Care este cea mai dietetică brânză. Bilic: Ricotta e urdă, mozarella e cașcaval
Data publicării:
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a dezvăluit care sunt tipurile de brânză care îngrașă cel mai puțin.

„Există două sortimente de brânză pe care le-am adoptat de la italieni și le-am inclus în tradițiile culinare românești. Pentru că sunt nesărate și pline de zer, avem impresia că e vorba de brânză proaspătă, cu puțină grăsime și puține calorii. 

În realitate mozarella nu e un caș dulce, ci un cașcaval. Se obține prin fierbere și frământare, se modelează în formă rotundă și apoi se ține la saramură. Un “ou” de mozarella are aprox 300 cal și 25% grăsime- mai mult decât brânza telemea!! Puneți lângă ea o felie de pâine și o roșie și masa e gata.

Cu ricotta e altă poveste, seamănă cu urda românească, se obține din coagularea zerului de lapte. Este cea mai dietetică brânză, perfectă pentru sportivi sau cei aflați la cură de slăbire
 În principiu ar trebui să conțină doar proteine și minerale, fără nici un strop de grăsime. Doar că italienii au “îmbunătățit” rețeta și au adaugat 12% smântână. Așa se explică de ce ricotta este cremoasă și dulce, iar urda noastră este înecăcioasă și sfărâmicioasă.

Față de mozarella, în ricotta avem la jumătate și conținutul de grăsime și pe cel de proteine și numărul de calorii. Mozarella merge de minune cu pizza si salate, în schimb ricotta este ideală pentru paste. Nu depășiți 100g/ porție dacă țineți la siluetă”, a transmis Mihaela Bilic pe Facebook. 

 

 

Ce mezeluri poți consuma la dietă. Mihaela Bilic dezvăluie care este cea mai „cuminte” alegere

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, dezvăluie care este categoria de mezeluri care îngrașă mai puțin.

„Șuncă sau jambon/prosciutto? 


Eu consider mezelurile un fel de super-carne, sunt mai concentrate în gust, grăsime și calorii, tocmai de aceea porția corectă este de 50g (față de carne, care este de 120-150 g). Mezeluri mâncăm mai rar și în cantitate mai mică. Există mezeluri și mezeluri…care e varianta cea mai bună?

Dacă ne gândim la siluetă, șunca fiartă are cele mai puține calorii: 130cal/100g. Dacă ne gândim la calitate, atunci mezelurile crud uscate sunt alegerea corectă. Observați că 100g jambon de Serrano se obțin din 150g carne, este mai concentrat în nutrienți și de aceea avem 230cal și un procent dublu de proteine față de șuncă (40g față de 21g)

Nu pot spune că o variantă o exclude pe cealaltă, fiecare alege în funcție de gust și siluetă. Singurul lucru de care trebuie să țineți cont când vine vorba de mezeluri, este să fie de calitate: pe lista de ingrediente carnea să fie pe primul loc, într-un procent de minim 80%”, a explicat Mihaela Bilic. 

 

Popcorn sau pufuleți? Mihaela Bilic dezvăluie ce variantă îngrașă mai puțin

 


Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a dezvăluit care este cantitatea de pufuleți și popcorn pe care o putem consuma, fără teama că de vom îngrășa. 

„Popcorn sau pufuleți?
Fie că ne uităm la un film sau vrem să uităm de plictiseală/griji, ne trebuie ceva de ronțăit. Și dacă e fără gluten, cu atât mai bine! Ce variantă e mai sigură pentru siluetă? Pufuleții!!
La capitolul materie primă sunt identice: porumb/mălai, ulei și sare. În popcorn avem mai mult ulei (27% grăsime), iar în pufuleți doar 10%. Caloriile pe 100g diferă și ele: 530 la popcorn și 427 la pufuleți.
Sunt expandate prin căldură (umflate cu aer), deci au volum mare și greutate mică…și asta e bine, ni se pare că mâncăm mult. La volum egal punga mare de popcorn are 110g și 580cal, iar cea de pufuleți are 85g și numai 360cal.
Există și pungă mică de pufuleți, de 45g și 190cal, o gustare dietetică care merge bine cu un lapte bătut”, a dezvăluit Mihaela Bilic pe rețelele de socializare. 

