Boala care face ravagii în România. Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă: „Nediagnosticată și netratată la timp poate fi letală”
Data actualizării:
Data publicării:
Medicul Tudor Ciuhodaru a tras un semnal de alarmă cu privire la boala care face ravagii în România. 

Este alertă, după ce malaria a început să facă victime și în România. Deși este o afecțiune întâlnită mai ales în zonele tropicale, ca Zanzibar și Tanzania, se pare că au apărut primele cazuri și la noi în țară. Astfel, medicul Tudor Ciuhodaru a tras un semnal de alarmă, cu privire la aceast boală. 

Boala care face ravagii în România. Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă

Pe pagina sa de Facebook, medicul Tudor Ciuhodaru a oferit un mic ghid pentru cei care vor să se bucure de o vacanță fără neplăcerile provocate de țânțari. Totodată, acesta a precizat și care sunt primele simptome ale malariei. 

„Alertă de malarie în România. Sunt deja 11 cazuri și 2 decese (o pacientă de 47 de ani și un pacient de 54 de ani). Semnal de alarmă. Nu neglijați înțepăturile de țânțari. Pot deveni letale. Sunt 10 semne de alarmă ce impun prezentarea de urgență la spital mai ales că nediagnosticată și netratată la timp poate fi letală.

Ce trebuie să știți (să faceți). (Mic) ghid pentru toți cei ce vor o vacanță ferită de neplăcerile provocate de țânțari. Până când educația pentru sănătate va fi predată în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în parlament) e bine de știut:

1. Boală infecțioasă provocată de un parazit (Plasmodium), frecventă în regiunile cu climă tropicală și subtropicală (peste 100 de țări și numărul e în creștere).
2. Transmisă în principal prin înțepătura de țânțar (Anopheles femelă - ce are dimensiuni mici și pătrunde ușor prin plase, mai ales între amurg și zori) dar și prin sânge (transfuzii, transplant, ace/seringi contaminate) și chiar și de la mamă la făt (congenitală).
3. Sunt 10 semne de alarmă (de tip pseudogripal) care impun prezentarea la urgență: febră, frison, cefalee, astenie, dureri musculare, tuse, dificultăți respiratorii, dureri abdominale, diaree, alterarea stării generale, probleme cardiovasculare apărute la 7 zile de la prima posibilă expunere până la 3 luni de la ultima posibilă expunere (rar mai târziu). În cazul formelor severe pot apărea și cele ale insuficienței de organ, anemia și icterul, convulsii, comă și deces (15-20% dintre îmbolnăviri).
4. Nediagnosticată și netratată la timp poate fi letală.
5. O simplă consultație la întoarcerea din zonele de risc și un examen de laborator pot să vă asigure ca nu v-ați îmbolnăvit de malarie.



Prevenția rămâne cea mai bună alternativă: !!! Nici o schemă nu oferă protecție completă:

1. Cunoașteți factorii de risc, perioada de incubație (! la debutul tardiv) și principalele simptome.
2. Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. (!!!) Țânțarii pot înțepa și prin haine. Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemethrin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție.
3. Evitați să fiți înțepat de țânțari (în special între amurg și zori) prin metoda PIRS:
a) Plase contra țânțarilor (cu sau fără aplicarea de insecticid) la geamuri, uși și la pat: eficiente dacă au ochiuri mai mici de 1,5mm și sunt integre, rezistente.
b) Insecticide pentru haine, corturi, sacii de dormit.
c) Repelenți (Insectifuge) - ingredientul activ respinge (dar nu ucide) insectele - aplicate la fiecare 3-4 ore, în dozele recomandate de producător, evitând pleoape, ochii, buzele sau zonele de piele sensibile sau lezate.
d) Spirale contra țânțarilor- (pe bază de piretroizi) - în general e suficientă 1/ dormitor/noapte.
4. chimioprofilaxie (! Respectați medicamentul, doza și durata administrării)

Rețineți:

1. Principala cale de transmitere la om este prin înțepătura țânțarilor.
2. Transfuziile/seringile pot fi o sursă de infecție.
3. Factori de risc: călătoria în zonele endemice la care se adaugă potențiale vulnerabilități individuale - vârstele extreme (peste 65 de ani, copiii mici) și gravidele.
4. O simplă consultație la întoarcerea din zonele de risc pentru malarie și un examen de laborator pot să vă asigure că nu v-ați îmbolnăvit de malarie.
Legile privind introducerea educației pentru sănătate și predarea de noțiuni de prim ajutor au fost depuse de mine în fiecare sesiune parlamentară. Așteaptă doar să fie adoptate.
Sper să susțineți și acest demers.”, a scris medicul Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate



Florin Ristei, instagram

Florin Ristei, oprit pe stradă de o femeie la ieșirea din Antenă: „Mă aștepta”. A rămas șocat când a auzit ce i-a spus

Pepe, Raluca Pastramă, captură video Youtube, Xtra Night Show

„Stai acolo, ție chiar nu îți e frică?”. Imagini surprinzătoare cu Pepe și fiicele sale, după acuzațiile Ralucăi Pastramă că micuțele se tem de el

Cosmin și Eliza Natanticu, sursa foto Instagram

Motivul pentru care Cosmin și Eliza Natanticu nu au copii, după 14 ani de relație: „Nu este că așa vrem noi să ne trăim viața”

Sursă foto: Captură foto Facebook Medana Oprea/Larisa Uță

Medana Oprea a dezvăluit ce părere are despre Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea: „Nu a acceptat că este divorțată”

Sursă foto: Captură foto Facebook Gabriela Cristea

Gabriela Cristea a răbufnit, după ce Tavi Clonda a fost acuzat că trăiește pe banii ei. Vedeta nu s-a mai abținut: „Tot ziceți că el este șomer și stă pe spinarea mea”

Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'. Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Bursucu, despre latura nevăzută a Andreei Marin: „În fața camerelor, zâmbet, totul perfect, dar în culise... e rău”. Prezentatorul TV a dat-o de gol pe Zâna Surprizelor

Sursă foto: Instagram/CRBL. Captură video: TikTok/Olga Guțanu

„Am fost umilit de iubita mea”. CRBL a reacționat public, după afirmația controversată a Olgăi Guțanu: „Cu măgarul în pat”

Captură video: YouTube/WOWnews

Mama Andreei Tonciu, prima reacție după ce s-a spus că fiica ei divorțează de Daniel Niculescu: „Să divorțeze. O să fiu alături de ea și o să o susțin”

Captură video: YouTube/Antena 3 CNN

Top 3 zodii care au parte de ghinion până la sfârșitul anului 2024. Mihai Voropchievici: „Sunt în top! Atrag probleme ca un magnet”

Pepe, Raluca Pastramă, captură video Youtube, Xtra Night Show

Raluca Pastramă, dezvăluiri despre căsnicia cu Pepe. Ce spune despre familia artistului: „Eu tot timpul a trebuit să mă lupt cu familia lui”

Captură video: YouTube/Kanal D Romania. Sursă foto: Instagram/Iulia Albu

Ilinca Vandici a desființat-o pe Iulia Albu, fosta sa colegă de la Bravo, ai stil!: „Nu o văd drăguță, blândă și calină. Știu cum e”

Captură video: TikTok/CRBL

Imagini surprinzătoare cu CRBL și iubita mai tânără cu 23 de ani apărute pe internet. Internauții nu s-au abținut: „Îl iubește asta mică până o face vedetă în showbizul românesc”




pixel