Ce efecte NEGATIVE poate avea cafeaua asupra sănătății creierului tău, dacă faci aceste 4 greșeli
Data publicării:
Cafeaua de dimineață are mari beneficii pentru creierul tău, dacă eviți aceste 4 greșeli. 

Pe lângă faptul că îmbunătățește vigilența, concentrarea și starea de spirit, cafeaua poate avea și efecte antioxidante și antiinflamatorii, spune Nina Riggins MD, PhD, director al Headache and Traumatic Brain Injury Center de la University of California San Diego și membru al Asociației Americane de Neurologie.


Mai mult, consumul moderat de cafea poate reduce riscul de afecțiuni neurodegenerative, cum ar fi bolile Alzheimer și Parkinson, potrivit unei analize din aprilie 2017 din Archives of Medical Science.


Și toate aceste beneficii pot fi ale tale atâta timp cât îți bei cafeaua în modul corect. Da, există un mod corect și unul greșit de a o face. Iar cel din urmă poate fi un pericol pentru sănătatea creierului tău.


Aici, Dr. Riggins discută despre greșelile comune legate de cafea care ar putea să vă minimalizeze capacitățile cognitive, plus ce să faceți în schimb pentru a vă menține creierul într-o formă strălucită.


1. Beți prea mult


În timp ce, cu moderație, cafeaua poate avea proprietăți protectoare pentru sănătatea creierului, în exces ar putea provoca mai mult rău decât bine.


Cazul de față: Un studiu Nutritional Neuroscience din iunie 2021 a constatat că consumul a mai mult de șase cești de cafea pe zi a fost asociat cu volume totale mai mici ale creierului și cu un risc de demență cu 53% mai mare.


2. Beți cafeaua prea târziu în timpul zilei


S-ar putea să vă uitați la cofeina care stimulează energia pentru a vă ajuta să gestionați căderea de energie de la amiază, dar acea ceașcă de cafea de la sfârșitul zilei vă poate face prea agitat pentru ora de culcare. 


Acest lucru se datorează faptului că cofeina - care este un stimulent - rămâne în fluxul sanguin mult timp după ce ați luat ultima înghițitură.


Timpul de înjumătățire al cafeinei este de aproximativ cinci ore, spune Dr. Riggins. Asta înseamnă că poate dura până la de două ori mai mult - 10 ore - pentru a se elimina complet din sistemul dumneavoastră. Acesta este motivul pentru care consumul de cafea mai târziu în timpul zilei poate fi problematic pentru somn.


3. Adăugați prea mult zahăr 


Dacă îți iei cafeaua dulce, s-ar putea să nu-i faci creierului tău niciun favor.


Într-adevăr, un studiu din iulie 2019 în Clinical Interventions in Aging a constatat că consumul excesiv de zahăr la adulții în vârstă este asociat cu o funcție cognitivă slabă. Și pentru oricine, un nivel ridicat cronic de zahăr în sânge poate micșora creierul, poate afecta conectivitatea sa funcțională și poate duce la boli ale vaselor mici, conform Harvard Medical School.


4. Nu renunța la cafea din senin 


Încercați să vă reduceți obiceiul de cofeină? Ar putea fi mai bine să te oprești treptat. 


Atunci când ești un băutor obișnuit de cafea, poți avea simptome de sevraj dacă renunți brusc: "Odată ce se elimină cofeina din sistem, o persoană poate dezvolta o durere de cap din cauza sevrajului de cofeină", spune Dr. Riggins.


În plus, o reducere rapidă a cofeinei poate duce, de asemenea, la dificultăți de concentrare, conform Cleveland Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Bianca Moldoveanu
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: cafea  efecte  negative  sănătate 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Dorian Popa, Laurențiu Reghecampf, captură video Youtube

În plin scandal cu Reghecampf, Anamaria Prodan îi cere sfatul lui Dorian Popa: „Mă doare sufletul că în direcția asta se îndreaptă și băiatul meu cu tatăl lui”

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie până pe 1 mai

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO




pixel