”Bronzul nu este un semn al unei pieli sănătoase, ci o reacție cutanată de apărare”. Dr. Mihaela Leventer, despre ce nu ar trebui să lipsească din bagajul de vacanță
Bronzul care stârnește invidia prietenelor sau colegilor de birou la finalul unei vacanțe nu este, din păcate, o dovadă de laudă. 

Bronzul este doar un semn că în zilele petrecute departe de casă pielea a suferit din cauza expunerii la soare, avertizează Dr. Mihaela Leventer.
Mai mult, specialistul avertizează că o arsură solară produsă la vârsta copilăriei dublează riscul de cancer la vârstă adultă.

Înainte de deschiderea sezonului estival, pregătirile pentru vacanță sunt temă principală de discuții în grupurile de prieteni. Cu toate acestea, pregătirile ar trebui să înceapă cu o vizită la farmacie și una la un magazin cu articole sportive de specialitate, pentru ca vacanța să fie una cu adevărat reușită. 

”Orele de maximă însorire, pe care ar trebui să le evităm, sunt între 11.00 și 16.00, însă oamenii merg în concediu, se trezesc târziu, ajung exact la orele amiezii pe plajă. Îi sfătuiesc pe toți cei care își încep concediile în această perioadă să aibă în trusa de vacanță cremă de fotoprotecție, haine cu fibră de fotoprotecție, costume cu factor de fotoprotecție pentru copiii mici, pălăriuțe și ochelari cu filtru. Și, desigur, dacă mergeți la plajă la orele amiezii, luați o umbrelă, stați feriți! În cazul persoanelor care aleg muntele, trebuie să știe că și acolo soarele arde și poate provoca aceleași daune suprafeței cutanate. Bronzul nu este un semn al unei pieli sănătoase, ci o reacție cutanată de apărare, iar fotoprotecția trebuie să facă parte din viața noastră dacă vrem să o trăim sănătoasă până la adânci bătrâneți!”, explică Dr. Mihaela Leventer. 

Cum alegi crema de protecție potrivită 

Medicul dermatolog recomandă ca produsele de protecție să fie cumpărate din farmacii, având în vedere că acestea au trecut printr-o serie de studii și avizări de specialitate.

”Acum, mai nou, sunt și produse pe care scrie că oferă protecție 100%. Trebuie să știți că produsele care vin din sursă europeană respectă scara de măsurătoare europeană, care se duce până la 50+. Produsele americane au o altă scară de măsură, dar factorul de protecție 100+ american este echivalentul celui 50+ european. Când intrați în farmacie, cereți sfatul farmacistului pentru a alege un produs, mai ales că există game speciale pentru sportivi, pentru pacienții care au trecut printr-un cancer de piele și care au un filtru înalt și pe UA, există și produse rezistente la apă. Pentru acestea însă, chiar dacă pe ambalaj scrie”waterproof”, să nu vă bazați foarte mult pe acest lucru, se recomandă să reaplicați dacă ieșiți din apă după o baie de două ore sau dacă ați stat pe un prosop, pentru că se șterg”, a adăugat Dr. Mihaela Leventer. 

Dincolo de efectele imediate și de neplăcerile pe care le poate da o arsură solară, medicul dermatolog avertizează asupra gravității acestor leziuni ale pielii. Studiile arată că o arsură solară produsă la vârsta copilăriei dublează riscul de cancer la vârstă adultă. ”Din păcate, e greu să îi faci pe tineri atenți la aspectul acesta, li se pare că tinerețea este veșnică și că niciodată nu vor avea probleme cu pielea. Am avut însă și câteva cazuri de melanom chiar la 14 ani, la 15 ani, deci se poate întâmpla și la vârste tinere”, a încheiat Dr. Leventer. 

 

Data: 30 mai 2022, 15:25
Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: bronz  crema  mihaela leventer  spf 

Ce poate manifesta fiecare semn zodiacal pe 5 octombrie 2023

Îmbrățișați un sentiment de recunoștință în timp ce...


DC Media Group Audience

Sursa foto: Oana Zăvoranu, Instagram

Fostul soț al Oanei Zăvoranu, primele declarații după divorț: „Eu am plecat din căsnicie! Nu mă mai întorc niciodată”

Cristina Demetrescu, captură video Youtube/ Vorbește lumea

Cristina Demetrescu, horoscop pentru prima jumătate a lunii octombrie 2023. Previziuni pentru toate semnele zodiacale

Nicoelta Ghiriș, captură video Youtube/ ASTROSENS

Horoscop chinezesc până în februarie 2024. Nicoleta Ghiriș, previziuni pentru toate zodiile

Mircea Radu, arhivă Metropola TV

Veste de ultimă oră despre Mircea Radu. Românii i-au sărit în ajutor: „Ce înseamnă solidaritatea”

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Topul celor mai puternice zodii. Mihai Voropchievici: „Reușesc să treacă singuri peste orice obstacol”

Chef Joseph Hadad, sursa foto Facebook, freepik.com

Tipul de pește pe care nu trebuie să-l prăjești niciodată. Chef Joseph Hadad: „Se usucă imediat”. Variantele pe care să le alegi, în schimb

Mihai Voropchievici, captură video YouTube - YouTube/ AstroFanatik

Horoscop pentru întreaga lună octombrie, cu Mihai Voropchievici. Zodia care dă lovitura: „Câștiguri pe toată linia”

Carmen Tănase, captură video Youtube

Dieta prin care Carmen Tănase a slăbit 10 kilograme: „Genială. Nu pot să trăiesc cu șase frunze de salată”

Sursa foto: unsplash, autor Jonathan Borba

Semnele zodiacale care se întorc la fostul iubit, pe 4 octombrie 2023. Își doresc împăcarea

foto Freepik

Cele trei zodii predestinate să ajungă bogate. Sunt un magnet pentru bani și succes

Sursa foto: Anca Țurcașiu, Instagram

Anca Țurcașiu, dietă drastică după ce s-a îngrășat în vacanță. Salata pe care actrița o consumă întreaga zi: „Trebuie să încap în costumele de scenă”

Sursa foto: unsplash, autor Filip Bunkens

Am putea avea din nou o iarnă adevărată? Meteorologul Oana Păduraru, ultimele informaţii de la ANM despre evoluţia vremiiMintea și Inima: Căutând Filosofia Dragostei

O explorare a modului în care filosofia abordează...

HOROSCOP LUNAR OCTOMBRIE 2023 pentru TOATE ZODIILE

De la introspecție profundă, provocări profesionale, până...