Patru zodii primesc un mesaj special de la Univers pe 15 decembrie. Vezi dacă te afli printre ele
Brânza este unul dintre cele mai apreciate produse gastronomice din țara noastră. De asemenea, este inclusă în majoritatea recomandărilor pentru diete sănătoase.
Totuși, ca în multe alte cazuri, cheia pentru a beneficia la maximum de avantajele pe care brânza le poate oferi sănătății noastre constă în moderație. Brânza are proprietăți nutriționale interesante, însă poate contribui și la consumul excesiv de componente dăunătoare, precum grăsimile saturate.
Conform unui articol publicat în The Harvard Gazette (editat de Universitatea Harvard din Statele Unite), nutriționistul Walter C. Willett, de la Școala Chan de Harvard, explică faptul că brânza se află, într-un fel, la mijlocul spectrului în ceea ce privește beneficiile pentru sănătatea noastră. Pe de o parte, este adevărat că are o valoare nutrițională ridicată, incluzând o concentrație mare de calciu (deși acest expert avertizează că recomandările privind consumul de calciu tind să fie exagerate), proteine, fosfor și vitaminele A și B12. Pe de altă parte, însă, Școala T.H. Chan de la Harvard subliniază că brânza conține o cantitate mare de grăsimi saturate și colesterol (ca și alte produse lactate), precum și, în multe cazuri, sodiu.
De fapt, continuă să existe dezbateri cu privire la impactul brânzei asupra sănătății. De exemplu, articolul menționează studii care sugerează că grăsimile din brânză ar putea avea un efect mai puțin dăunător decât cele din alte alimente de origine animală, precum carnea roșie, poate și datorită bacteriilor implicate în procesul de fabricare a brânzei. Totuși, această teorie nu este încă susținută de un volum mare de dovezi și ar putea fi limitată la anumite tipuri de brânză produse cu elemente probiotice.
În general, există un consens asupra a două aspecte: pe de o parte, consumul de brânză poate fi sănătos atunci când este moderat și, mai ales în versiunile cu conținut redus de grăsimi, reprezintă o alternativă mai bună decât alte surse de proteine animale, cum ar fi carnea roșie. În acest sens, instituția americană menționează că există dovezi care arată că înlocuirea unei cantități de carne roșie cu brânză slabă în grăsimi este asociată cu o reducere modestă a riscului de boli cardiovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau infarctul.
Pe de altă parte, experții subliniază că trebuie luate în considerare și celelalte alimente consumate împreună cu brânza atunci când analizăm impactul acesteia asupra sănătății noastre. Nu este același lucru să consumăm multă brânză pe pizza sau burgeri, comparativ cu a o consuma singură sau alături de fructe și nuci. Având în vedere acest lucru, ei reamintesc că brânza poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, dar de preferință în cantități moderate și ca înlocuitor pentru alimente mai puțin sănătoase.
În final, nu trebuie să uităm că producția de lactate are un cost ecologic semnificativ, în termeni de consum de resurse naturale, necesități de spațiu și apă și emisii de gaze cu efect de seră, ceea ce reprezintă un motiv suplimentar pentru a consuma aceste produse cu măsură, scrie 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
O veste tristă a zguduit pe...
CS Mioveni este aproape să fie...
În ultimii ani, quinoa a...
În condițiile în care stresul...