Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Alimentația ne poate da o stare de bine fizică și psihoemoțională, cum la fel poate să ne facă rău. Astfel, este important să fim atenți cu ceea ce mâncăm, pentru a nu duce la apariția episoadelor de depresie și anxietate, două dintre cele mai frecvente tulburări psihoemoționale cu impact și asupra sănătății generale.
”Dieta este strâns legată de starea de anxietate sau/și de depresie. Sunt două mecanisme principale, una ar fi inflamația - stresul oxidativ și al doilea, cel de-al doilea creier care este microbiomul.
De aceea, trebuie să avem grijă ca alimentele pe care le consumăm să fie prietenoase, atât pentru starea de inflamație sau reducerea ei, dar și pentru un microbiom sănătos, adică bacteriile acelea sănătoase cu care noi trăim în simbioză, în ața fel încât să fim sănătoși din toate punctele de vedere, nu doar depresie și anxietate”; a declarat dr. Simona Carniciu, medic specialist diabet și boli metabolice, la Antena 3 CNN.
Astfel, medicul pune pe primul loc vitamina D, care se sintetizează prin expunerea la soare, aceasta fiind cunoscută și ca ”vitamina soarelui”, dar și dintr-o serie de alimentele.
Însă în cazul în care aportul din această vitamină, care este responsabilă printre altele și cu sistemul imunitar, iar deficitul se poate duce la un status proinflamator, nutriționistul recomandă administrarea de suplimente.
”Nu trebuie să ne ferim de suplimente atât timp cât nu avem surse foarte bune. Dacă nu mâncăm foarte multe ouă, atunci un supliment de vitamina D, este o opţiune”, a spus dr. Simona Carniciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: aliemnte de depresie anxietate beneficii depresie sănătate