Cartofi pentru slăbit. Un nutriționist spulberă toate miturile: „Am pierdut 5 kilograme”
Data actualizării:
Data publicării:
Cartofii au căpătat o reputație proastă și multe persoane cred că trebuie evitați atunci când sunt la dietă. Un celebru nutriționist spulberă acest mit și spune că a reușit să piardă mai multe kilograme consumând cartofi zilnic. 

Nutriționistul Kate Coufal a mâncat cartofi în fiecare zi timp de trei luni și a reușit să slăbească 5 kilograme.

 


Cartofii sunt „cunoscuți” drept carbohidrați răi și inamici ai siluetei


„Nu toți carbohidrații sunt considerați egali. Tipul de carbohidrați - complecși și întregi versus simpli și rafinați - joacă un rol în pierderea în greutate”, a explicat Coufal pentru PopSugar.

 Carbohidrații complecși, cum ar fi cartofii și cerealele integrale, sunt de fapt săraci în calorii și bogați în fibre, astfel încât consumul acestor alimente vă poate ajuta să consumați mai puține calorii și să vă simțiți mai sătui. În timp ce carbohidrații simpli și rafinați, cum ar fi produsele de patiserie, biscuiții și cerealele pentru micul dejun, de exemplu, sunt procesați și, prin urmare, mai densi caloric, fără fibre. Așadar, atunci când le consumați, consumați multe calorii fără să vă simțiți săturați, așa că ajungeți să mâncați mai mult, ceea ce poate duce la creșterea în greutate.

 

La fel ca orice altă grupă de alimente, carbohidrații consumați în exces pot cauza creșterea în greutate, în special carbohidrații rafinați. 

"Carbohidrații sunt, de asemenea, foarte ușor de mâncat în exces din cauza loviturii de dopamină pe care creierul nostru o primește în urma consumului lor", a spus Coufal. 

Carbohidrații puternic procesați, cum ar fi pâinea, produsele de patiserie, pastele și biscuiții, sporesc eliberarea de dopamină pe care o primește creierul nostru atunci când sunt consumați, ceea ce înseamnă o probabilitate mai mare de consum în exces și de creștere în greutate. Carbohidrații procesați au adesea zahăr și ulei suplimentar, sporind atât caloriile, cât și dorința de a consuma.

Dacă doriți să slăbiți în timp ce vă simțiți sătui, Coufal a sugerat că majoritatea carbohidraților pe care îi consumăm ar trebui să provină din alimente integrale, neprocesate, cum ar fi cartofii, orezul brun, quinoa, porumbul, ovăzul și fructele. Și nu vă zgârciți! Organismul nostru funcționează pe baza glucozei pe care o obținem din consumul de carbohidrați, așa că nutriționistul recomandă să consumați aproximativ 50-60% din calorii din carbohidrați întregi, neprocesați.


Cum ajută cartofii la slăbit


„Atât cartofii albi, cât și cei dulci sunt benefici pentru pierderea în greutate și sunt considerați  alimente cu puține calorii”, a explicat specialistul.

 Un kilogram de cartofi are 400 de calorii, comparativ cu un kilogram de pâine care are 1.200 de calorii. Acest lucru înseamnă că puteți consuma cartofi menținând în același timp un aport caloric scăzut, ajutându-vă să pierdeți în greutate fără să vă simțiți flămânzi. Asta pentru că, potrivit indicelui de sațietate al alimentelor comune, cartofii fierți sunt considerați alimentul cel mai sățios, de aproape 2,5 ori mai mult decât pâinea.

Efectul de sațietate al cartofilor se datorează volumului de hrană, precum și conținutului ridicat de apă, de fibre (șase grame) și de proteine (aproape 10 grame). Fibrele, care se găsesc mai ales în coajă, ajută la încetinirea digestiei, favorizează sațietatea și diminuează foamea. Cartofii conțin, de asemenea, un compus numit inhibitor al proteinazei II, care are un impact asupra secreției hormonale, ceea ce duce la reducerea foamei și la o digestie mai lentă. Combinația de fibre și proteine ajută la creșterea sațietății, ajutând la pierderea în greutate.


Sunt anumiți cartofi mai buni pentru pierderea în greutate


„Toți cartofii sunt săraci în calorii, ceea ce îi face eficienți în dietă. Deși există mici diferențe în ceea ce privește cantitatea de fibre, zahărul natural și cantitățile de micronutrienți, aceste diferențe nu sunt suficient de semnificative pentru a avea un impact asupra pierderii în greutate”, spune nutriționistul.

 Cartofii albi sunt ușor mai puțin calorici, dar cu un conținut ridicat de fibre. Cartofii roșii sunt, de asemenea, săraci în calorii, au ceva mai puține fibre, dar conțin cantități mari de substanțe fitochimice. Cartofii dulci sunt puțin mai bogați în calorii, dar cu un conținut ridicat de fibre și foarte dens în minerale și antioxidanți. La finalul zilei, alegeți orice tip de cartof vă place cel mai mult - alb, roșu, rugintiu, granat, dulce japonez sau mov - dar asigurați-vă că mâncați coaja, unde se găsesc cele mai multe fibre și micronutrienți.


Care este cel mai bun mod de a pregăti cartofii pentru a pierde în greutate


„Unul dintre motivele pentru care cartofii sunt legați de creșterea în greutate este modul în care sunt preparați de obicei. Folosirea uleiului pentru a prăji sau frige cartofii sau adăugarea altor grăsimi, cum ar  unt și lapte, sau brânză presărată, smântână sau bacon, toate acestea adaugă grăsimi și calorii suplimentare și nu sunt benefice pentru pierderea în greutate”, a spus Coufal.


Dacă aveți poftă de crocant, coacerea la cuptor, fără adaos de ulei, este o opțiune excelentă, deoarece elimină grăsimile și caloriile adăugate. Dar Coufal a spus că, dacă scopul dvs. este pierderea în greutate, cea mai bună metodă este fierberea sau gătitul la aburi. Acest lucru ajută la păstrarea conținutului de apă, făcându-i mai sățioși decât coacerea sau prăjirea, care deshidratează cartoful și îl face mai dens din punct de vedere caloric. Fierberea sau gătitul la aburi, urmat de răcire, produce, de asemenea, niveluri ridicate de amidon rezistent, despre care se știe că reglează metabolismul, favorizează starea de sațietate și previne supraalimentarea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Diete
Tagurile articolului: carbohidtrati  cartof  dietă  nutritie  slabit 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Dorian Popa, Laurențiu Reghecampf, captură video Youtube

În plin scandal cu Reghecampf, Anamaria Prodan îi cere sfatul lui Dorian Popa: „Mă doare sufletul că în direcția asta se îndreaptă și băiatul meu cu tatăl lui”

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie până pe 1 mai

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO




pixel