 Cât înseamnă 500 de calorii? Mihaela Bilic dezvăluie cât de mult îngrașă anumite alimente

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, explică ce reprezintă caloriile și cum putem calcula de câte avem nevoie. 

„Ce înseamnă 500cal?

Stomacul este organul responsabil de sațietate. Știm că ne-am săturat atunci când stomacul este plin. Însă contează cu ce l-am umplut, nu e totuna să fie plin cu salată verde sau cu ciocolată. Cel mai curios lucru legat de stomac este că nu știe să numere caloriile. Pentru el contează doar volumul alimentelor. Și dacă ne închipuim că stomacul are capacitate egală cu 2 pumni, haideți să vedem de câte calorii este nevoie ca să fim sătui. 


Densitatea calorică este o noțiune de bază în nutriție. Ea reprezintă raportul dintre conținutul de calorii și volumul unui aliment. Cu cat densitatea calorică este mai mare, cu atât alimentele sunt mai hrănitoare. Cașcavalul, de exemplu are volum mic și calorii multe, 1/2kg de cașcaval înseamnă o rotiță cat un pumn și aproape 400cal. Oleaginoasele de tip semințe, nuci, migdale sau ciocolata sunt și ele exemple de alimente cu densitate calorică mare: 100g (cat încape într-un pumn) înseamnă 650cal. Toate produsele uscate și deshidratate, fie că e vorba de mezeluri, biscuiți sau sticksuri, au în medie 450cal/100g. 

La polul opus se află alimentele pline de apă, care au volum mare și calorii puține. Fructele și legumele, laptele și iaurtul, ciorba și salatele sunt produse cu densitate calorică mică. Și produsele umflate cu aer de tipul pâine albă, pufuleți sau înghețată au densitate calorică mică. 

Cum arată 500cal în stomac?

Dacă este vorba de ulei, atunci sunt câteva linguri. Uleiul conține 100% grăsime, are cea mai mare densitate calorică și 900cal/100g. Cașcavalul și ciocolata ocupă și ele un volum mic, deși conțin multe calorii. Dacă ținem la siluetă, cel mai sigur e să umplem stomacul cu legume, au volum mare și sub 30cal/100g.

Cartofii, rădăcinoasele, pastele fierte, orezul, pâinea și mămăliga sunt și ele eficiente pentru sațietate. Carnea și peștele conțin 70% apă în timp ce mezelurile și afumăturile sunt de 2 ori mai concentrate în calorii. 
Concluzia? Dacă țineți la sănătate și la siluetă e înțelept să umpleți stomacul cu produse proaspete și mâncare gătită. Tot ce este deshidratat, ultra procesat și ambalat înseamnă calorii multe într-un volum mic. Să vă săturați cu snacksuri și chipsuri înseamnă de 5 ori mai multe calorii decât dacă ați fi umplut stomacul cu pâine și cartofi fierți. Alegeți alimente simple, cat mai aproape de forma în care le-a făcut natura. Mai bine carne decât mezeluri, mai bine lactate decât brânzeturi, mai bine înghețată decât biscuiți. 

Valoarea nutritiva este o altă noțiune de care trebuie să țineți cont. Pe lângă concentrația în calorii a unui produs, contează și calitatea nutrienților pe care acesta îi conține. Aceleași 500 cal pot proveni din prăjituri, cartofi prăjiți și produse de fast-food bogate în zahăr și grăsime, sau din alimente bogate în proteine, acizi grași esențiali, vitamine și minerale, precum pește, semințe cereale fructe și legume. 

Din grijă pentru siluetă ne concentrăm prea mult asupra numărului de calorii, uitând că există și calorii goale. A mânca dietetic nu e totuna cu a mânca sănătos, deci includeți în meniu unt, pește gras, brâzeturi și oleaginoase, chiar dacă sunt bogate în calorii!”, a explicat Mihaela Bilic, pe Facebook.


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Diete
Tagurile articolului: bilic  brânză  cascaval  mihaela bilic  mozzarela  ricotta  urda 


DC Media Group Audience

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @KamranAydinov

Nu mai puneți asta în ciorbe! E toxic! Dr. Radu Țincu: Organismul e afectat. Vine la pachet cu stresul oxidativ și cu o disfuncție mitocondrială / video

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna aprilie, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodia care va avea noroc cu carul



pixel