Cafeaua crește tensiunea arterială, mit sau adevăr? Dr. Diana Mihalcea: „Sunt studii recente, cam de 2-3 ani publicate” / Video
Data publicării:
Dr. Diana Mihalcea, medic primar Cardiologie, a fost invitata Georgianei Ioniță, în emisiunea „Pastila de Frumusețe", de la Spectacola, DC News și DC Medical, unde a vorbit despre mitul potrivit căruia consumul de cafea poate crește tensiunea arterială.  

Potrivit Dr. Mihalcea, studiile recente, publicate în ultimii 2-3 ani, arată că o cantitate moderată de cafea poate avea chiar efecte benefice asupra inimii.

„Dacă vă place cafeaua, să o beți, indiferent că aveți boală cardiovasculară, indiferent că nu aveți boală cardiovasculară. Există tot felul de mituri prin popor în care se spune că această cafea poate să agraveze boala de inimă sau că această cafea poate să crească tensiunea arterială.

Nu! Se pare că lucrurile nu sunt așa! Sunt studii recente, cam de 2-3 ani publicate, inclusiv comunicate inițial la Congresul European de Cardiologie, în care, de fapt, se vede că o cantitate mică de cafea, o ceașcă de cafea băută dimineață, poate chiar să aibă efecte benefice din punct de vedere cardiovascular”, a spus Dr. Diana Mihalcea. 

Cafeaua nu crește tensiunea arterială

Potrivit medicului, cafeaua are, în schimb, un efect diuretic și este adesea utilizată de către pacienți ca un stimulent la nivel intestinal.

„Cafeaua nu crește tensiunea arterială. Cafeaua e mai degrabă cu efect diuretic. Pacienții chiar folosesc cafeaua pentru un stimulent la nivel intestinal. Deci nu ne așteptăm ca o ceașcă, o cană de cafea, să ne crească tensiunea arterială de la 10 la 14 sau de 14 la 18. Din contră, ea are tendința să deshidrateze pentru că pacientul va merge la toaletă. De aceea, ați văzut că în unele restaurante, lângă ceașca de cafea, se pune și un pahar de apă, tocmai ca să stimulăm acest lucru.

Dacă omul va consuma 8 cafele într-o zi, în momentul acela, lucrurile se schimbă puțin. E totuși cofeină, stimulează puțin sistemul nervos simpatic, s-ar putea să fie puțin mai agitat și e posibil, poate, prin acest mecanism să crească un pic tensiunea arterială, dar la cantități mari.

Inclusiv post infarct, pacientul poate să-și continue băutul de ceașcă de cafea dimineața dacă acest lucru îi face plăcere. Noi nu îl interzicem. Interzicem însă, obligatoriu, fumatul!", a spus medicul Diana Mihalcea. 

Dr. Mihalcea avertizează că fumatul și un stil de viață stresant pot afecta negativ sănătatea cardiovasculară.

„Ați menționat cele 8 cești de cafea pe care le poate bea o persoană, cumva, acestea ar putea veni la pachet și cu alte comportamente nocive pentru inima? Mă gândesc că cineva cu un astfel de stil de viață poate bea mai puțină apă, poate nu se hrănește corespunzător și cu siguranță nu reușește să doarmă suficient după 8 cafele”, a subliniat Georgiana Ioniță. 

„Își aprinde probabil și o țigară că uneori oamenii spun că ele merg mână-n mână, că n-ai cum să bei cafea dacă nu fumezi. De asemenea, dacă e un om cu un serviciu stresant, probabil va mânca pe fugă ceva de la fast-food sau dintr-o benzinărie. Așa se acumulează lucrurile, puțin câte puțin, cu un pacient complet asimptomatic, cu un pacient care nu merge la controalele regulate, măcar de prevenție, o dată pe an. Așa se va trezi la un moment dat că îl doare în piept sau se trezește într-o dimineață cu o mână, un picior paralizate", a mai precizat Dr. Diana Mihalcea în cadrul emisiunii „Pastila de Frumusețe".

 

Vezi emisiunea integrală în materialul video de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: boli cardiovasculare  cafea  diana mihalcea  sănătate 


DC Media Group Audience

Captură video: Facebook/StirileProTV

Motivul pentru care Lavinia Petrea a plecat de la pupitru în timpul jurnalului de știri de la Pro TV: „Am ieșit afară. Mihai mi-a ținut locul”

Captură video: Pro TV

Ștefania Ștefan a izbucnit în lacrimi, după ce a fost votată să intre la duelul de eliminare la Survivor All Stars: „Votul meu poate că a fost cerut de Zanni”

Captură video: YouTube/Românii au talent

Violeta Botezatu, aplaudată în picioare de toți jurații de la Românii au Talent: „M-a durut carnea pe mine la cât de mult mi-a plăcut” / VIDEO

Sursă foto: Instagram/Dan Cruceru

Dan Cruceru nu vrea să mai audă de Survivor România! De ce refuză să mai prezinte celebrul reality show: „Este traumatizant. Nu merită”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 20 - 26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de o mare reușită 

Captură video: YouTube/Canal33

Lună Plină din 23 mai 2024. Camelia Pătrășcanu, previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Mesajul neașteptat pe care i l-a trimis Zanni lui Cătălin Măruță: „Mi-a scris pe Instagram”. Ce i-a răspuns prezentatorul TV

Captură video: Pro TV

Cristi Mitrea dă de pământ cu Zanni: „Pentru mine nu mai există în concurs. Ai fost eliminat, băiatul meu”

Sursă foto: Youtube/ Radu Tibulca

Menajera lui Cătălin Botezatu, incident neplăcut în locuința designerului: „Nu am auzit-o țipând”. Femeia și-a dat demisia imediat 

Simona Gherghe, captură video Youtube

Momente grele pentru Simona Gherghe. Prin ce trece prezentatoarea: „Ne-am certat, iar pe mine mă chinuie sentimentul de vinovăție”

Captură video: Pro TV

Marilena Cuciurean, iubita lui Andrei Ciobanu, a răbufnit la adresa lui Zanni: „Aș vrea să fie eliminat. În acel exil a luat o altă traiectorie”

Captură video: YouTube/Românii au talent

La doar 11 ani, Maria Clara Postelnicu a cucerit inimile juraților de la Românii au Talent. Andra: „Prevăd un viitor extraordinar pentru tine” / VIDEO




pixel