Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative
Căscatul este unul dintre cele mai obișnuite și misterioase reflexe, atât la oameni, cât și la animale. Deși nu știm exact de ce facem acest gest aparent banal, fenomenul a stârnit interesul cercetătorilor, medicilor și psihologilor de-a lungul timpului.
Într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok, Doctor Marius Sava a vorbit despre unul dintre cele mai banale reflexe umane, și anume căscatul. Acesta a dezvăluit faptul că medicina încă nu a reușit să găsească o explicație exactă pentru căscat, astfel că nu se cunosc motivele pentru care facem acest lucru. O primă teorie ar fi că atunci când suntem obosiți, creierul ne transmite un semnal, acesta fiind căscatul.
O a doua explicație ar fi că am avea nevoie de mai mult oxigen în acel moment, motiv pentru care tragem aer puternic în piept. Un ultim lucru ar fi că în timp ce căscăm se eliberează presiunea de la nivelul urechii interne. Un lucru foarte interesant despre căscat este faptul că este contagios. Dacă vedem pe cineva cunoscut că face asta, o vom face și noi. Cu toate acestea, dacă o persoană necunoscută cască, iar noi surprindem acest moment, nu vom simți nevoia să căscăm.
Te-ar putea interesa și: De ce ai nevoie de colagen după 30 de ani? Carmen Brumă: „În jurul vârstei de 50 de ani, o femeie pierde jumătate din cantitatea de colagen din piele”
„De ce căscăm? Aceasta este o întrebare la care medicina nu a reușit să răspundă. Sunt câteva bănuieli. Prima bănuială este că avem nevoie să fim atenționați că ne este somn și creierul ne dă acest semn. Pe de altă parte, ne face să fim și mai alerți, adică să ne lase să adormim pentru că căscăm. Mai este și o supoziție că am avea nevoie de mai mult oxigen în momentul acela și tragem aer puternic în piept. Se reglează și temperatura internă. Și ultimul lucru pe care l-am citit ar fi că se eliberează presiunea de la nivelul urechii interne. Ceea ce știm, în schimb, este că acest căscat se ia. Dacă vezi o persoană pe care o cunoști căscând, o să caști și tu. Culmea este că dacă este cineva pe care nu îl cunoști, nu se ia. Așa că rămâne unul dintre marile mistere ale medicinii”, a explicat Doctor Marius Sava, într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok.
Te-ar putea interesa și: Acesta este sucul anti-îmbătrânire bogat în colagen. Are beneficii pentru piele și sănătatea rinichilor
La animale, căscatul este prezent în numeroase specii, de la mamifere la reptile și păsări. În unele cazuri, căscatul la animale poate avea un rol în reglarea temperaturii corpului. Spre exemplu, studiile au arătat că șopârlele și alte reptile cască mai frecvent în condiții de temperatură ridicată, sugerând că acest comportament poate ajuta la răcirea creierului. În lumea mamiferelor, căscatul joacă adesea și un rol social, ajutând la coordonarea comportamentului în grupuri.
Deși există numeroase teorii și ipoteze, adevărul este că mecanismul exact al căscatului și toate funcțiile sale rămân încă învăluite în mister. Medicii și cercetătorii continuă să studieze acest reflex pentru a descoperi toate detaliile. Ce știm cu certitudine este că acest comportament ne însoțește pe parcursul întregii vieți și, deși pare banal, căscatul joacă un rol important în menținerea echilibrului fizic și mental.
@dr.savamarius De ce căscăm? #somn #cascat #drsava #sanatate ♬ sunet original - Dr. Marius Sava
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Loredana Tanase
Categorie: Sanatate
Anca Hâncu, doctor în...