Cât de des ar trebui să speli prosoapele. Ce boli riști dacă le folosești murdare
Data actualizării:
Data publicării:
După o zi lungă, nimic nu se compară cu un duș revigorant pentru a scăpa de toată murdăria. Prosopul cu care ne ștergem ne poate deveni prieten sau dușman, în funcție de cât de curat este, avertizează experții.

Doar pentru că ești curat atunci când te ștergi cu prosopul (după baie), nu înseamnă că microbii nu-și pot găsi drumul către țesătura acestuia. Experții acertizează că prosoapele pot deveni deosebit de problematice dacă nu le speli suficient de des.

 Stacy Chimento, MD, dermatolog  la Riverchase Dermatology, a explicat pentru Livestrong cât de des ar trebui curățate prosoapele și riscurile la care ne expunem dacă amânăm igienizarea. 


Ar trebui să speli prosoapele mai des decât crezi


 Dr. Chimento recomandă spălarea prosoapelor la fiecare trei-patru utilizări sau cel puțin o dată pe săptămână. 


Dar dacă faceți duș la sala de sport și vă împachetați prosopul ud în geanta de gimnastică - care este un teren propice pentru bacterii și alți germeni - folosiți un prosop nou în fiecare zi, conform Cleveland Clinic.

Prosoapele de mână, magneți pentru germeni

Prosoapele de mână și prosoapele de spălat ar trebui spălate mai frecvent decât prosoapele de baie, deoarece sunt folosite mai des și de mai multe persoane, spune Dr. Chimento. Sunt magneți pentru germeni.

 

 Un studiu publicat în septembrie 2014 în Food Protection Trends a descoperit bacterii fecale pe 89% din prosoapele de mâini folosite pentru a șterge vasele, mâinile și alte suprafețe din bucătărie.

Iar prosoapele de mână atârnate în băi s-ar putea să se descurce și mai rău. Asta pentru că, dacă lăsați capacul toaletei ridicat în timp ce trageți apa,  agenții patogeni  se pot împrăștia în aer și se pot agăța de prosoapele dumneavoastră. 

O analiză din martie 2013, publicată în American Journal of Infection Control a concluzionat că microbii potențial infecțioși pot deveni aerosoli atunci când trageți apa la toaletă.

O regulă de bază este să spălați aceste lenjerii de baie comune la fiecare două-trei zile (și să închideți capacul toaletei când trageți apa).

 

Sfatul specialistului:


În loc să atârnați prosopul pe un cârlig, întindeți-l uniform pe o bară de prosoape pentru a-l ajuta să se usuce bine între utilizări, conform Clinicii Cleveland. Cu cât se usucă mai repede, cu atât este mai puțin probabil să aibă timp să acumuleze germeni.


Ce se întâmplă dacă nu spălăm regulat prosoapele


 Dr. Chimento explică multiplele moduri în care prosoapele nespălate vă pot afecta sănătatea.

 

1. Infecții ale pielii

Prosoapele umede și murdare pot incuba bacterii și ciuperci care pot răspândi viruși precum ciuperca unghiilor de la picioare, piciorul atletului sau verucile, spune Dr. Chimento.


Dacă suferiți de oricare dintre aceste infecții ale pielii, folosiți prosoape sterile pentru a vă asigura că bacteriile nu se deplasează în alte părți ale corpului, explică medicul.

 

2. Erupții cutanate


O erupție cutanată uscată, cu mâncărimi și roșeață, este un semnal de alarmă că este timpul să bagi prosopul la spălat. Fungii, mucegaiul, virușii și bacteriile se pot înmulți în locuri umede, cum ar fi prosoapele ude, și îți pot distruge pielea.

De exemplu, "Eczema, sau dermatita atopică, este o afecțiune a pielii care este cauzată de o inflamație datorată bacteriilor stafilococice", spune Dr. Chimento. "Prosoapele murdare pot antrena aceste bacterii în alte zone ale corpului și pot irita pielea, provocând  eczeme."


3. Acnee

Prosoapele murdare pot declanșa, de asemenea, formarea acneei pe față și pe corp, spune Dr. Chimento.

Din nou, prosoapele murdare și umede sunt mediul ideal pentru ca fungii, bacteriile și alte flore să înflorească. Iar acești microbi neplăcuți pot eventual să declanșeze coșurile.


4. Alte boli


Poți răspândi cu ușurință răceala comună folosind prosoape de mâini pe care s-au șters persoane contagioase. "Nespălarea prosoapelor de mâini poate face ca germenii asociați cu diferite răceli să fie transmise de la o persoană la alta", spune Dr. Chimento.

"În cazuri mai extreme, prosoapele murdare pot răspândi, de fapt, bacteriile asociate cu MRSA, care este o infecție stafilococică periculoasă, dificil de tratat cu antibiotice", adaugă ea.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: dermatita  dermatolog  piele  prosoape  spalat 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Dorian Popa, Laurențiu Reghecampf, captură video Youtube

În plin scandal cu Reghecampf, Anamaria Prodan îi cere sfatul lui Dorian Popa: „Mă doare sufletul că în direcția asta se îndreaptă și băiatul meu cu tatăl lui”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Chef Ștefan Popescu, Instagram/ pexels.com

Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă




pixel