Cancerul de piele care i-a adus sfârșitul lui Jimmy Buffett. Simptomele care trebuie să te trimită imediat la medic
Data actualizării:
Data publicării:
Jimmy Buffett a murit după o luptă de patru ani cu o formă rară de cancer de piele, carcinomul cu celule Merkel (MCC).

Potrivit Skin Cancer Foundation, aproximativ 3.000 de cazuri noi de MCC sunt diagnosticate în SUA în fiecare an - și este de 40 de ori mai rar decât melanomul. Deoarece nu este la fel de frecvent, este posibil ca aceasta să fie prima dată când auziți despre el. În acest caz, citiți mai departe pentru a afla trei simptome ale MCC la care ar trebui să fiți atenți.

Cancerul de piele care i-a adus sfârșitul lui Jimmy Buffett

Simptomul principal este un nodul de culoarea cărnii

Primul simptom al MCC este, de obicei, un "nodul de culoarea cărnii sau roșu-albăstrui, adesea pe față, cap sau gât", precizează Mayo Clinic, potrivit bestlife.com. Se găsește de obicei pe pleoape și în zonele expuse la soare, dar acest cancer se poate prezenta oriunde pe corp - chiar și în locuri care nu văd de obicei soarele.

Vorbind cu Skin Cancer Foundation, oncologul Sandra D'Angelo, MD, de la Memorial Sloan Kettering, explică faptul că nodulul, sau tumora, "arată ca un coș ridicat".

MCC este, de obicei, nedureros, dar se poate simți dureros sau sensibil, iar unii pacienți raportează că excrescența îi provoacă mâncărimi, potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie (AAD).

Un alt simptom este un nodul care crește

Potrivit lui D'Angelo, MCC este o formă agresivă de cancer care adesea "crește destul de repede". Fundația Skin Cancer Foundation notează că MCC are o dimensiune medie de 1,7 centimetri atunci când este detectat, ceea ce reprezintă aproximativ dimensiunea unei monede de 10 cenți. Deși poate părea o masă sau o excrescență nevinovată, potrivit AAD, MCC poate arăta, de asemenea, ca o rană care se mărește, "așa că este important să consultați un dermatolog dacă observați o nouă pată pe piele care crește rapid".

Acest lucru este valabil și pentru masele în creștere de pe ochi, pe care le puteți crede a fi un orzagiu persistent sau un chist.

Dacă aveți o leziune care sângerează ușor, adresați-vă medicului dumneavoastră

Dacă aveți o umflătură care sângerează cu ușurință, aceasta ar putea fi un semn revelator că ceva nu este în regulă. Potrivit Clinicii Mayo, pacienții cu MCC vor sângera după "traumatisme minore" în zona afectată, mai exact după ce se spală pe piele sau se bărbieresc. Așadar, dacă observați că sângerați mai ușor decât de obicei sau aveți o umflătură care pur și simplu nu se mai oprește, nu așteptați să vă sunați medicul.

"Ascultă-ți corpul, ascultă simptomele pe care le experimentezi, dacă ai un simptom care apare, care nu dispare, doar caută asistență medicală și consultă un medic și explorează în continuare acel simptom", avertizează D'Angelo. "Nu îl ignorați. Nu presupuneți că va dispărea pur și simplu".

Există, de asemenea, mai mulți factori de risc cunoscuți, inclusiv vârsta înaintată

Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul lui Buffett, acesta a continuat să cânte pentru fanii devotați - cunoscuți sub numele de "Parrot Heads" - în timp ce era tratat pentru MCC, iar ultimul său concert a avut loc în Rhode Island, în luna iulie a acestui an. Buffett și-a reprogramat datele turneului din 2022 din cauza problemelor de sănătate, potrivit CBS News, și a anulat un spectacol în luna mai a acestui an după ce "a ajuns din nou în spital pentru a rezolva unele probleme care necesitau atenție imediată".

Când a anunțat anularea din luna mai, Buffett a spus: "Îmbătrânirea nu este pentru fraieri, vă promit". Potrivit Clinicii Mayo, vârsta înaintată este un factor de risc pentru MCC. Cancerul este mai frecvent la cei de peste 50 de ani, dar poate apărea la orice vârstă. Buffett avea 76 de ani când a murit, ceea ce înseamnă că a fost diagnosticat în jurul vârstei de 72 de ani.

Factorii de risc suplimentari pentru MCC includ culoarea mai deschisă a pielii, expunerea excesivă la lumina naturală sau artificială a soarelui, un sistem imunitar slăbit și un istoric al altor tipuri de cancer de piele, potrivit Clinicii Mayo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului:   cancer  jimmy buffett  simptome 


DC Media Group Audience

Minodora, captură video Youtube, Metropola TV

Minodora nu mai doarme cu soțul ei în același pat. Ce a făcut-o pe artistă să ia decizia radicală: „Nu pot”

Captură video: Pro TV

Alex Delea nu s-a mai putut abține! Imaginile care nu s-au văzut la TV din cadrul competiției Survivor All Stars: „Nu s-a difuzat treaba asta”

Captură video: Facebook/StirileProTV

Motivul pentru care Lavinia Petrea a plecat de la pupitru în timpul jurnalului de știri de la Pro TV: „Am ieșit afară. Mihai mi-a ținut locul”

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 13 - 29 mai 2024, cu Remus Ionescu. Previziuni pentru toate zodiile

Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici, captruă video Youtube, Adevaruri ascunse

Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care are parte de o realizare financiară importantă

Daniela Simulescu

Horoscop 13 - 19 mai 2024, cu Daniela Simulescu. Zodia care are parte de o săptămână perfectă

Simona Gherghe, captură video Youtube

Momente grele pentru Simona Gherghe. Prin ce trece prezentatoarea: „Ne-am certat, iar pe mine mă chinuie sentimentul de vinovăție”

Captură video: Pro TV

Marilena Cuciurean, iubita lui Andrei Ciobanu, a răbufnit la adresa lui Zanni: „Aș vrea să fie eliminat. În acel exil a luat o altă traiectorie”

Captură video: Pro TV

Cristi Mitrea dă de pământ cu Zanni: „Pentru mine nu mai există în concurs. Ai fost eliminat, băiatul meu”

Captură video: Pro TV

Se încing spiritele la Survivor All Stars. Zanni tună și fulgeră la adresa lui TJ Miles

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, făcut praf de Zanni, la Survivor All Stars, după ce l-a bărfit cu TJ Miles: „Sunt acrit de faptul că e încă aici”

Captură video: YouTube/Micutzu Stand-up Official

Denise Rifai a dezvăluit care a fost primul ei salariu. Prezentatoare TV a uimit pe toată lumea: „Și-a luat diamante din primul job?”




pixel