cu moderație, dar alte tipuri, cum ar fi ciocolata albă și cea cu lapte, pot fi pline de grăsimi și zahăr adăugat.

"Pentru a obține beneficii maxime pentru sănătate din cacao, trebuie să alegi o ciocolată neagră care este cu 70%cacao sau mai mult. Procentul de cacao vă indică și procentul de zahăr. De exemplu, dacă o ciocolată este etichetată ca fiind "50%", înseamnă că este făcută din 50% cacao și 50% zahăr și lactate.”, spun specialiștii.

Renunțarea la ciocolată poate părea dificilă la început, dar poate face minuni atât pentru minte, cât și pentru corp. De la obținerea unei nopți mai bune de odihnă, până la experimentarea a mai puține schimbări de dispoziție bruște, iată câteva dintre efectele renunțării la ciocolată timp de 30 de zile.

1. Vei avea mai puține schimbări de dispoziție

 
Atunci când renunțăm la ciocolată, renunțăm și la zahăr, care poate avea apoi un efect de echilibrare asupra stării noastre de spirit.

"Atunci când elimini zahărul din dieta ta, scapi de una dintre principalele cauze ale schimbărilor de dispoziție și ale iritabilității. Acest lucru poate duce la schimbări de dispoziție, pofte și alte comportamente nesănătoase", spun specialiștii.

2. Poți slăbi

Ai probleme în atingerea obiectivelor de pierdere în greutate? Eliminarea ciocolatei din dieta ta, chiar dacă este vorba doar de o lună, poate ajuta la reducerea caloriilor și a zahărului, ceea ce poate duce apoi la pierderea în greutate.

"Deoarece zaharurile adăugate sunt adesea ascunse în alimente și băuturi, și mai ales în ciocolată, poate fi dificil să urmărești cât zahăr consumi în fiecare zi. Reducerea zaharurilor adăugate te poate ajuta să pierzi în greutate și să-ți îmbunătățiți starea generală de sănătate.", continuă specialiștii.

3. Se pot diminua arsurile de stomac

Potrivit cercetărilor, aproape o treime dintre americani pot avea săptămânal reflux acid. Când ne gândim la arsuri la stomac sau la refluxul acid, ne pot veni în minte imagini cu sosul de roșii, alcoolul și alimentele prăjite, dar află că și ciocolata are partea ei de vină.

"Ciocolata este un aliment acid și poate provoca sau agrava simptomele arsurilor la stomac sau ale refluxului acid. Cu cât ciocolata este mai dulce, cu atât mai mult poate fi declanșatoare.", continuă ei.

4. Somnul se poate îmbunătăți

Dacă te răsfeți cu ciocolată mai târziu, spre seară, în timp s-ar putea să-ți dai seama că somnul din timpul nopții poate fi afectat. Acest lucru se datorează faptului că ciocolata conține cofeină și te poate ține treaz. 

"Cofeina poate contribui, de asemenea, la anxietate, așa că reducerea cantității pe care o consumați vă poate ajuta să vă simțiți mai relaxat", mai adaugă specialiștii.

5. Starea emoțională se poate îmbunătăți

Prin evitarea ciocolatei timp de o lună poți dezvolta o conștientizare emoțională sporită, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea alimentației conștiente. 

"Știu din proprie experiență că mâncatul ciocolatei este o modalitate ușoară de a liniști emoțiile inconfortabile. Când am renunțat la ciocolată timp de o lună, am fost forțată să-mi "simt sentimentele. Această conștientizare emoțională m-a ajutat să-mi îmbunătățesc alimentația conștientă.", spune unul dintre medicii specialiști.

6. Vei avea un risc mai mic de a te confrunta cu boli cardiovasculare

Într-un studiu realizat în 2014 de JAMA Internal Medicine, s-a constatat că există o corelație directă între un consum mai mare de zahăr adăugat și un risc crescut de mortalitate prin boli cardiovasculare. Schimbându-vă obiceiul de a consuma ciocolată cu alternative mai sănătoase, cum ar fi fructele și nucile, riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare poate fi diminuat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: ciocolata  riscuri  sănătate 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Victoria Petrenciuc a cucerit inimile juraților cu vocea sa inconfundabilă

Victoria Petrenciuc a făcut furori la Românii au Talent. Andra: Unde ne-ai dus?

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Camelia Pătrășcanu. Captură video: YouTube/Canal 33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie în perioada următoare

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici. Captură video: Instagram/smiley_omul

Gestul făcut de Smiley față de Gina Pistol a stârnit revoltă în mediul online: „Urât comportament! Fără cuvinte, că aș avea multe” / Video

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscop 29 aprilie - 5 mai aprilie 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna mai, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodia care dă lovitura pe plan financiar

Alexandra Duli, captură video Youtube, Catalin Maruta

Alexandra Duli, adevărul despre relația cu Zanni: „Îmi place de el. Nu aș spune nu”


Tata sau mama? Cine transmite inteligența copilului?

Întrebarea dacă inteligența este transmisă a fost...



pixel