Ce efect are asupra organismului consumul zilnic de ouă, potrivit științei
Data publicării:
Fiecare ou conține, chiar și în cantități mici, aproape toți nutrienții esențiali de care organismul are nevoie.

Prin urmare, ouăle sunt o opțiune ideală pentru a le include în alimentația noastră zilnică. Ouăle sunt unele dintre acele alimente care ar putea fi clasificate drept „superalimente” datorită multiplelor lor efecte pozitive asupra sănătății noastre. Conform publicației Healthline, iată câteva dintre beneficiile consumului de ouă, confirmate de dovezi științifice:

1. Sunt incredibil de nutritive

Oul este unul dintre alimentele cu cea mai mare densitate nutrițională. Uun singur ou fiert conține:

8% din doza zilnică recomandată de vitamina A

6% din doza zilnică recomandată de folat

14% din doza zilnică recomandată de acid pantotenic (vitamina B5)

23% din doza zilnică recomandată de vitamina B1220% din doza zilnică recomandată de riboflavină (vitamina B2)

7% din doza zilnică recomandată de fosfor

28% din doza zilnică recomandată de seleniu

Cantități semnificative de vitamina D, vitamina E, vitamina B6, calciu și zinc.

Fiecare ou oferă aproximativ 78 de calorii, șase grame de proteine și cinci grame de grăsime, precum și cantități mici de alți micronutrienți importanți pentru o stare optimă de sănătate.

2. Nu afectează neapărat nivelul colesterolului rău din sânge

Deși ouăle au un conținut ridicat de colesterol (până la 186 mg într-un singur ou), acest lucru nu pare să afecteze în mod negativ nivelurile de colesterol LDL (sau colesterol rău) din sânge. Colesterolul din dietă nu se traduce neapărat printr-o schimbare a nivelurilor de colesterol LDL din sânge sau printr-un risc crescut de boală cardiovasculară.

Acest lucru se datorează faptului că ficatul produce cantități mari de colesterol zilnic; atunci când ingerăm cantități mari, acest organ, în cele mai multe cazuri, poate regla producția de colesterol pentru a se adapta.

Această reacție variază, totuși, între indivizi. La aproximativ 70% din populație, se estimează că ingestia ridicată de alimente precum ouăle nu crește semnificativ nivelurile de colesterol LDL din sânge; la restul de 30% poate apărea această creștere. Prin urmare, persoanele cu tulburări precum hipercolesterolemia sau purtătorii variantei genetice APOE4 ar putea dori să își modereze consumul de ouă.

3. Cresc nivelul colesterolului bun

Pe de altă parte, colesterolul HDL (sau colesterolul bun), un tip de colesterol asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare, poate crește prin creșterea consumului de ouă.

4. Furnizează colină, un nutrient vital

Mulți oameni nici nu cunosc colina, însă aceasta este o substanță extrem de importantă pentru organismul nostru. Face parte din grupul vitaminelor B.

Colina este folosită pentru a construi membrana celulară și joacă un rol în producerea moleculelor semnalizatoare (neurotransmițători) în creier, precum și pentru alte funcții de natură endocrinologică. Simptomele deficienței sunt grave, deși sunt rare la persoanele sănătoase, deoarece organismul este capabil să o producă. Ouăle sunt o sursă importantă de colină, fiecare ou conținând peste 100 mg din acest nutrient esențial.

5. Protejează sănătatea ochilor

Există câțiva nutrienți care pot ajuta la combaterea deteriorării vederii care apare odată cu îmbătrânirea. Unii dintre aceștia sunt luteina și zeaxantina, antioxidanți puternici care se găsesc în concentrații mari în ouă.

6. Sunt bogate în proteine de înaltă calitate

Proteinele funcționează ca "blocuri de construcție" ale corpului uman, fiind utilizate pentru formarea tuturor tipurilor de țesuturi și molecule în scopuri structurale și funcționale. De aceea, obținerea unei cantități adecvate de proteine prin dietă este esențială pentru menținerea unei stări bune de sănătate. Proteinele sunt formate dintr-o serie de molecule mai mici numite aminoacizi. Un aliment oferă proteine de înaltă calitate, așa cum se întâmplă cu ouăle, atunci când conține suficiente cantități din toți acești aminoacizi în proporțiile adecvate.

7. Oferă o mare senzație de sațietate

Ouăle sunt alimente foarte sățioase. Datorită conținutului lor ridicat de proteine, ele pot ajuta la senzația de sațietate rapidă, ceea ce le-a adus un loc preferențial în multe strategii de reducere a greutății corporale la persoanele cu supraponderabilitate sau obezitate clinică, scrie 20minutos.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Starul filmelor pentru adulți, care a filmat 300 de scene în doar 6 luni, dezvăluie impactul brutal pe care l-a avut asupra corpului ei / video

Captură video: Pro TV. Sursă foto: Instagram/Shift. Sursă foto: Instagram/Ruby

JO a vrut să știe toată lumea asta despre Ruby și Shift. Artista a dezvăluit totul, în direct la TV 

Sursă foto: Captură foto Antena 1

De ce ar fi refuzat Diandra să plece împreună cu Andrei de pe insulă. Ispita Eric a dezvăluit adevăratul motiv

Dana Budeanu/ captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU

Mircea Badea o face praf pe Dana Budeanu: Meltenism!

Sursă foto: Instagram/Karmen

Divorț șoc în lumea mondenă! Karmen Simionescu și Bogdan Căplescu s-au despărțit, după 5 ani de căsnicie. Motivul pentru care au decis să-și spună „adio”

Captură video: Pro TV. Sursă foto: Instagram Karmen

Ioana Ginghină a vorbit public despre divorțul dintre Karmen Simionescu și Bogdan Căplescu: „Mai vedem noi dacă rămân lucrurile așa, pe prietenie”

Captură video: Instagram/observatorantena1

Oana Ormenișan a fost cerută în căsătorie! Care a fost reacția prezentatoarei de la Observator când a văzut inelul de logodnă / Foto

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 9-15 septembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care își va întâlni marea dragoste

Captură video: Pro TV

Zanni s-a despărțit de iubita lui! Câștigătorul Survivor All Stars s-a dat de gol: „Presimt că o să am o nevastă care merită totul”

Sursă foto: Instagram Karmen

Karmen Simionescu a presimțit divorțul de soțul ei! Ce declara în urmă cu câteva luni

Captură video: Pro TV. Captură video: YouTube/Gând la gând cu Teo

JO s-a dat de gol și a spus asta despre Andrei Bănuță, în direct la TV. Artista nu s-a abținut: „Sunt foarte asumată”

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Cristina Șișcanu, rețetă de maioneză cu de 5 ori mai puține calorii decât varianta clasică: „Se face doar din 3 ingrediente. E foarte gustoasă”




pixel