Patru zodii primesc un mesaj special de la Univers pe 15 decembrie. Vezi dacă te afli printre ele
Cafeaua este a treia băutură cea mai consumată din lume, după apă și ceai. Conform cercetărilor efectuate de Organizația Internațională a Cafelei, în Spania se consumă în medie 3,5 cafele pe zi pe persoană. Deși timp de ani de zile cafeaua a fost considerată un produs dăunător sănătății, unele studii demonstrează contrariul: poate ajuta la reducerea unor boli, scăderea riscului de atac de cord și chiar la trăirea mai multor ani.
„Indiferent dacă este cu sau fără cofeină, între două și trei cești pe zi, cafeaua furnizează nutrienți esențiali necesari organismului, cum ar fi magneziul, potasiul, vitaminele complexului B, antioxidanți”, afirmă Marcelo Lewin, CEO Actiage.
Cu toate acestea, ca aproape orice în viață, consumul ar trebui să fie moderat, așa că întrebarea este acum: câte cești de cafea poți bea cel mult pe zi?
Conform mai multor studii prezentate la cea de-a 71-a sesiune științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie, cantitatea ideală ar fi între două și trei cești pe zi. Această doză se asociază cu un risc mai mic de a suferi de boli de inimă și ritmuri cardiace periculoase, precum și cu o speranță de viață mai mare.
În acest sens, cercetătorii sunt de părere că aceste analize, cele mai ample efectuate până acum cu privire la această temă, consolidează dovezi potrivit cărora cafeaua nu este asociată cu apariția sau agravarea bolilor cardiace și că, de fapt, are efecte protectoare pentru inimă.
Deși multe persoane consumă cafea la micul dejun pentru că îi ajută să se trezească, în realitate, acest lucru este o greșeală. Cortizolul este un hormon care atinge nivelurile cele mai ridicate dimineața, aproximativ între 05:00 și 08:00. Acest lucru înseamnă că întregul nostru corp este activ, de aceea este mai bine să aștepți să bei o ceașcă de cafea când nivelurile de cortizol scad.
Ideal ar fi ca, la prânz, de exemplu, la ora 11 dimineața, să bei prima cafea a zilei. Acest lucru te va ajuta să ai energia necesară pentru a continua activitățile pe care trebuie să le faci în timpul dimineții. Apoi, să savurezi o ceașcă după masă și până la ora 17:00 te poate ajuta să faci față unei după-amiezi de muncă cu energie suficientă. Nu este recomandat să bei cafea după această oră, deoarece poate împiedica somnul odihnitor pe timp de noapte, notează 20minutos.es.
În plus, ajută la concentrare și reflexe, dozele moderate de cafeină îmbunătățesc funcțiile cognitive, cum ar fi atenția și vigilența, atunci când este consumată înainte de exercițiul fizic. De asemenea, crește rezistența în exercițiile aerobice: îmbunătățește viteza de mișcare și forța în sesiunile de cardio.
În plus, se îmbunătățește performanța la alergare. Trebuie remarcat faptul că persoanele cu sensibilitate extremă la cafeină sau alte afecțiuni să aibă o atenție deosebită. Prin urmare, experții recomandă să mergeți și să căutați informații de la un specialist, de la caz la caz.
„Deoarece cafeaua poate accelera ritmul cardiac, unii oameni sunt îngrijorați că aceasta ar putea declanșa sau agrava anumite probleme cardiace. Cu toate acestea, datele noastre sugerează că nu trebuie descurajat consumul de cafea, ci mai degrabă ar trebui inclus ca parte a unei diete. Este sănătoasă pentru persoanele cu și fără boli de inimă”, a spus dr. Peter M. Kistler, profesor și autor principal al studiului.
Mai multe studii au confirmat că reduce mortalitatea din toate cauzele și riscul de boli cardiovasculare, deoarece printre numeroșii săi compuși biologic activi, conține unii care ajută la reducerea stresului oxidativ și a inflamației și blochează receptorii care sunt implicați cu ritmurile cardiace anormale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
O veste tristă a zguduit pe...
CS Mioveni este aproape să fie...
În ultimii ani, quinoa a...