Beneficiile umidificatorului de aer pentru sănătate. De ce trebuie să-l ai în casă
Data actualizării:
Data publicării:
Umidificatoarele sunt dispozitive care sporesc nivelul de umiditate dintr-o încăpere, prin eliberarea de vapori de apă. Nivelul de umiditate variază în funcție de temperaturi și de starea vremii. În general, în sezonul rece, aerul este mai uscat, mai ales în locuințe. În schimb, vara tinde sa fie mai umed.

Un umidificator este un dispozitiv care va crește nivelul de umiditate al aerului din casa dumneavoastră. Nivelul de umiditate este determinat de cantitatea de umiditate din aer. Iar umidificatorul dvs. nu face decât să pulverizeze mici particule de umiditate în aer pentru a da nivelului de umiditate un impuls atât de necesar. Dacă aveți plante, s-ar putea să știți deja totul despre umiditate și că există un nivel perfect de umiditate pentru casa dvs. care ajută plantele să se dezvolte (între 60% și 70% umiditate). Un umidificator ar fi cu siguranță recomandat în acest caz.

Dar nivelul perfect de umiditate pentru oameni este mai mic de atât; între 30% și 60% (în funcție de anotimp și de vreme). 

Beneficiile umidificatorului de aer pentru sănătate

1. Reduce răspândirea germenilor 

Umidificatoarele pot ajuta la prevenirea îmbolnăvirii prin adăugarea de umiditate în aer. În special, cercetările au descoperit că umidificatoarele pot ajuta la protejarea împotriva gripei. 

Un studiu din 2013 a constatat că, dacă nivelul de umiditate din interior este mai mic de 23%, rata de infecțiozitate a gripei - sau capacitatea acesteia de a infecta alte persoane prin intermediul picăturilor de aer respirator - este între 70% și 77%. Dacă umiditatea interioară este menținută peste 43%, rata de infectivitate este mult mai mică, între 14% și 22%.

Acest lucru se datorează faptului că virusul gripal supraviețuiește mai bine în condiții mai uscate. Un studiu din 2010 a evaluat impactul unui umidificator în timpul lunilor de iarnă și a constatat că un umidificator portabil a redus supraviețuirea virusului gripal cu 17,5% până la 31,6%.

2. Previne pielea uscată  

Aerul uscat extrage umiditatea din piele, ceea ce face ca aceasta să se simtă mâncărime și iritată, spune Debra Jaliman, MD, profesor clinic asistent de dermatologie la Icahn School of Medicine at Mount Sinai din New York. 

Umidificatoarele pot contracara acest efect prin creșterea umidității din aer pentru a ajuta la evitarea disconfortului și "pentru ca pielea să strălucească din nou", spune Jaliman.

De exemplu, un mic studiu realizat în 2008 într-un spital japonez a constatat că utilizarea unui umidificator în timpul iernii a crescut umiditatea de la 32,8% la 43,9% și a ameliorat simptomele de uscăciune și mâncărime a pielii în rândul personalului.

3. Ameliorează simptomele astmului și ale alergiilor 

Umidificatoarele pot ajuta la ameliorarea simptomelor de alergie și astm prin calmarea țesuturilor din nas și gât, spune Andrew Stiehm, MD, pneumolog la Allina Health's United Lung and Sleep Centre din Saint Paul, MN. 

Acest lucru poate ajuta la ameliorarea unor simptome precum:

Un gât uscat și mâncărime în gât
Curgerea nasului
Tuse
Sângerări nazale
Congestia sinusurilor

Cu toate acestea, prea multă umiditate poate provoca răspândirea acarienilor și a mucegaiului. Prin urmare, persoanele cu aceste alergii de interior ar trebui să își curețe umidificatoarele în mod regulat și să monitorizeze nivelul de umiditate astfel încât să nu depășească 50%.

4. Poate slăbi congestia 

Umidificatoarele pot, de asemenea, să slăbească congestia prin umezirea pasajului nazal. Atunci când vă îmbolnăviți, celulele care vă căptușesc tractul respirator generează mai mult mucus, spune Stiehm. Când mucusul se usucă, poate deveni "lipicios" - ceea ce face dificilă suflarea sau tusea.

Creșterea umidității aerului vă poate ajuta să expulzați mai ușor mucusul atunci când tușiți sau vă suflați nasul, împiedicându-l să se usuce, spune Stiehm.

Umidificatoarele sunt adesea adăugate la aparatele de tratament cu presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP) folosite la pacienții cu apnee în somn. Aceasta deoarece CPAP suflă aer uscat în nas, ceea ce poate crește congestia. Un mic studiu din 2010 a constatat că utilizarea umidificării încălzite la pacienții cu apnee în somn care primesc tratament CPAP a ajutat la reducerea simptomelor de nas înfundat.

5. Ameliorează sforăitul 

Umidificatoarele pot reduce, de asemenea, sforăitul cauzat de congestia nazală, ajutând la slăbirea mucusului care vă blochează căile respiratorii. În general, "cu cât sunt mai deschise căile respiratorii, cu atât mai puțin sforăit", spune Stiehm. Sforăitul este frecvent în rândul persoanelor cu apnee în somn. Faptul de a fi bărbat, de a fi supraponderal, de a avea probleme nazale și de a consuma alcool poate crește, de asemenea, riscul de sforăit, potrivit insider.com 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului:   beneficii  sănătate  umidificator 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

Captură video: Pro TV

Mircea Badea, după ce a făcut Oana Ioniță: Ceva mai rău, mai scârbos, mai oribil... n-am văzut




pixel