Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Carnea afumată este clasificată ca fiind cancerigenă din cauza legăturii cu cancerul. Tocmai de aceea, carnea afumată poate avea anumite riscuri pentru sănătate. Dieteticianul înregistrat Gillian Culbertson, RD, a explicat la ce riscuri ne supunem atunci când consumăm carne afumată. Pe scurt, carnea afumată este carne contaminată.
Când auziți termenul de "mâncare contaminată", s-ar putea să vă imaginați semne clare de nenorocire, cum ar fi un gust prost, un miros neplăcut sau o culoare ciudată. Dar iată problema cu carnea afumată: Același proces care o face să aibă un gust atât de bun o contaminează și vă poate pune în pericol sănătatea.
"Fumul în sine este o sursă de contaminanți care pot fi dăunători", explică Culbertson.
Substanțele nocive numite hidrocarburi aromatice policiclice (HAP) și amine heterociclice (HCA) se formează atunci când carnea este gătită la temperaturi foarte ridicate.
Deși carnea prăjită la grătar poate duce, de asemenea, la formarea de HAP-uri și HCA-uri, studiile arată că fumul duce la niveluri mai ridicate de contaminare. În timpul procesului de afumare, fumul creează aceste substanțe și le transportă pe suprafața cărnii.
"Acești compuși sunt creați atunci când fluidele și grăsimea picură din carne pe sursa de căldură și ca un produs secundar al fumului. Se formează inele aromatice, creând acești compuși nocivi care sunt transportați la carne”, spune Culbertson, potrivit Cleveland Clinic.
Institutul Național al Cancerului avertizează că atât HCA-urile, cât și PAH-urile sunt mutagene, ceea ce înseamnă că pot provoca modificări ale ADN-ului care vă pun în pericol pentru anumite tipuri de cancer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: carne afumata pericol sănătate