Căscatul: Reflex banal sau mister nerezolvat al medicinei? Ce spune Doctor Marius Sava
Data actualizării:
Data publicării:
Doctor Marius Sava a vorbit despre motivele pentru care căscăm și a dezvăluit un amănunt interesant despre acest reflex aparent banal.

Căscatul este unul dintre cele mai obișnuite și misterioase reflexe, atât la oameni, cât și la animale. Deși nu știm exact de ce facem acest gest aparent banal, fenomenul a stârnit interesul cercetătorilor, medicilor și psihologilor de-a lungul timpului.

„Rămâne unul dintre marile mistere ale medicinii”

Într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok, Doctor Marius Sava a vorbit despre unul dintre cele mai banale reflexe umane, și anume căscatul. Acesta a dezvăluit faptul că medicina încă nu a reușit să găsească o explicație exactă pentru căscat, astfel că nu se cunosc motivele pentru care facem acest lucru. O primă teorie ar fi că atunci când suntem obosiți, creierul ne transmite un semnal, acesta fiind căscatul.

O a doua explicație ar fi că am avea nevoie de mai mult oxigen în acel moment, motiv pentru care tragem aer puternic în piept. Un ultim lucru ar fi că în timp ce căscăm se eliberează presiunea de la nivelul urechii interne. Un lucru foarte interesant despre căscat este faptul că este contagios. Dacă vedem pe cineva cunoscut că face asta, o vom face și noi. Cu toate acestea, dacă o persoană necunoscută cască, iar noi surprindem acest moment, nu vom simți nevoia să căscăm. 

Te-ar putea interesa și: De ce ai nevoie de colagen după 30 de ani? Carmen Brumă: „În jurul vârstei de 50 de ani, o femeie pierde jumătate din cantitatea de colagen din piele”

„De ce căscăm? Aceasta este o întrebare la care medicina nu a reușit să răspundă. Sunt câteva bănuieli. Prima bănuială este că avem nevoie să fim atenționați că ne este somn și creierul ne dă acest semn. Pe de altă parte, ne face să fim și mai alerți, adică să ne lase să adormim pentru că căscăm. Mai este și o supoziție că am avea nevoie de mai mult oxigen în momentul acela și tragem aer puternic în piept. Se reglează și temperatura internă. Și ultimul lucru pe care l-am citit ar fi că se eliberează presiunea de la nivelul urechii interne. Ceea ce știm, în schimb, este că acest căscat se ia. Dacă vezi o persoană pe care o cunoști căscând, o să caști și tu. Culmea este că dacă este cineva pe care nu îl cunoști, nu se ia. Așa că rămâne unul dintre marile mistere ale medicinii”, a explicat Doctor Marius Sava, într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok.

Te-ar putea interesa și: Acesta este sucul anti-îmbătrânire bogat în colagen. Are beneficii pentru piele și sănătatea rinichilor

La animale, căscatul este prezent în numeroase specii, de la mamifere la reptile și păsări. În unele cazuri, căscatul la animale poate avea un rol în reglarea temperaturii corpului. Spre exemplu, studiile au arătat că șopârlele și alte reptile cască mai frecvent în condiții de temperatură ridicată, sugerând că acest comportament poate ajuta la răcirea creierului. În lumea mamiferelor, căscatul joacă adesea și un rol social, ajutând la coordonarea comportamentului în grupuri.

Deși există numeroase teorii și ipoteze, adevărul este că mecanismul exact al căscatului și toate funcțiile sale rămân încă învăluite în mister. Medicii și cercetătorii continuă să studieze acest reflex pentru a descoperi toate detaliile. Ce știm cu certitudine este că acest comportament ne însoțește pe parcursul întregii vieți și, deși pare banal, căscatul joacă un rol important în menținerea echilibrului fizic și mental.

@dr.savamarius De ce căscăm? #somn #cascat #drsava #sanatate ♬ sunet original - Dr. Marius Sava

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Loredana Tanase
Categorie: Sanatate

Jupiter Retrograd 2024: Care sunt cele mai afectate zodii

Jupiter retrograd a început pe 9 octombrie și se...



Sursă foto: Instagram/Mario Fresh. Sursă foto: Instagram/Alexia Eram

Mario Fresh confirmă despărțirea de Alexia Eram, după opt ani de relație: „A fost o decizie dificilă”. În ce relații sunt acum cei doi

Captură video: YouTube/La Măruță. Alexia Eram și Mario Fresh/foto Instagram

Alexia Eram, poză cu un bărbat celebru, la Paris. Ce au comentat Andreea Esca și Inna - Foto

Captură video: YouTube/Cancan

Ce relație are, de fapt, Lora cu socrii ei. Artista a spus-o chiar în ziua nunții: „Nu se opresc niciodată”

Monica Bârlădeanu, foto Instagram

Cât au costat rochiile de mireasă purtate de Monica Bârlădeanu la nunta de lux cu Valeriu Gheorghiță - Foto în articol

Sursă foto: Captură foto Instagram Gina și Oana Matache

Gina Matache, mărturisiri emoționante despre divorțul fiice sale, Oana: „Nu mă așteptam. Am învățat să nu mă mai bag”

Sursă foto: Captură foto Instagram Mario Fresh

Cu cine a plecat Mario Fresh în vacanță, după despărțirea de Alexia Eram. Artistul se distrează în Dubai

Pepe, Raluca Pastramă, captură video Youtube, Xtra Night Show

Pepe și Raluca Pastramă s-au întâlnit în sala de judecată. Ce acuzații i-a adus fosta soție

Captură video: Pro TV. Captură video: YouTube/ un PODCAST misto By Bursucu'. Sursă foto: Instagram/Jador

Mama lui Jador nu s-a abținut! Cum a reacționat după ce a văzut imaginile cu Oana Ciocan la restaurant cu un alt bărbat / Foto

Sursă foto: Instagram/ Oana Roman, Marius Elisei

Alocația fiicei Oanei Roman, virată într-un cont deschis de Marius Elisei. Vedeta nu are acces la bani: „Aștept să văd...”

Captură video: YouTube/JORGE OFFICIAL. Captură video: YouTube/Jador

Cine este, de fapt, bărbatul cu care s-a văzut Oana Ciocan la restaurant. Jador îl cunoștea de mulți ani: „Fix la cine nu te aștepți. Am zis că îl omor”

Sursa foto Instagram Lora

Mari emoții pentru Lora şi Ionuţ Ghenu. Gestul făcut de artistă după căsătoria religioasă - Video

Cătălin Botezatu, sursa instagram

Cătălin Botezatu a rupt tăcerea! Câți copii are celebrul designer - Video




pixel