Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Există patologii care apar frecvent la bărbați după vârsta de 45 de ani: „cele mai comune și mai cunoscute sunt afecțiunile prostatei care odată cu creșterea și înaintea în vârstă devin din ce în ce mai frecvente. Dacă înainte de 40 de ani vorbim de aceste afecțiuni ale prostatei, cele mai frecvente sunt cele infecțioase, inflamatorii, după 40 de ani încep să apară alte două afecțiuni care sunt din ce în ce mai mult cunoscute și care ies din ce în ce mai mult în evidență. Este vorba despre o problemă benignă, adică de o hipertrofie, o creștere în volum a prostatei, care dă niște manifestări urinare destul de repede în evoluție și o patologie sau o boală malignă: cancerul de prostată” a declarat un medic pentru emisiunea "Vorbește lumea" de la Pro TV.
„Dacă vorbim de exemplu de un cancer de prostată, nu sunt simptome. De aceea trebuie să încercăm să facem o depistare activă a acestei afecțiuni. Dacă vorbim de adenomul de prostată, care spuneam că se dezvoltă din zona centrală a prostatei, atunci apar simptome urinare relativ rapid în evoluție, în sensul că acel pacient va urina cu jet urina slab, cu dificultate, cu o golire incompletă a vezicii urinare, va începe să se trezească noaptea. Posibil la un moment dat să aibă chiar și sângerări, să aibă hematurie", anunță doctorul.
În cazul cancerului de prostată lucrurile stau diferit. Specialistul avertizează că în acest caz "simptomele apar mult mai târziu în evoluție. Este un cancer foarte frecvent întâlnit, în unele țări e pe locul I în ceea ce privește afecțiunile neoplazice tumorale la pacienții care trec de 50 de ani. De aceea, orice bărbat care trece de 40-45 de ani, care știe că în familie are istoric de tumoră de prostată la tată sau mama are diverse afecțiuni tumorale în zona genitală, atunci ar trebui să se prezinte în mod activ la medic"
Pentru diagnosticul cancerului de prostată "se va face o analiză de sânge numită PSA, care este un marker tumoral. E o analiză ieftină, se va face eventual un examen clinic, eventual o ecografie pentru a încerca o depistare precoce a unui eventual cancer de prostată", dezvăluie medicul
Citește continuarea pe DC MEDICAL
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: barbati boala branzeturi cancer